Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Το σκάνδαλο της Novartis προκαλεί πολιτική καταιγίδα στην Ελλάδα

tags :
Euractiv: Το σκάνδαλο της Novartis προκαλεί πολιτική καταιγίδα στην Ελλάδα
Μία έρευνα σχετικά με τις παράνομες πρακτικές της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis στην Ελλάδα, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στον πολιτικό χώρο
Μία έρευνα σχετικά με τις παράνομες πρακτικές της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis στην Ελλάδα, που εμπλέκει χιλιάδες κρατικούς αξιωματούχους και γιατρούς, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στον πολιτικό χώρο, καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ονόμασαν δέκα πρώην μεγάλα στελέχη από κόμματα της αντιπολίτευσης ως στόχο της έρευνας, αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση του Euractiv σε δημοσίευμά του.
Η Καθημερινή, μια ημερήσια εφημερίδα, ανέφερε ότι δεν είναι σαφές για ποια κατηγορία κατηγορούνται οι δέκα πολιτικοί που θα κατονομαστούν, εάν αρθεί η ασυλία τους από την ποινική δίωξη.
Ωστόσο, ανέφεραν ότι οι εισαγγελείς επιδιώκουν να διερευνήσουν οχτώ πρώην υπουργούς, τον προσωρινό πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Τα περισσότερα από τα δέκα στελέχη ανήκουν είτε στο αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα Νέας Δημοκρατίας είτε στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), συμπεριλαμβανομένου του σημερινού Κυβερνήτη της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Όλοι οι πολιτικοί αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, ενώ το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στην πορεία της έρευνας.
"Έχω ενημερωθεί για την τελευταία προσπάθεια του πρωθυπουργού, να με συκοφαντήσει", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
"Αλλά η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, εκείνοι πίσω από αυτή την επίθεση θα απαντήσουν για τις ενέργειές τους στο δικαστήριο."
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ήταν μεταξύ των δέκα, αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε εμπλοκή.
"Κατά την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 έως το 2009, η ιατρική πολιτική και η τιμολόγησή της δεν ήταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και συνεπώς δεν είχα και δεν θα μπορούσα να έχω καμία σχέση με αυτό το θέμα".
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντώνης δήλωσε ότι η μεγάλη κλίμακα των παράνομων πρακτικών "έχει προκαλέσει έκρηξη των ετήσιων κρατικών δαπανών για τα φάρμακα".
Ο αναπληρωτής του Δημήτρης Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε την υπόθεση ως "το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους".
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σκάνδαλο Novartis έχει διεθνείς διαστάσεις, καθώς η Ελλάδα ήταν η «χώρα αναφοράς» για την τιμολόγηση των φαρμάκων σε 29 χώρες του κόσμου.
Η έρευνα ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2016 με στοιχεία για δωροδοκία χιλιάδων κρατικών αξιωματούχων και γιατρών, προκειμένου να αποκτήσει η Novartis προνομιακή μεταχείριση στην αγορά.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από διετή έρευνα που διενήργησαν οι αμερικανικές αρχές, σχετικά με τις μεθόδους που φέρεται ότι εφάρμοσε η Novartis στην αγορά.
Η ελβετική φαρμακοβιομηχανίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι γνώριζε τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ σχετικά με τις επιχειρηματικές της πρακτικές στην Ελλάδα και ότι συνέχισε να συνεργάζεται με τις αρχές για να αποκαλύψει την υπόθεση.
Οι εισαγγελείς υπέβαλαν τα σχετικά έγγραφα στο Ανώτατο Δικαστήριο την Τρίτη και η υπόθεση θα διαβιβαστεί τώρα στο Σώμα, καθώς οι πολιτικοί είναι επίσης εμπλεκόμενοι.
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τον φαρμακευτικό γίγαντα Novartis, μετά τη δημοσίευση ισχυρισμών περί διαφθοράς και δωροδοκίας στα μέσα ενημέρωσης.
Οι κυβερνητικές εφημερίδες ανέφεραν ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το παλιό καθεστώς, το οποίο οδήγησε τη χώρα στο οικονομικό αδιέξοδο.

Το FBI διερευνά
Αναφέρουν επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν πλήρως στην έρευνα και ότι ομάδα στελεχών και εισαγγελέων του FBI επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα.
Μιλώντας στο Πρακτορείο Ειδήσεων Αθηνών-Μακεδονίας, ο Κοντόνης σχολίασε: "Είναι μια μεγάλη και σοβαρή περίπτωση, έχει οικονομικές πτυχές αλλά και ηθικές και διεθνείς παραμέτρους".
"Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης που δυσκολεύουν πολλούς φτωχούς να βρουν τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία τους, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που με παράνομο και προκλητικό τρόπο λειτουργούσαν προς την κατεύθυνση του φαρμάκου έναντι του κόστους ή της παράδοσης φαρμάκων, μέσω μόνιμων υπαλλήλων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου δεν θα έπρεπε", ανέφερε ο υπουργός.
"Για το λόγο αυτό, οι φαρμακευτικές δαπάνες έχουν φτάσει στα ύψη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν οι δαπάνες της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα", πρόσθεσε ο Κοντόνης.



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης