Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στα χαρακώματα το Ισραήλ με Λίβανο και Χεζμπολάχ για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου

Στα χαρακώματα το Ισραήλ με Λίβανο και Χεζμπολάχ για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου
Στα χαρακώματα Ισραήλ με Λίβανο και Χεζμπολάχ για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου
Ταράζουν τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων που βρίσκνται στην ΑΟΖ της σε συνεργασία με μια διεθνή κοινοπραξία ενεργειακών εταιρειών.
Άμεση ήταν η απάντηση του Ισραήλ, μέσω του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Avigdor Lieberman.
"Ο Λίβανος προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ΑΟΖ του, συμπεριλαμβανομένου όμως του οικοπέδου 9, το οποίο είναι δικό μας με οποιονδήποτε ορισμό", δήλωσε ο Lieberman σε διάσκεψη στο Τελ Αβίβ.
Ο ισραηλινός υπουργός είπε ότι οι εταιρείες που υπέβαλλαν πρόταση προκειμένου να συμμετάσχουν στα ενεργειακά σχέδια του Λιβάνου "έκαναν ένα μεγάλο λάθος, καθώς η συμμετοχή τους στο σχέδιο έρχεται σε αντίθεση με τους ισχύοντες κανόνες¨.
Παράλληλα τόνισε πως οι ενέργειες του Λιβάνου στην ανατολική Μεσόγειο "πολύ, παρά πολύ προκλητικές".
Οι δηλώσεις του έγιναν πριν από μια διεθνή διάσκεψη ασφάλειας σε μια διάσκεψη εθνικής ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
Τον Δεκέμβριο του 2017, η κυβέρνηση του Λιβάνου προχώρησε στην ψήφιση νομοσχεδίων που δίνουν το δικαίωμα ανάπτυξης δύο οικοπέδων στην ΑΟΖ της χώρας, στα οικόπεδα 4 και 9.
Οι εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Λιβάνου είναι η ρωσική Novatek, η γαλλική Total και η ιταλική Eni.
Ο Λίβανος ξεκίνησε την πρώτη δημοπρασία χορήγησης αδειών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2017, ανοίγοντας πέντε από τα οικόπεδά που βρίσκονται στην ΑΟΖ του.



Η αμφισβητούμενη περιοχή αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι "το οικόπεδο 9 είναι δικό μας εξ ορισμού" σε μια αμφισβητούμενη περιοχή η οποία περιλαμβάνει επίσης αξιώσεις του Λιβάνου στα οικόπεδα 8 και 10.



Ο Λίβανος, μαζί με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, είναι οι χώρες των οποίων η ΑΟΖ βρίσκεται στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου αποκαλύφθηκαν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου το 2009.
Ωστόσο, δύο από τα οικόπεδα στη λιβανέζικη ΑΟΖ βρίσκονται σε μια θαλάσσια περιοχή την οποία διεκδικεί το Ισραήλ.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Cesar Abi Khalil ανέφερε πως "ο Λίβανος θα χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες μεθόδους προκειμένου να αποτρέψει την ισραηλινή επιθετικότητα".
Επιπλέον και ο πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun απέκρουσε τις ισραηλινές απειλές για το οικόπεδο 9, υποσχόμενος την υπεράσπιση των χωρικών υδάτων της χώρας του.
Το ζήτημα έγινε γνωστό αρχικά μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Lieberman που ισχυρίζεται ότι το οικόπεδο 9 ανήκει στο Ισραήλ.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου αντιτίθεται σφόδρα στις ισραηλινές αιτιάσεις με την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες να "χτυπά κόκκινο".
Στη διαμάχη εισήλθε και η Χεζμπολάχ η οποία με ανακοίνωσή της καυτηρίασε τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού.
"Οι παρατηρήσεις του υπουργού Άμυνας του σιωνιστικού εχθρού, Avigdor Lieberman, είναι μια νέα έκφραση των συνεχιζόμενων ισραηλινών φιλοδοξιών για τον πλούτο, τα εδάφη και την ΑΟΖ του Λιβάνου και εμπίπτει στο πλαίσιο της πολιτικής επιθετικότητας εναντίον του Λιβάνου την κυριαρχία και τα νόμιμα δικαιώματά του ", ανέφερε η δήλωση της Χεζμπολάχ.
"Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στις θέσεις του προέδρου του Λιβάνου και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή και αναμφισβήτητη θέση μας να αντιμετωπίσουμε σκληρά σε κάθε επιθετικότητα στα δικαιώματα εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, προστατεύοντας έτσι τα περιουσιακά στοιχεία του Λιβάνου και προστατεύοντας τον πλούτο του", κατέληξε η δήλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης