Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Τα 3 μαθήματα σε ταραχώδεις αγορές - Ο εφησυχασμός είναι προάγγελος της αστάθειας

tags :
El Erian: Τα 3 μαθήματα σε ταραχώδεις αγορές - Ο εφησυχασμός είναι προάγγελος της αστάθειας
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz, Mohamed El-Erian, οι ραγδαίες μεταβολές μπορούν να μετατραπούν σε μακροπρόθεσμες ευκαιρίες
Με αφορμή την πτώση που παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες τα διεθνή χρηματιστήρια, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, επισημαίνει τα τρία μαθήματα που έλαβε πριν από πολλά χρόνια ως επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές.
Πρόκειται για αρχές, που -όπως λέει- μπορούν να μετατρέψουν την αύξηση της μεταβλητότητας σε μακροπρόθεσμες ευκαιρίες.
1. Μεγάλες περίοδοι ηρεμίας στην αγορά δημιουργούν τις τεχνητές συνθήκες για θύελλα.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών τομέων της αγοράς ήταν η ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα.
Αν και για την εξέλιξη αυτή υπάρχουν πολλοί οικονομικοί και εταιρικοί λόγοι, ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν ότι κάθε βουτιά είναι μια ευκαιρία αγοράς, μια απλή επενδυτική στρατηγική που είχε αποδειχθεί πολύ αποδοτική τα τελευταία χρόνια.
Όσο περισσότεροι επενδυτές πίστευαν σε αυτό, τόσο μεγαλύτερη ήταν η προθυμία να «αγοράσουν στην πτώση».
Με την πάροδο του χρόνου, η συχνότητα, η διάρκεια και η σοβαρότητα των πτώσεων μειώθηκαν σημαντικά.
Αυτό ενίσχυσε περαιτέρω το κλίμα.
Ο οικονομολόγος Hyman Minsky είχε πολλά να πει σχετικά με το φαινόμενο της παρατεταμένης σταθερότητας, αναδεικνύοντας την εφησυχασμό ως προάγγελο της αστάθειας.
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οδηγήσει τις αγορές να υιοθετήσουν παραδείγματα που τελικά αποδεικνύονται μη βιώσιμα και επιβλαβή.

2. Τα crowed trades μπορούν να είναι πολύ πιο ασταθή από ό,τι οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν.
Αυτό συνέβη αυτή την εβδομάδα με τα λεγόμενα trades short μεταβλητότητας, που παίρνουν πολλές μορφές.
Μερικά ήταν σαφή, όπως η αγορά προϊόντων που αποδίδουν το αντίστροφο ενός δείκτη μεταβλητότητας όπως ο VIX.
Άλλα δημιουργήθηκαν μέσω συνδυασμών στις αγορές παραγώγων.
Άλλα εξακολουθούσαν να είναι επικεντρωμένα σε κάποιες ακραίες τοποθετήσεις μεταξύ των θεσμικών επενδυτών, όπως η μεγάλη έκθεση σε ορισμένα τμήματα αναδυόμενων αγορών.
Και όλα αυτά αντανακλούσαν την προθυμία των επενδυτών να εγκαταλείψουν ένα ασυνήθιστο ποσό ρευστότητας, και να το κάνουν αυτό ενώ ελάχιστα αντισταθμισμένη σε σχέση με την ιστορία.
Αρχικά, οι συναλλαγές αυτές γίνονταν ολοένα και πιο σταθερές και με καλές αποδόσεις, καθώς τους αγκάλιαζαν περισσότεροι επενδυτές και traders.
Αυτό έκανε την αντίθετη τοποθέτηση -long στη μεταβλητότητα- πολύ δαπανηρή.
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι η κατάργηση των crowded trades (δηλ. των trades όπου έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι επενδυτές) μπορεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τις αγορές στο σύνολο τους.

3. Κατά τη διάρκεια της αναταραχής στην αγορά, η διαφοροποίηση των επενδυτών δίνει τη θέση της στην αδιάκριτη δράση.
Είναι πολύ δύσκολο να σηματοδοτηθεί η "ποιότητα" όταν το πλαίσιο είναι εξαιρετικά θορυβώδες και η αστάθεια είναι ανησυχητική.
Σε βίαιες εκρήξεις της αγοράς, ακόμα και στερεά ονόματα αντιμετωπίζονται αρχικά ως "λεμόνια".
Στη συνέχεια, με την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές μπορούν να "καλύψουν" τη μεταβλητότητα, το καλύτερο είναι: η αγορά φθηνών μετοχών και ομολόγων που εκδίδονται από σταθερές και υγιείς οικονομίες.
Σύμφωνα με τον El Erian και τα τρία αυτά μαθήματα είναι συναφή με τις πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς, οι οποίες ήταν τεχνητά καθοδηγούμενες, και όχι από οικονομικά και εταιρικά θεμελιώδη στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης