Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η πΓΔΜ αλλάζει την ονομασία της θέλοντας να τερματίσει τη διαμάχη με την Ελλάδα

Reuters: Η πΓΔΜ αλλάζει την ονομασία της θέλοντας να τερματίσει τη διαμάχη με την Ελλάδα
Η πΓΔΜ είναι έτοιμη να προσθέσει ένα γεωγραφικό χαρακτηριστικό στο όνομά της για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα
Η πΓΔΜ είναι έτοιμη να προσθέσει ένα γεωγραφικό χαρακτηριστικό στο όνομά της για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, μία διαμάχη που πλήττει τις προοπτικές της χώρας για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Zoran Zaev την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018.
Τα Σκόπια προσχώρησαν στα Ηνωμένα Έθνη το 1993 με την προσωρινή ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", επειδή η Ελλάδα αντιτάχθηκε στο όνομα, υποστηρίζοντας ότι υπονοούσε εδαφική απαίτηση σε ελληνική επαρχία με το ίδιο όνομα.
"Θα ήθελα οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να επιτύχουν.
Είμαστε έτοιμοι για έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα", δήλωσε ο Zaev σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Σκόπια την Τρίτη.
Έχει υποσχεθεί μια γρήγορη λύση στη διαμάχη τον Ιανουάριο 2018, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Οι περισσότερες χώρες αναφέρονται στη χώρα που κήρυξε ανεξαρτησία το 1991 από την πρώην Γιουγκοσλαβία, ως Μακεδονία.
Διπλωμάτες λένε ότι η Βόρεια Μακεδονία, η Νέα Μακεδονία ή η Άνω Μακεδονία θα μπορούσαν τώρα να γίνουν αποδεκτές ως ονομασίες και από τις δύο πλευρές
Ο Zaev δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα μετονομάσει το κεντρικό αεροδρόμιο και έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο, που φέρουν τα ονόματά τους από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Αυτό ήταν ιδιαίτερα προκλητικό για την Αθήνα, καθώς η Μακεδονία ήταν το όνομα του αρχαίου ελληνικού βασιλείου που κυβερνούσε ο Αλέξανδρος.
Ο Zaev δήλωσε ότι το αεροδρόμιο θα μετονομαστεί σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και η λεωφόρος θα αποκαλείται «Λεωφόρος Φιλίας».
"Με τη σημερινή απόφαση επιβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας προς την οικοδόμηση φιλίας και εμπιστοσύνης με την Ελλάδα", δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα των Σκοπίων.
Την Κυριακή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αθήνα ενάντια σε οποιαδήποτε λύση που θα περιελάμβανε τον όρο "Μακεδονία".



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης