Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ - Πιέσεις από το sell-off στα ομόλογα

Απώλειες στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ - Πιέσεις από το sell-off στα ομόλογα
Με απώλειες άνοιξε η Wall Street, με τις μετοχές να δέχονται πιέσεις από το νέο sell-off στα ομόλογα των ΗΠΑ, αλλά και από τις αυξημένες προσδοκίες για μια περαιτέρω σύσφιξη από τη Fed
Με απώλειες άνοιξε σήμερα (02/02/2018) η Wall Street, με τις μετοχές να δέχονται πιέσεις από το νέο sell-off στα ομόλογα των ΗΠΑ, αλλά και από τις αυξημένες προσδοκίες για μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,75%, στις
25.991,32 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 0,62% και κινείτο στις 2.804,42 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,38% χαμηλότερα, στις 7.357,65 μονάδες.


Το sell-off στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ συνεχίζεται και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η αυξανόμενη αισιοδοξία σχετικά με την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας έχει πυροδοτήσει προσδοκίες περί σχηματισμού πληθωριστικών πιέσεων.
Η απόδοση του 10ετούς ομόλογου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 2,8%, ένα επίπεδο που τελευταία φορά σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2014.
Η συνεχιζόμενη άνοδος των αποδόσεων επιβάρυνε περαιτέρω τις χρηματιστηριακές αγορές, αυξάνοντας την επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών.
Οι αγορές ομολόγων έχουν βρεθεί υπό αυξανόμενη πίεση φέτος, καθώς το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί και οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να χαλαρώνουν ορισμένες από τις νομισματικές τους κινήσεις μετά την κρίση.
Τα αμερικανικά ομόλογα έχουν επίσης πληγεί από τις προσδοκίες ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ θα διευρυνθεί λόγω των πρόσφατων φορολογικών περικοπών, οδηγώντας σε μεγαλύτερο δημόσιο δανεισμό.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομόλογου έχει ανέβει σταθερά από το 2,4% στις αρχές του 2018, ενώ χθες αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης - η μεγαλύτερη αύξηση σε περισσότερο από έναν χρόνο.
Εν τω μεταξύ, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ επιβάρυναν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, καθώς ενίσχυσαν τις προσδοκίες για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed κατά τη διάρκεια του 2018.
Ειδικότερα, σημερινά επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι συνολικά δημιουργήθηκαν 200 χιλ. νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα τον Ιανουάριο του 2018, με τον δείκτη ανεργίας να παραμένει στο 4,1% - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν τη δημιουργία 190 χιλ. θέσεων.
Την ίδια ώρα, τα ωρομίσθια αυξήθηκαν κατά 9 σεντς ή 0,3%, στα 26,74 δολ., ενώ η ετήσια άνοδος ανήλθε στο 2,9% από 2,6%, στα υψηλότερα επίπεδα από το τέλος της ύφεσης τον Ιούνιο του 2009.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Amazon ενισχύεται σημαντικά, κατά 7,5%, στον απόηχο μιας σειράς αναβαθμίσεών της από αναλυτές, οι οποίοι προβλέπουν ράλι έως και 26% μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία χθες.
Ειδικότερα, η Morgan Stanley αναβάθμισε την τιμή - στόχο στα 1.500 δολ., από 1.400 δολ., ενώ η Barclays στα 1.5580 δολ., από 1.210 δολ., και η Credit Suisse στα 1.750 δολ., από 1.410 δολ. προηγουμένως.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Exxon Mobil υποχωρεί κατά 5,4%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανέφερε υπερ-τετραπλασιασμένα κέρδη για το δ’ τρίμηνο.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο παρουσίασε καθαρά κέρδη 8,4 δισ. δολ. ή 1,97 δολ. ανά μετοχή, από 1,7 δισ. δολ. ή 41 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.
Ωστόσο, εξαιρουμένων εκτάκτων στοιχείων και ενός οφέλους 5,9 δισ. δολ. από τη φορολογική μεταρρύθμιση, η Exxon κέρδισε 88 σεντς ανά μετοχές, λιγότερα από το 1,04 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 66,52 δισ. δολ., επίσης κάτω των προσδοκιών των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 74,31 δισ. δολ.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, δεχόμενες πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου και την πτώση των αμερικανικών μετοχών.
Ειδικότερα, περί τις 16:45, το αργό υποχωρούσε κατά 1%, στα 65,1 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent κινείτο κατά 1,6% χαμηλότερα, στα 68,5 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης