Τραπεζικά νέα

Τα παιχνίδια πιέσεων ΣΥΡΙΖΑ με Φραγκιαδάκη και ΤΧΣ - Με μόλις 41 εκατ. ο Calamos…προσέφερε 718 εκατ για Εθνική Ασφαλιστική

Τα παιχνίδια πιέσεων ΣΥΡΙΖΑ με Φραγκιαδάκη και ΤΧΣ - Με μόλις 41 εκατ. ο Calamos…προσέφερε 718 εκατ για Εθνική Ασφαλιστική
Η Calamos είναι ξεκάθαρο ότι εξέρχεται ζημιωμένη και εκτεθειμένη στην Ελλάδα και προφανώς ουδείς θα θέλει να κάνει κάποιο deal λόγω της εξωφρενικής τροπής που πήρε το…deal με την Εθνική Ασφαλιστική.
Ότι η υπόθεση Calamos – EXIN – Εθνική Ασφαλιστική έχει ναυαγήσει είναι ξεκάθαρο και η ευθύνη δεν θα πρέπει να πέσει στην Εθνική τράπεζα αλλά στην ανοργανωσιά του κοινοπρακτικού σχήματος ΕΧΙΝ που ούτε την τεχνογνωσία είχε ούτε και τα κεφάλαια.
Αυτό που αποκαλύπτεται πάντως είναι ότι η εγγυητική επιστολή που είχε υποβάλλει η Calamos ήταν 41 εκατ και με αυτά τα 41 εκατ και όχι 250 εκατ που αρχικώς υποστήριζαν προσέφεραν 718 εκατ για να αγοράσουν την Εθνική Ασφαλιστική.
Για τα 41 εκατ η Calamos έχει υποβάλλει αγωγή στην EXIN και ζητάει να της επιστραφούν.
Εγείρεται ένα σοβαρό ερώτημα με 41 εκατ εγγυητικής προσπάθησαν να αγοράσουν την Εθνική Ασφαλιστική με τίμημα 718 εκατ και εάν ναι ποιος το επέτρεψε αυτό;
Η Calamos είναι ξεκάθαρο ότι εξέρχεται ζημιωμένη και εκτεθειμένη στην Ελλάδα και προφανώς ουδείς θα θέλει να κάνει κάποιο deal λόγω της εξωφρενικής τροπής που πήρε το…deal με την Εθνική Ασφαλιστική.
Το bankingnews πρόσφατα είχε παρουσιάσει τα εναλλακτικά σχέδια Φραγκιαδάκη για το πώς θα πορευθεί από εδώ και πέρα με την DGCom και τις εναλλακτικές επιλογές για την Εθνική Ασφαλιστική καθώς υπάρχει και η πίεση των stress tests….

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει παιχνίδια

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφέρει ότι δεν εμπλέκεται στα διοικητικά των τραπεζών καθώς οι τράπεζες εποπτεύονται από τον SSM που είναι η αρμόδια αρχή και όχι η κυβέρνηση.
Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε χθες 8/2 ότι η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει πίεση στον Φραγκιαδάκη να παραιτηθεί στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση μέσω του ΤΧΣ το οποίο ελέγχει το 40% της Εθνικής τράπεζας.
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν ο Φραγκιαδάκης έχει άμεση ευθύνη, οι σύμβουλοι ή όλοι μαζί;
Κάθε διοίκηση έχει ευθύνη για ότι καλό ή κακό συμβαίνει σε ένα οργανισμό.
Όμως η Εθνική ακολούθησε μια διαδικασία όπου δεν ήταν αρχικά προτιμητέο το σχήμα Calamos – EXIN.
Όμως ότι πλειοδότησαν και εν συνεχεία οι πλειοδότες φάνηκαν ασυνεπείς είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που βαρύνει τους υποψηφίους αγοραστές και όχι τον πωλητή.  
Βέβαια μπορεί να ειπωθεί ότι ο Φραγκιαδάκης ενώ έχει προτάσεις για να μπουν νέοι ξένοι επενδυτές – π.χ. στην Πανγαία προς αντικατάσταση του ισραηλίτη επιχειρηματία, δεν αποφασίζει να προχωρήσει…
Η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ξεκάθαρο ότι έπληξε την Εθνική τράπεζα αλλά η Εθνική Ασφαλιστική έχει αξία δεν είναι προβληματική θυγατρική.
Η DGCom Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι βέβαιο επίσης ότι δεν θα ανακαλέσει την απόφαση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την άλλη ο Φραγκιαδάκης χρειάζεται χρόνο ώστε να επιλέξει την βέλτιστη λύση.
Ο Φραγκιαδάκης δεν φαίνεται να έχει ευθύνη για το φιάσκο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ενώ οι αναφορές ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ζητήσει την αποχώρηση του…στερείται βάσης καθώς ο SSM δεν θα επιτρέψει εξωθεσμική παρέμβαση σε μια συστημική τράπεζα.

Έως τις 28/3 οι υποχρεώσεις της Εθνικής για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin

Οι συμβατικές υποχρεώσεις της Εθνικής από τη Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς Μετοχών με την Exin Financial Services Holdings BV (“Exin”) για την πώληση του 75% της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων "Η ΕΘΝΙΚΗ" (η «Συναλλαγή») λήγουν στις 28 Μαρτίου 2018.
Αυτό αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η Εθνική, αναφέροντας ότι σε ενημέρωσή της από την Exin, η διαδικασία ολοκλήρωσης της επίσημης αίτησης στην Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ομοίως, βρίσκεται σε εξέλιξη η οριστικοποίηση της αίτησης στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Φραγκιαδάκης σε εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής: Το επιχειρηματικό πλάνο θα υλοποιηθεί με επιτυχία

Στους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής απευθύνθηκε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο οποίος με ηλεκτρονικό μήνυμα στους εργαζόμενους διαβεβαίωσε για την επιτυχή υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου.

Αναλυτικά η επιστολή του Λ. Φραγκιαδάκη:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μεριμνά πάντα για την εύρυθμη λειτουργία του Ομίλου μας στο σύνολό του αλλά και ειδικότερα της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Προτεραιότητά μας είναι η συνέχιση της εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας της Ασφαλιστικής, αποτέλεσμα της δουλειάς και αφοσίωσης των ανθρώπων μας.
Η Εθνική Ασφαλιστική υλοποιεί με επιτυχία ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο, πράγμα που επιβεβαιώνει τις προοπτικές της.
Πιστεύουμε στη δύναμη της Εθνικής Ασφαλιστικής και θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να τη στηρίζουμε.
Σας καλώ να είστε προσηλωμένοι στους στόχους σας και να βλέπετε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση και αυτό γιατί έχετε με το μέρος σας την ισχύ και την αξιοπιστία της Εθνικής Τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής».

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης
Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας"

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης