Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

ΓΣΕΒΕΕ: Ένας στους δύο δεν έχει χρήματα για να επισκεφθεί το γιατρό που έχει ανάγκη

ΓΣΕΒΕΕ: Ένας στους δύο δεν έχει χρήματα για να επισκεφθεί το γιατρό που έχει ανάγκη
Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα των νοικοκυριών το 2017
«Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής η απώλεια πρώτης κατοικίας με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο  Καββαθά ο οποίος εντοπίζει την ουσία του προβλήματος στο στάδιο της εκτέλεσης του πλειστηριασμού και στη διαδικασία έξωσης του οφειλέτη και ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι όταν μια κοινωνία για οχτώ χρόνια έχει χάσει τα εισόδημά της, έχει χάσει τα όνειρα της και την ελπίδα, θα εκραγεί όταν έρθει η στιγμή το νοικοκυριό να χάσει το σπίτι του που ήταν το τελευταίο καταφύγιο.
Ο κ. Γιώργος Καββαθάς διατύπωσε το φόβο του όπως και την εκτίμηση εξαιτίας της ανησυχίας των νοικοκυρών όπως προκύπτει από έρευνα για τα εισοδήματα των νοικοκυριών της ΓΣΕΒΕΕ.
Προκύπτει ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά δηλαδή το 20% φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω χρεών που έχει έναντι της εφορίας και των τραπεζών.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας δεν έχουν φθάσει στην τσέπη των πολιτών και θα χρειασθούν περισσότερα από τρία χρόνια για να δουν να βελτιώνεται η οικονομική τους κατάσταση.
Πάντως ένα τα δυο νοικοκυριά επιβιώνει χάρη στη σύνταξη που λαμβάνει ένα μέλος της και πρόκειται για την κύρια  πηγή εισοδημάτων της οικογένειας.
Έξι στα δέκα  νοικοκυριά  είχε μείωση των εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016.
Ένα στα τρία νοικοκυριά διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.
Περίπου επτά στα δέκα νοικοκυριά εκ των οποίων το 15% δηλώνει ότι δεν μπορεί να καλύψει ένα έκτακτο γεγονός συνολικής αξίας 500 ευρώ και σε ποσοστό 51,4% θεωρεί ότι με δυσκολία μπορεί να το αντιμετωπίσει. Ένα από τα στοιχεία που συγκλονίζουν είναι ότι ο ένας στους δύο και σε ποσοστό 47,8% δεν επισκέπτεται το γιατρό παρότι έχει ανάγκη ιατρικών συμβουλών, διότι δεν έχει χρήματα.
Η οικονομική ανέχεια φθάνει μέχρι τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών καθώς 1 στα 4 νοικοκυριά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη μηναία δαπάνη που κυμαίνεται από 20 έως 30  ευρώ.
Με βάση την έρευνα τα νοικοκυριά δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία για  βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης και εκφράζουν την επιθυμία να φύγουν από τη  χώρα και άνθρωποι που έχουν περάσει το 45 έτος της ηλικίας τους.
Οι νέοι σε ποσοστό 72,3% σκέπτονται σοβαρά να εγκαταλείψει τη χώρα προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.
Η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί είναι τα «καυτά» θέματα των νοικοκυριών.
Πάντως η έρευνα στέλνει σαφές μήνυμα προς τη κυβέρνηση και αφορά τον τομέα της Υγείας.
Τα νοικοκυριά σε ποσοστό 72% προτρέπουν τους αρμόδιους να κατευθύνουν τα  φορολογικά έσοδα και σε μεγάλο ποσοστό στον τομέα της Υγείας, σε ποσοστό 45,8% στην εκπαίδευση και σε ποσοστό 40% στην απασχόληση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης