Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Aa1» του ESM - Σταθερό το outlook

tags :
Moody's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Aa1» του ESM - Σταθερό το outlook
Moody's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Aa1» του ESM - Σταθερό το outlook
H Moody's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Aa1» του European Stability Mechanism (ESM), σταθερό το outlook.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η βαθμολογία «Aa1» για τον ESM είναι το σημαντικό κεφαλαιακό αποθεματικό του ESM και οι χαμηλοί δείκτες μόχλευσης.
Η ισχυρή κεφαλαιοποίηση του ESM μετριάζει τους κινδύνους που συνδέονται με το χαρτοφυλάκιο δανεισμού ESM με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης.
Η υψηλή κάλυψη της εξυπηρέτησης του χρέους με ρευστά περιουσιακά στοιχεία μετριάζει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης.
Η ισχυρή συμβατική στήριξη και η υψηλή ικανότητα και προθυμία των μετόχων του ESM να στηρίξουν τον θεσμικό όργανο, δεδομένου του βασικού του ρόλου στο θεσμικό πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, αν και περιορίζεται από τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των μετόχων του ΕΜΣ και μεταξύ των μετόχων του και των δανειοληπτών του.
Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει την προοπτική ότι θα διατηρηθούν στο άμεσο μέλλον τα πολύ ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας, καθώς και η μεγάλη πιθανότητα έκτακτης στήριξης των μετόχων του ESM σε περίπτωση ανάγκης.
Ο ESM έχει πολύ ισχυρή κεφαλαιακή του επάρκεια, με καταβεβλημένο κεφάλαιο 80,55 δισ. ευρώ ήτοι το 11% του συνολικού εγγεγραμμένου κεφαλαίου ύψους 704,8 δισ. ευρώ και έναν από τους υψηλότερους δείκτες κάλυψης περιουσιακών στοιχείων.
Ο ESM έχει διατηρήσει όλα τα καθαρά κέρδη του, αυξάνοντας το αποθεματικό του (περίπου 2 δισ. Ευρώ) και ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή του θέση.
Η μόχλευση θα παραμείνει σχετικά χαμηλή ακόμη και αν ο ESM θα χρησιμοποιήσει τη μέγιστη δανειοδοτική του ικανότητα.
Ο ESM εφαρμόζει μια πολιτική συνετής διαχείρισης της ρευστότητας και διαχείρισης κεφαλαίων που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει έλλειμμα ρευστών περιουσιακών στοιχείων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, ακόμη και αν ο δανειολήπτης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του. Το καταβεβλημένο κεφάλαιο πρέπει να επενδύεται σε υψηλής ποιότητας τίτλους.
Σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική της, η δεξαμενή ρευστότητας του ESM διαιρείται σε δύο χωριστά χαρτοφυλάκια.
To βραχυπρόθεσμο έχει κατανεμηθεί έτσι ώστε να αντιστοιχεί τουλάχιστον στις πληρωμές που οφείλονται από τους δανειολήπτες για τουλάχιστον τους επόμενους έξι μήνες, με ελάχιστο συνολικό μέγεθος 5 δισ. ευρώ.
Το μεσοπρόθεσμος έχει δομηθεί έτσι ώστε να καταφέρνει να ενισχύσει την απόδοση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, ενώ εξακολουθεί να επενδύει σε υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία.
Όλες οι πληρωμές που οφείλονται κατά τους επόμενους 12 μήνες πρέπει να καλύπτονται από τα "διαθέσιμα κεφάλαια", τα οποία αποτελούν το 100% του βραχυπρόθεσμου χαρτοφυλακίου και το 50% της μεσομακροπρόθεσμους.
Αυτό το buffer μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των πιστωτών του ESM ή για την εκταμίευση σε κράτη μέλη που επωφελούνται από οικονομική υποστήριξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης