Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης - Nimetz: Θετικό το momentum - Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Κοτζιάς: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης - Nimetz: Θετικό το momentum - Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες
Δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας για το Σκοπιανό η ενημέρωση που είχαμε από τον Nimetz είπε ο Γ. Κουμουτσάκος
(upd3) Για «δημιουργική και παραγωγική» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε σήμερα (30/1/2018) με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει, όπως επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας ωστόσο εναλλακτικές μεθόδους.
«Νομίζω ότι καλή τη πίστη πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι αφήνει «τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο».
Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Nikola Dimitrov, είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας».
Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».
Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς τόνισε «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά».
Διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».
Αποσαφήνισε επίσης, ερωτηθείς, ότι «δεν έχει χρονοδιάγραμμα», ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».
Νωρίτερα, ο Nimetz είχε κάνει λόγο για θετικό momentum όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ, ενώ είχε τονίσει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία προκειμένου να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Όπως είπε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, επισημαίνοντας πως στο διάστημα αυτό θα γίνει επαναξιολόγηση των προτάσεων του.
«Έχω δώσει συγκεκριμένες ιδέες.
Δεν λέω ποιες είναι αυτές – υπήρξαν κάποιες διαρροές, αλλά δεν θεωρώ ότι πρέπει να τις λέω δημόσια.
Και οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να έχουν τις δικές τους ιδέες και να τις χρησιμοποιήσουν, καθώς, ελπίζω, και κάποιες από τις δικές μου.
Άλλωστε ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες
Είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής
Ωστόσο, υπάρχει momentum.
Όλοι ξέρουμε ποια είναι τα ζητήματα: τα συζητάμε εδώ και 25 χρόνια.
Τώρα, ήρθε η ώρα των αποφάσεων.
Άλλωστε εκεί βρισκόμαστε» υποστήριξε ο Nimetz.
Αυτήν την ώρα οι συνομιλίες μεταξύ Κοτζιά και Nimetz συνεχίζονται στο πλαίσιο γεύματος που παραθέτει ο ΥΠΕΞ στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ.
Νωρίτερα ο κ.Nimetz συναντήθηκε με τον βουλευτή και τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο, ενώ αύριο Τετάρτη 31/1 θα μεταβεί στα Σκόπια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Ενόχληση Dimitrov από τις δηλώσεις Κοτζιά στην ΕΡΤ

Την έντονη ενόχληση του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nikola Dimitrov, προκάλεσε η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στην ΕΡΤ (29/1/2018) σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ.
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ σημείωσε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις.
«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, «MIA», το Γραφείο του Nikola Dimitrov.
«Από την πλευρά μας υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών.
Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς», πρόσθεσε το Γραφείο του Dimitrov.


Κουμουτσάκος: Η ενημέρωση από τον Nimetz δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας

Την θέση ότι η ενημέρωση που είχε η ΝΔ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν αμβλύνει τις ανησυχίες της διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα το πρωί με τον κ. Nimetz.
«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας.
Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας.
Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:
Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.
Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία.
Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.
Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος» υποστήριξε ο κ.Κουμουτσάκος.

Κοτζιάς: Εντός του Φεβρουαρίου συνολική πρόταση
Σημειώνεται πως σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά ετοιμάζει σχέδιο συμφωνίας που θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση των Σκοπίων και εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, ο κ.Κοτζιάς σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας.
Ο κ.Κοτζιάς αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει εντός του Φεβρουαρίου του 2018 και θα παρουσιάσει σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος της γείτονος χώρος, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της FYROM, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.
Αναλυτικότερα ο κ. Κοτζίας τόνισε πως "ο κ. Nimetz έχει κάποιες προτάσεις με τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε", ενώ ξεκαθάρισε πως "δημόσιο πόλεμο με τον Nimetz δεν πρόκειται να κάνω".
Στη συνέχεια ανέφερε πως "αυτά που ακούω περί σαλαμοποίησης δεν έχουν καμία υπόσταση.
Ο Zaev δεν έχει την πλειοψηφία για να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα.
Η ΠΓΔΜ έχει δύο γλώσσες τη σλαβομακεδονική και την αλβανική.
Η Μακεδονική γλώσσα αναγνωρίστηκε το 1977 από τον Κ. Καραμανλή.
Το 1992-94 δεν πήγαμε να διαπραγματευτούμε το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ."
Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως "η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την πΔΓΜ με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού.
Οποιαδήποτε συμφωνία αν κάνουμε αν δεν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός να την αλλάζει
Δεν συζητάμε για καμία ενδιάμεση συμφωνία.
Την προσωρινή ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε".
Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως "στο προοίμιο και 2 άρθρα του Συντάγματος της γείτονος είναι για μένα το μείζον πρόβλημα.
Ο κύριος Nimetz επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Αξιοποιούμε το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ θέλςι να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στη διαπραγμάτευση.
Έχω στείλει μήνυμα προς όλους (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία κτλ.) να μην ανακατεύονται γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουν λύση.
Υπάρχει ανάγκη κοινής στάσης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σταθερότητας και ειρήνης.
Αν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος θα συμβεί ότι και 20 χρόνια πριν.
Πρέπει να αναγνωριστεί η χώρα με το Συνταγματικό της όνομα.
Στο Σύμφωνοί θα υπάρχει η δική μας πρόταση".
Στη συνέχεια ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως "έχουμε συμφέρον να βρεθεί λύση στο Μακεδονικό γιατί από τη στιγμή που βγαίνουμε από την κρίση θέλουμε να αναπτυχθεί όλη η γύρω περιοχή.
Αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση.
Η λύση θα έχει όφελος για τη χώρα εθνικό και οικονομικό.
Στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην έιναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα.
Αν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας τα Σκόπια θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα.
Η λύση θα έχει όφελος για τη χώρα εθνικό και οικονομικό.
Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα Αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη.
Διαβλέπω μια διγλωσσία από αντιπολίτευση που δυσκολεύει να βρεθεί λύση.
Το θέμα του ονόματος περικλείει επτά ζητήματα.
Στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο.
Συνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό προέβλεπε τυπικά η ενδιάμεση συμφωνία, που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε".

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Ν. Κοτζιάς τονίζοντας πως "διαβλέπω μια διγλωσσία από αντιπολίτευση που δυσκολεύει να βρεθεί λύση.
Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεσηκώνει τον λαό σαν να δημιουργήθηκε το θέμα του ονόματος σήμερα.
Κυβέρνησαν 25 χρόνια, είμαστε από τις 14 του Γενάρη στη διαπραγμάτευση και κοντεύουν να μας πουν ότι διαλύσαμε τη χώρα".
Μιλώντας για τις αντιδράσεις πυο έχουνξ προκύψει στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως "για μένα η εθνική πατριωτική γραμμή σημαίνει αν η κυβέρνηση προτάσσει πολιτικούς λόγους για την πολιτική που ασκεί.
Η ελληνική Βουλή δεν είναι μόνο κομμάτων, αλλά και βουλευτών και προέβλεψα ότι γι' αυτό η συμφωνία θα περάσει.
Αντίθετοι η ΝΔ, Ένωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή για διαφορετικούς λόγους.
Θετική η στάση από το Ποτάμι".

Κανένα πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία

Κανένα πρόβλημα για την κυβέρνηση οι διαφωνίες των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνισε ο υποργός Εξωτερικών τονίζοντας πως "στο πλαίσιο του δικαιώματος των ΑΝΕΛ να έχουν διαφορετική άποψη.
Η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βασίστηκε στα οικονομικά ζητήματα.
Και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Κυβερνητική πολιτική υπάρχει και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό.
Αν στηρίζει το συνολικό πολιτικό έργο ο υπουργός Άμυνας θα παραμείνει με τη διαφοροποίησή του.
Είναι κάτι φυσιολογικό στη δημοκρατία, υπάρχουν σε πολλά μέρη στον κόσμο, ακόμη και κυβερνήσεις μειοψηφίας.
Στην Ελλάδα το παρουσιάζουμε ως παραλογισμό".

Haq (OHE): Εφικτή η πρόοδος στο Σκοπιανό - Αμερόληπτος ο Nimetz

Είναι πιθανή η επίτευξη προόδου για την διευθέτηση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, «εφόσον επιδειχθεί το κατάλληλο πνεύμα συμβιβασμού από τις ηγεσίες και τους λαούς των δύο χωρών», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Farhan Haq, ενόψει της επίσκεψης του διαμεσολαβητή του Οργανισμού Matthew Nimetz σε Αθήνα και Σκόπια.
Ο ίδιος o Nimetz δεν έχει κάνει δηλώσεις για τις ιδέες που έχει παρουσιάσει στις δύο πλευρές, έχει αναφέρει πάντως πως δεν είναι ρεαλιστικό να μην περιλαμβάνεται στην ονομασία της ΠΓΔΜ ο όρος Μακεδονία σε κάποια μορφή του.
Ο Haq υπεραμύνθηκε της αμεροληψίας του Nimetz και τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτό τον γύρο συνομιλιών.
«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία, βάσει της προθυμίας των δύο πλευρών να συνεργαστούν», ανέφερε.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 30/1 08:17)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης