Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται το sell-off στη Wall Street - «Βουτιά» άνω του 1% και των 300 μονάδων για τον Dow Jones

Συνεχίζεται το sell-off στη Wall Street - «Βουτιά» άνω του 1% και των 300 μονάδων για τον Dow Jones
Με βαριές απώλειες άνοιξε η Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των επιτοκίων
Με βαριές απώλειες άνοιξε και σήμερα (05/02/2018) η Wall Street, με τις αμερικανικές μετοχές να διευρύνουν τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 314 μονάδες ή 1,23%, στις 25.206,64 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,82% και κινείται στις 2.739,52 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 1,22% χαμηλότερα, στις 7.152,63 μονάδες.


Οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ κατέγραψαν τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις των δύο τελευταίων ετών την Παρασκευή (02/02) μετά από το απότομο sell-off.
Ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωσαν απώλειες 4,1% και 3,9% αντίστοιχα στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ενώ ο Nasdaq έχασε το 3,53% της αξίας του.
Ο Dow «βούλιαξε» κατά 665,75 μονάδες την Παρασκευή - ή 2,5% - καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2016.
Ο S&P 500 είχε τη χειρότερη ημερήσια απόδοση από τον Σεπτέμβριο του 2016 και ο Nasdaq σημείωσε τη χειρότερη ημέρα από τον Αύγουστο του 2017.
Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν το 2018 με πολύ καλές επιδόσεις, με τους Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν τον Ιανουάριο τα ισχυρότερα μηνιαία τους κέρδη από τον Μάρτιο του 2016, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία του άνοδο από τον Οκτώβριο του 2015.
Και οι τρεις δείκτες ανήλθαν επίσης σε νέα ιστορικά υψηλά τον περασμένο.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν επωφεληθεί από τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, αλλά και από την ισχυρή αύξηση των εταιρικών κερδών στο ξεκίνημα του έτους.
Ωστόσο, οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι συνεπακόλουθες προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) έχουν ασκήσει πιέσεις στην αγορά ομολόγων και ακολούθως στις μετοχές.
Ο Jerome Powell ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό στον οποίο πρώτα ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του δόθηκε να υπηρετήσει τον αμερικανικό λαό.
Παράλληλα προσέθεσε ότι «η Fed έχει αναλάβει αρκετές σημαντικές ευθύνες».
«Στόχος μας να διατηρήσουμε σταθερές τις τιμές και να αυξήσουμε στο μέγιστο δυνατόν την απασχόληση.
Επίσης επιβλέπουμε το χρηματοοικονομικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων τραπεζών.
Διαδραματίζουμε έναν βασικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος».
Φρόντισε να διατηρήσει τον ίδιο τόνο με την προκάτοχό του, Janet Yellen, κάνοντας λόγο για σαφή βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική οικονομία, καθώς εμφανίζει καλό ρυθμό ανάπτυξης, μία υγιή αγορά εργασίας και σταθερότητα στις τιμές.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα θα παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να ανταποκριθεί ανά πάσα στιγμή σε ενδεχόμενους κινδύνους και θα φροντίσει να διασφαλίσει ότι όλες οι δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται θα είναι αποτελεσματικές.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, με το Brent να υποχωρεί κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.
Ειδικότερα, περί 17:00, το αργό υποχωρεί κατά 1,2%, στα 64,7 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent κινείται κατά 1,3% χαμηλότερα, στα 67,7 δολ. ανά βαρέλι.



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης