Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tillerson (αμερ. ΥΠΕΞ): Οι ΗΠΑ πολύ κοντά στην επιβολή κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας

Tillerson (αμερ. ΥΠΕΞ): Οι ΗΠΑ πολύ κοντά στην επιβολή κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας
Οι ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να αποφασίσουν εάν θα επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας
Οι ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να αποφασίσουν εάν θα επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, στο τέλος της περιοδείας του σε πέντε χώρες στη Λατινική Αμερική, όπου συζήτησε την κίνηση με τους ηγέτες των κρατών.
Ο Tillerson δήλωσε ότι ο Καναδάς, το Μεξικό και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε τριμερή συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, να μελετήσουν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να μετριάσουν τον αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης.
Ο Tillerson δήλωσε ότι ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump για την εξέλιξη.
"Θα καταλήξουμε σε μια πολύ μικρή, πολύ επικεντρωμένη ομάδα εργασίας για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε μια τέτοια απόφαση αν την πάρουμε.
Προφανώς θα είναι ο πρόεδρος που αποφασίζει", δήλωσε ο Tillerson, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Exxon Mobil πριν από την ένταξή του στην κυβέρνηση.
Στο Μπουένος Άιρες την περασμένη εβδομάδα, ο Tillerson είπε ότι οι ΗΠΑ σκέπτονται να περιορίσουν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και τις εξαγωγές προϊόντων διύλισης προς τη Βενεζουέλα, για να ασκήσουν πίεση στο Maduro για την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης.
Οι περιορισμοί στην πολύ σημαντική βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας, θα συνιστούσαν κλιμάκωση της οικονομικής πίεσης στο μέλος του ΟΠΕΚ, που αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.
Οι κυρώσεις έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί σε μεμονωμένα μέλη της κυβέρνησης Maduro και απαγόρευση αγοράς νέου χρέους της Βενεζουέλας.
Οι πωλήσεις αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας προς τις ΗΠΑ το 2017 ήταν οι χαμηλότερες από το 1991.
Ο Tillerson δήλωσε ότι οποιαδήποτε ενέργεια που έχει αναληφθεί εναντίον του πετρελαίου της Βενεζουέλας θα επηρεάσει τις χώρες της Καραϊβικής, πολλές από τις οποίες παίρνουν εδώ και καιρό επιδοτούμενα καύσιμα από το νοτιοαμερικανικό έθνος.
Τα εργοστάσια ραφιναρίσματος της Ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ θα επηρεαστούν επίσης, δήλωσε ο Tillerson.
Το Μεξικό εξετάζει τη δυνατότητα αντικατάστασης του προγράμματος Petrocaribe της Βενεζουέλας, που παρείχε φθηνά δάνεια για πετρέλαιο στις χώρες της Καραϊβικής και βοήθησε το Maduro να διατηρήσει τη διπλωματική υποστήριξη στην περιοχή.
"Είχαμε μια πολύ ολοκληρωμένη συζήτηση σχετικά με τρόπους προώθησης της αυξημένης ενεργειακής ανεξαρτησίας, όχι μόνο για την Τζαμάικα αλλά σε όλη την Καραϊβική", δήλωσε ο Tillerson σε μεταγενέστερη συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τζαμάικας Andrew Holness.
"Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Τζαμάικα και άλλους εταίρους της Καραϊβικής να διερευνήσουν και να αναπτύξουν τους πόρους που έχουν, αλλά και να μοιραστούν την αφθονία των πόρων που απολαμβάνει η Βόρεια Αμερική".
Ο Tillerson είπε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναλάβουν όλες τις δυνατές ενέργειες για να πείσουν το Maduro να επιστρέψει τη χώρα στην πλήρη συνταγματική τάξη.
"Όσον αφορά τα μελλοντικά βήματα που μπορούν να πάρουν οι ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων για πετρέλαιο ή προϊόντα, για να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς Maduro, θα λάβουμε πλήρως υπόψη τις επιπτώσεις στις περιφερειακές χώρες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης