Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank J. Safra Sarasin: Οι κεντρικές τράπεζες διαμόρφωσαν ένα περιβάλλον που τώρα τρομοκρατεί τους επενδυτές

Bank J. Safra Sarasin: Οι κεντρικές τράπεζες διαμόρφωσαν ένα περιβάλλον που τώρα τρομοκρατεί τους επενδυτές
O επικεφαλής οικονομολόγος της Bank J. Safra Sarasin, Karsten Junius, επισημαίνει ότι λόγω των κεντρικών τραπεζών, η απόδοση της αγοράς ήταν τεχνητή 
Τη στιγμή που το sell off στις αγορές συνεχίζεται, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank J. Safra Sarasin, Karsten Junius, κατηγορεί τις κεντρικές τράπεζες ότι διαμόρφωσαν ένα περιβάλλον που τώρα τρομοκρατεί τους επενδυτές.
Όπως δήλωσε στο CNBC, το 2017 ήταν ένα ακραία περίεργο έτος και ότι η απόδοση της αγοράς ήταν τεχνητή.
«Ήταν τεχνητή διότι είχαμε κεντρικές τράπεζες που προσπαθούσαν να ''καθοδηγήσουν'' τις αγορές: έβγαιναν με καθοδήγηση για τη νομισματική πολιτική όπου βασικά μας έλεγαν εκ των προτέρων τι θα έκαναν τους επόμενους 18 μήνες.
Και στη συνέχεια προσπάθησαν να καθοδηγήσουν τις προσδοκίες μας για το πως αυτή η καθοδήγηση θα μπορούσε να αλλάξει.
Αυτό απομάκρυνε όλη τη μεταβλητότητα, όλη την αβεβαιότητα από τις αγορές» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Junius, η φορολογική μεταρρύθμιση συνέβαλε στο κλίμα ευφορίας των αγορών, και ένα τέτοιο κλίμα δημιούργησε προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού.
Επισημαίνεται ότι τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι οι πιέσεις για ισχυρότερο πληθωρισμό θα αναγκάσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό.
Ο πληθωρισμός παρέμεινε υποτονικός παγκοσμίως παρά και την άνοδο της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που συνέχισε να στηρίζει τις αγορές.
«Μετά έρχονται πράγματα όπως ο πληθωρισμός, κάποιοι δείκτες πληθωρισμού ενισχύθηκαν και στο τέλος όλοι φοβήθηκαν ότι αυτό το περιβάλλον δεν θα διαρκέσει» εξήγησε ο Junius.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης