Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για καθαρή έξοδο – Το απέδειξε το εκρηκτικό μείγμα κραχ στις αγορές και έκδοση 7ετούς ομολόγου

Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για καθαρή έξοδο – Το απέδειξε το εκρηκτικό μείγμα κραχ στις αγορές και έκδοση 7ετούς ομολόγου
Εάν υπό καθεστώς προστασίας τα ελληνικά ομόλογα δέχονται τέτοιας κλίμακας πιέσεις αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Η εβδομάδα που πέρασε 5 με 9 Φεβρουαρίου του 2018 ήταν μια πολύ καλή δοκιμή για το πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα εν μέσω μιας διεθνούς κρίσεως.
Στις αγορές και στην Wall σημειώνονταν κραχ απόρροια του VIX αλλά με αιτίες την άνοδο των επιτοκίων, τον πληθωρισμό και την απόσυρση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή η Ελλάδα αποφάσισε να εκδώσει 7ετές κοινοπρακτικό ομόλογο με επιτόκιο 3,5%.
Αποτέλεσμα της έκδοσης ήταν η άμεση κατάρρευση της ελληνικής αγοράς ομολόγων ένα ισχυρό sell off που οδήγησε το 10ετές ομόλογο από το 3,75% στο 4,15%.
Επίσης το 7ετές ομόλογο από 3,5% βρέθηκε στο 3,8%.
Θα υποθέσει κανείς ότι η αγορά ομολόγων στην Ελλάδα συμπεριφέρθηκε με πωλήσεις και αμυντικά απόρροια της διεθνούς χρηματιστηριακής και όχι μόνο κρίσης.
Όμως αν δούμε τα εξής δεδομένα
1)Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια έκδοση 7ετούς κοινοπρακτικού – κοινοπρακτικό σημαίνει ότι δεν καλύψει η αγορά θα το καλύψουν οι ανάδοχοι – σε μια χρονική στιγμή που παραμένει υπό την ομπρέλα προστασίας του 3ου μνημονίου.
2)Η Ελλάδα πραγματοποίησε την έκδοση του 7ετούς χωρίς να έχει ανάγκη τα κεφάλαια αυτά άμεσα, στόχος είναι να δημιουργήσει η χώρα ένα απόθεμα ασφαλείας 18 με 20 δισεκ. οπότε δεν υπήρχε άμεση ανάγκη χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.

Η μεγάλη δοκιμασία

Τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα δεν βρισκόταν υπό την ομπρέλα προστασίας του μνημονίου και η δημοπρασία ήταν ζωτική για την οικονομία;
Προφανώς κατάρρευση.
Εάν υπό καθεστώς προστασίας τα ελληνικά ομόλογα δέχονται τέτοιας κλίμακας πιέσεις αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Ας λάβουμε υπόψη τα εξής.
Στο μέλλον πέραν από την Wall θα έχουμε πρωτογενείς και βίαιες διορθώσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Όσο η ποσοτική χαλάρωση θα μηδενίζεται και όσο η ΕΚΤ προετοιμάζεται για άνοδο των επιτοκίων θα δούμε και θα ζήσουμε χρηματιστηριακά κραχ και βίαιες διορθώσεις και στα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Εάν μετά από ένα χρόνο η Ελλάδα βρεθεί «ανεξάρτητη» και χρειαστεί να δανειστεί πως θα συμπεριφερθούν οι αγορές;
Επειδή το ρίσκο της ανεξάρτητης Ελλάδος, της Ελλάδος που επανέρχεται στην κανονικότητα, δανείζεται και δεν έχει καμία εξάρτηση από τους δανειστές είναι τεράστιο…για την οικονομία….οι ίδιες οι συνθήκες και οι ίδιες οι αγορές θα επιβάλλουν την λύση.
Το πρώτο πείραμα απέδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για καθαρή έξοδο.
Εάν στην πρώτη δυσκολία και υπό καθεστώς προστασίας μνημονίου τα ελληνικά ομόλογα έχουν τέτοια συμπεριφορά….τι θα συμβεί σε μια διαφορετική συγκυρία;
Για να αποφευχθεί το χάος λοιπόν και η καταστροφή από ένα πισωγύρισμα η Ελλάδα χρειάζεται ένα υβριδικό – μεταβατικό πρόγραμμα προστασίας.

Υποσημείωση

Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που επηρέασε την απόφαση του ελληνικού δημοσίου να προχωρήσει την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στην κοινοπρακτική έκδοση του 7ετούς ήταν η ανησυχία για την Fitch.
Στις 16 Φεβρουαρίου την προσεχή Παρασκευή η Fitch θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία με προοπτική αναβάθμισης στην κλίμακα Β.
Εάν η έκδοση του 7ετούς δεν προχωρούσε θα προσμετρούσε αρνητικά από την Fitch ενώ το γεγονός ότι τελικώς υλοποιήθηκε η έκδοση σημαίνει ότι θα προσμετρήσει θετικά…
Έτσι λοιπόν μετά την αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα σε Β από την Standard and Poor’s και η Fitch θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε Β.
Η αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα της Ελλάδος σε Β από την Fitch είναι ουδέτερη καθώς η θετική επίδραση ήδη έχει καταγραφεί στα ελληνικά assets ομόλογα και μετοχές από την Standard and Poor’s.
Μόνο μεγαλύτερη αναβάθμιση θα είχε θετική επίδραση σε ομόλογα και μετοχές.
Το βασικό πρόβλημα με την Fitch δεν είναι τόσο η βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας….όσο η ακραία στρέβλωση να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σήμερα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αυτό πρέπει να αλλάξει δεν μπορεί να υπάρχουν σχετικά θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και οι τράπεζες να βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Κατά την Fitch αυτό δεν θα αλλάξει μέχρις ότου αποσυρθούν πλήρως τα capital controls.
Μετά την Fitch στις 30 Μαρτίου θα ακολουθήσει η Moody’s η οποία θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κλίμακα Caa2 σε Caa1 ή Β3.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης