Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στον απόηχο των Προεδρικών εκλογών της Κύπρου

Στον απόηχο των Προεδρικών εκλογών της Κύπρου
Ενδιαφέρουσα κινητικότητα που προοιωνίζεται εξελίξεις...
Χθες, Κυριακή 4/2, είχαμε και Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. O Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη υποστηριζόμενος από το ΔΗ.ΣΥ. – με 56% των ψήφων – έναντι του ανθυποψηφίου του Σταύρου Μαλά υποστηριζόμενου από το Α.Κ.Ε.Λ. Η συμμετοχή ήταν 73%, σχεδόν όση και στον πρώτο γύρο, αισθητά λιγότερη από την αντίστοιχη του 2013. Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις ήταν οι ευχές για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και «την επανένωση» του νησιού. Υπήρξαν, όμως, παράλληλα και πολλές άλλες εξελίξεις στο μέτωπο της Κύπρου τις τελευταίες αυτές ημέρες. Εξελίξεις που είναι σχεδόν δεδομένο ότι προοιωνίζονται κάτι για το αύριο.

Αποτέλεσμα εικόνας για κυπριακές εκλογές
Δύο μόλις 24ωρα πριν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση των Προεδρικών, έγινε γνωστό ότι μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Crans-Montana είχε, με απαίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζή, αποσυρθεί ο χάρτης για το εδαφικό όπως αυτός είχε κατατεθεί στον ΟΗΕ ενόψει της -τότε ελπιζόμενης- τελικής ευθείας των διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο Τουρκοκυπριακός χάρτης εκινείτο στην ψαλίδα 28,2% - 29,2%, για τα Τουρκοκυριακά εδάφη, είχε δε αποσυρθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και αφού ο Προεδρος Αναστασιάδης είχε ανακοινώσει ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είχε αποσύρει όλες τις δικές της προτάσεις. Συνεπώς, δεν υπάρχει πλέον πρόταση στο τραπέζι για το εδαφικό. Στην Κύπρο επεκράτησε ενόχληση από το timing της διαρροής/ανακοίνωσης, ακριβώς λόγω της προεκλογικής τελικής ευθείας. Συμπέρασμα: Είναι δεδομένη η Τουρκοκυπριακή προετοιμασία για το μέλλον των συζητήσεων περί το Κυπριακό, που επισήμως, είναι στον πάγο μετά το Crans-Montana.

Αποτέλεσμα εικόνας για κυπριακές εκλογές
Σε σχέση με το παραπάνω, ενώ από τις προ εβδομάδων εκλογές στα Κατεχόμενα μεγάλος νικητής ήταν το (δεξιό) Κόμμα Εθνικής Ενότητας, τελικώς σχηματίζεται κυβέρνηση (τετρακομματική) ΚεντροΑριστερής κατεύθυνσης. Μέλος ενός από τα κόμματα που προσέρχονται στο κυβερνητικό αυτό σχήμα, είναι ο μέχρι τώρα διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων Οζντίλ Ναμί, ο οποίος, στο τωρινό κυβερνητικό σχήμα, ανέλαβε το κομβικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας. Έτσι, η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει πλέον ορισμένο διαπραγματευτή – από πλευράς δε Ακκιντζή συνειδητά δόθηκε το σήμα ότι δεν θα υπάρξει προς στιγμή αντικατάσταση.

Αποτέλεσμα εικόνας για οικοπεδο 6
Ταυτόχρονα, η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να στήσει μια πολιτική στο ενεργειακό, στο θέμα της ΑΟΖ, των ερευνητικών γεωτρήσεων κ.λπ. Όπου, για την ώρα, η Άγκυρα έχει πάρει επάνω της το ζήτημα «εν ονόματι των Τουρκοκυπρίων». Επισημαίνεται ότι το υπερσύγχρονο πλοίο-γεωτρύπανο DeepSeaMetro-ΙΙ που προμηθεύτηκε η τουρκική ΤΡΑΟ «αναζητά στελέχωση» - όχι επιτυχώς για την ώρα. Τα υπερσύγχρονα εργαλεία χρειάζονται άκρως εξειδικευμένο προσωπικό. Αμερικανοί δεν προσέρχονται. ενώ οι Νορβηγοί – Βρετανοί αποθαρρύνονται...
Και παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λακκοτρύπης, αναφερόταν προχθές στα «πολύ ενθαρρυντικά» αποτελέσματα από την γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 «Καλυψώ», που το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12K της ΕΝΙ/Total προχώρησε μέχρι τα 1.902 μέτρα βάθους, δίνοντας σαφή ένδειξη ότι τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του είναι παραπλήσια του Αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zohr», το οποίο άλλαξε άρδην όλα τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης