Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΜoU: «Στο 1 ευρώ που θα δίνουν οι δανειστές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη η Ελλάδα θα προσθέτει άλλο 1 από 0,5 ευρώ»

ΜoU: «Στο 1 ευρώ που θα δίνουν οι δανειστές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη η Ελλάδα θα προσθέτει άλλο 1 από 0,5 ευρώ»
Αλλαγές στον «κανόνα» εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών  προβλέπει το τεχνικό κείμενο της Συμφωνίας, προκειμένου ως το τέλος Ιουνίου του 2018 η Ελλάδα να έχει απαλλαγεί από τα εσωτερικά της χρέη τα οποία τέλος Δεκεμβρίου 2017 υποχώρησαν στα 3,332 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ο κανόνας αλλάζει και γίνεται «1 προς 1» από «1 προς 0,5» που ήταν μέχρι πρότινος.
Τι σημαίνει αυτό; 
Ότι για «κάθε 1 ευρώ που θα παίρνει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ( ESM) θα πρέπει να βάζει άλλο 1».
Ο νέος κανόνας μπαίνει από τώρα σε εφαρμογή με τα λεφτά που θα λάβει η χώρα στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου από την δόση των 6,7 δις. ευρώ τα 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών της περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουνίου, 1,9 δισ. ευρώ  θα συμπληρώσουν το «αποθεματικό ασφαλείας» για τη μετά το Μνημόνιο εποχή και 1,5 δις. ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η δόση του 1,5 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα δοθεί σε δύο υποδόσεις.
Η πρώτη των 500 εκατ. ευρώ θα δοθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου που σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει με το νέο κανόνα να βάλει από τον κρατικό προϋπολογισμό άλλα 500 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει συνολικά φέσια ύψους 1 δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο και εφόσον το «στοκ» των χρεών αυτών έχει περιορισθεί η χώρα θα λάβει και την δεύτερη υποδόση του 1 δις. ευρώ. Ωστόσο στο «τσεκ» του 1 δισ. ευρώ από τον ESM υποχρεωτικά θα πρέπει να προστεθεί άλλο 1 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ταμεία (συνολικά 2 δισ. ευρώ) τα οποία θα διοχετευτούν στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό μέσα σε 122 ημέρες, από το Μάρτιο έως το τέλος Ιουνίου, θα  εξοφληθούν χρέη ιδιωτών, εφάπαξ ασφαλισμένων αλλά και επιστροφές φόρων ύψους 3 δισ. ευρώ.
Ήδη παρατηρείται σημαντική υποχώρηση αυτών των οφειλών όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εξαιρουμένων των επιστροφών φόρου, τα χρέη αυτά διαμορφώθηκαν στα 2,567 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου από 3,140 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.
Μαζί με τις επιστροφές φόρου, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους κατήλθαν τον ίδιο μήνα στα 3,332 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 584 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 3,916 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, τον Δεκέμβριο:

• Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν στα 1,514 δισ. ευρώ από 1,754 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2017.

• Οι οφειλές των Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης διαμορφώθηκαν σε 223 εκατ. ευρώ από 284 εκατ. ευρώ.

• Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων μειώθηκαν στα 326 εκατ. ευρώ.

• Τα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου μειώθηκαν στα 358 εκατ. ευρώ.

• Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου μειώθηκαν οριακά στα 765 εκατ. ευρώ από 776 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης