Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Οι Ευρωπαίοι δανειστές φοβούνται τον εφησυχασμό της Ελλάδας και τις παλιές συνήθειες

Handelsblatt: Οι Ευρωπαίοι δανειστές φοβούνται τον εφησυχασμό της Ελλάδας και τις παλιές συνήθειες
Το ελληνικό δημόσιο παραμένει δυσλειτουργικό αναφέρει η Handelsblatt
Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να πείσει πλήρως τους Ευρωπαίους πιστωτές ότι μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης δεν θα γυρίσει στις παλιές συνήθειες, όπως σημειώνει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Αυτό που ανησυχεί, επίσης, τους πιστωτές είναι ότι το ελληνικό δημόσιο παραμένει δυσλειτουργικό και δεν έχει υπάρξει εκ βάθρων μεταρρύθμισή του, ούτως ώστε να το ελληνικό κράτος να καταστεί σύγχρονο.
Άλλωστε το θέμα του εφησυχασμού φρόντισε να τονίσει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pier Moscovici σήμερα (8/2) την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.
Παράλληλα τον αρθρογράφο της Handelsblatt απασχολεί η μαύρη σκιά στο μέλλον της Ελλάδας, το τεράστιο χρέος της σημειώνοντας ότι «είναι αμφίβολο εάν ιδιώτες επενδυτές θα εμπιστευτούν τα χρήματά τους σε ένα κράτος με τόσα πολλά χρέη».
Και αφού παραθέτει δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι μέχρι τον Απρίλιο θα υπάρχει έτοιμο σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής για την περίοδο μετά την έξοδο, το οποίο η κυβέρνησή του θα τηρήσει χωρίς να υπάρξουν εκπλήξεις, ο αρθρογράφος σημειώνει.
«Με τις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός αναφέρεται σε ένα ευαίσθητο σημείο, με το τέλος των δανείων τελειώνει και ο αυστηρός έλεγχος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.. η τρόικα, σύμβολο των επιταγών για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις απομακρύνεται, η ελληνική κυβέρνηση απελευθερώνεται… οι δανειστές της Ελλάδας βλέπουν όλα αυτά με ανάμεικτα αισθήματα», παρατηρεί η εφημερίδα.
«Υπάρχει φόβος ότι μόλις φύγουν οι ελεγκτές από την Αθήνα, η χώρα θα επιστρέψει στα παλιά.
Το ότι αρχικά ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκαν στην εξυγίανση των δημοσιονομικών δεν έχει ξεχαστεί από τους δανειστές.
Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι έχει αλλάξει.
Κατά την άποψη κοινοτικού διπλωμάτη η στάση της έχει δραστικά μεταβληθεί θετικά. Παρόλα αυτά η ευρωζώνη δεν δείχνει την ίδια εμπιστοσύνη όπως στην Πορτογαλία ή την Κύπρο».
Ο γερμανός αρθρογράφος αναφέρεται επίσης και στις περικοπές που περιμένουν τους Έλληνες του χρόνου, χρονιά εκλογική για την κυβέρνηση, εάν συμπληρώσει την τετραετία.
«Για τον Τσίπρα αποτελούν πρόβλημα οι νέες εκλογές. Θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νέα ελευθερία του κάνοντας κάτι το καλό για τον λαό του.
Δεν φαίνεται να αποκλείει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά το πορτογαλικό πρότυπο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει η ανταγωνιστικότητα της χώρας του.
Φαίνεται και να το εννοεί στα σοβαρά.
Ίσως σκέπτεται ήδη τη θέση του στο βιβλίο της ιστορίας ως ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα του από την κρίση».


  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης