Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ του ESM - Καμία επίπτωση από τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ του ESM - Καμία επίπτωση από τα μέτρα για το ελληνικό χρέος
DBRS: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ του ESM, σταθερό το outlook  - Καμία επίπτωση από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Ο καναδέζικος οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση AAA του ESM (European Stability Mechanism), ενώ το outlook είναι σταθερό.
Όπως αναφέρει η DBRS η αξιολόγηση αντανακλά τις ισχυρές εγγυήσεις που παρέχουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όπως ορίζεται από τη συμφωνία πλαίσιο του EFSF, την πιστοληπτική ικανότητα των εγγυητών του ESM και την ισχυρή δέσμευση των κρατών μελών να στηρίξουν το θεσμικό όργανο.
Η DBRS ορίζει τις βασικές εγγυητικές ομάδες του ESM τη Γερμανία (AAA, σταθερό outlook), τη Γαλλίας (AAA, σταθερό outlook), την Ιταλία (BBB, σταθερό outlook) και την Ισπανία (Α, σταθερό outlook).
Η συνολική κεφαλαιακή διάρθρωση του ESM είναι ισχυρή και συμβάλλει στη διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής ύφεσης ή άγχους της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Ο ESM έχει μέγιστη δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 378 δισ. ευρώ διατίθενται σήμερα για νέες δανειοδοτήσεις.
Ποσό 45,8 δισ. ευρώ έχει δεσμευτεί, αλλά δεν έχουν εκταμιευθεί προς την  Ελλάδα.
Οι πρόσθετες εκταμιεύσεις θα εξαρτηθούν από το εάν η Ελλάδα πληροί τους όρους που καθορίζονται στο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μέχρι στιγμής η πρόοδος του προγράμματος είναι καλή.
Το χαρτοφυλάκιο δανείων του ESM χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης προς την Ελλάδα (CCC, θετικό outlook), Ισπανία και Κύπρος (ΒΒ θετικό outlook).
Το συνολικό ποσό του οφειλόμενου χρέους προς τον ESM ήταν 76,2 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2017, εκ των οποίων το 50% του ποσού αφορά την Ελλάδα, το 42% στην Ισπανία και το 8% στην Κύπρο.
Το μερίδιο των ελληνικών δανείων αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι έχουν ολοκληρωθεί τα αντίστοιχα προγράμματα των δύο άλλων χωρών.
Το ελληνικό πρόγραμμα με τον ESM ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 και συμφωνήθηκε να παρέχει χρηματοδότηση μέχρι το ανώτατο ποσό των 86 δισ. ευρώ.
Από το συνολικό ποσό που έχει συμφωνηθεί, μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί 40,2 δισ. ευρώ.
Η DBRS εκτιμά ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που εγκρίθηκαν επισήμως από τα διοικητικά συμβούλια του ESM και του EFSF τον Ιανουάριο του 2017 και εφαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό καθ 'όλη τη διάρκεια του 2017, δεν επηρεάζουν την πιστοληπτική ικανότητα του ιδρύματος.
Πράγματι, αν και δεν συνεπάγονται άμεσο κόστος για τα κράτη-μέλη του ESM και του EFSF, πληρούν την κύρια εντολή του ESM και αποκλείουν την ονομαστική περικοπή του ελληνικού χρέους.
Τα μέτρα περιελάμβαναν την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους της χώρας στο χρέος του EFSF, τη μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα (τόσο για τα δάνεια του EFSF όσο και για τα δάνεια του ESM).
Η DBRS εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επίδραση στην κεφαλαιακή θέση του ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης