Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Για την υπόθεση Novartis ζητήσαμε την πλήρη διερεύνησή της και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν

Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Για την υπόθεση Novartis ζητήσαμε την πλήρη διερεύνησή της και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν
«Ούτε για τυπική, ούτε για πραγματική έξοδο από τα μνημόνια δεν θα μπορούμε να μιλάμε», ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
«Και για την υπόθεση Novartis, ζητήσαμε την πλήρη διερεύνησή της, όπως κάναμε για όλες τις αντίστοιχες υποθέσεις και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν», τονίζει ο ΓΗ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “DOCUMENTO”.
Αυτό, προσθέτει, «δεν σημαίνει ότι θα καλλιεργήσουμε αυταπάτες περί δήθεν “κάθαρσης”, όταν και στο χώρο του φαρμάκου κουμάντο κάνουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ούτε βέβαια να παίξουμε σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού».
Σε ό,τι αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών υπενθυμίζει ότι «ως κόμμα έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει την αλλαγή του σημερινού άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών.
Έχουμε προτείνει να περιοριστεί ή και να φύγει τελείως η αρμοδιότητα από τη βουλή και να ακολουθείται η κανονική διαδικασία, όπως στους υπόλοιπους πολίτες».
O κ. Κουτσούμπας υπογραμμίζει πως «ούτε για τυπική, ούτε για πραγματική έξοδο από τα μνημόνια δεν θα μπορούμε να μιλάμε» αν στα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση για μετά το ‘19 και το ‘20, για τα πλεονάσματα μέχρι το 2060, «προσθέσουμε τι θα φορτώσει στις πλάτες του λαού η μόνιμη επιτροπεία της ΕΕ, τα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν για όλα τα κράτη της».
Τονίζει δε, ότι ο λαός μόνο μπορεί να επιβάλλει αλλαγές προς όφελός του, «αν αξιοποιήσει την πείρα του, προσπεράσει τις παγίδες που στήνει το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά του.
Αν απορρίψει τα παραμύθια της κυβέρνησης που βαφτίζει “δίκαιη” την ανάπτυξη της κερδοφορίας των καπιταλιστών, δηλαδή βαφτίζει δίκαιη την εκμετάλλευση, την ανεργία και την υποαπασχόληση, το να τα παίρνει από τους φτωχούς για να τα μοιράζει στους πιο φτωχούς κι αυτό να το βαφτίζει βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής».
«Μόνο αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να κάνει ο ίδιος πράξη το δίκιο του, με δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα και κοινωνική συμμαχία μπορεί να υπάρξει πραγματική και ριζική οικονομική και κοινωνική ανατροπή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κληθείς να απαντήσει για το εάν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή αν θα πάει σε πρόωρες εκλογές, απαντά ότι «αντί να κουβεντιάζουμε πότε θα γίνουν εκλογές, νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει τι διαφορετικό μπορεί να προκύψει από τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν.
Και το διαφορετικό δεν είναι όσοι και όσες απογοητεύτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ να γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους, παραμένοντας όμως στο ίδιο σημείο, ούτε να κοιτάνε πίσω στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Το διαφορετικό είναι να βαδίσουν μπροστά, στο πλάι του ΚΚΕ, δυναμώνοντάς το παντού, ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας».
Αναφορικά με τη συγκυρία και αν πράγματι ευνοεί την επίλυση του «Σκοπιανού», ο κ. Κουτσούμπας σχολιάζει ότι «η “ευνοϊκή συγκυρία” αφορά στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ τον Ιούλη, καθώς και τα συμφέροντα ελληνικών επιχειρήσεων λόγω των επενδύσεών τους στα Σκόπια», ενώ τονίζει ότι «η κυβέρνηση κόπτεται να επιλύσει το “Σκοπιανό”, στην πραγματικότητα να προωθήσει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ τα “έχουν σπάσει” με την Τουρκία και θέλουν να αποσπάσουν χώρες από την επιρροή της Ρωσίας.
Με δυο λόγια την “εργολαβία" για τις δουλειές των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, την έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι δεν χρειάζεται σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, σε περίπτωση που όμως γίνει θα καταθέσει τις θέσεις του κόμματος μας και υπογραμμίζει ότι «συμφωνία που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και γενικές “υποσχετικές” για απάλειψη αλυτρωτικών διαθέσεων, μιας και οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον, δεν αποτελεί λύση».
Κληθείς να κρίνει τη συγκρότηση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, απάντησε ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι τη χρονιά που διανύουμε θα ενταθούν οι διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, με βασικό στόχο βέβαια τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας στα όρια του συστήματος. Ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, τους δύο σημερινούς βασικούς πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος, η άρχουσα τάξη επιδιώκει την ύπαρξη ενός ακόμη κόμματος – μπαλαντέρ, το οποίο βεβαίως και θα συμπληρώσει ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας με κορμό τον ένα ή τον άλλο πόλο.
Αυτό το ρόλο προορίζεται να παίξει η ονομαζόμενη κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ, μέσα από την προσπάθεια αναπαλαίωσης, αναβάπτισης -χρησιμοποιείστε όποιο όρο θέλετε- ως “Κίνημα Αλλαγής”».
Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση εφέτος 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει «το ΚΚΕ είναι το κόμμα που προβάλλει το πραγματικά “σύγχρονο και νέο” στην σημερινή εποχή, που συμπυκνώνεται στη θέση να μπορεί να απολαμβάνει όλος ο εργαζόμενος λαός τον πλούτο που παράγει, να χρησιμοποιούνται τα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη με την δουλειά της δημιουργεί, για να δουλεύει το πολυάριθμο εργατικό, επιστημονικό, τεχνικό, ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο για μόρφωση, ψυχαγωγία, συμμετοχή στην άσκηση και τον έλεγχο της εξουσίας, αλλά με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν συνολικά πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.
Όλα αυτά, σήμερα, εμποδίζονται από τον ανταγωνισμό της κερδοφορίας των λίγων, την αναρχία της παραγωγής, δηλαδή το ίδιο το σάπιο και διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα που αναπαράγει μόνο οικονομικές κρίσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης