Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Η Τουρκία πρέπει να απέχει από προστριβές, απειλές ή ενέργειες που διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

Κομισιόν: Η Τουρκία πρέπει να απέχει από προστριβές, απειλές ή ενέργειες που διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας
Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η Κομισιόν, σε συνέχεια του περιστατικού που συνέβη το Σάββατο (10/2/2018) στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και ότι θα απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών.
Η ΕΕ, επίσης, τονίζει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους» δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mina Andreeva, ερωτηθείσα σχετικά.
Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, επικαλούμενα λόγους ασφάλειας εξαιτίας των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων από τουρκικά σκάφη στην περιοχή της προγραμματισμένης στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρησης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ακόμη, ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαγόρευσαν τη διέλευση από το σημείο και σε εμπορικά πλοία, επίσης για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίστηκαν.
Η τουρκική NAVTEX, την οποία ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράνομη, λήγει στις 22 Φεβρουαρίου για τις ασκήσεις.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «με ψυχραιμία και συγκεκριμένο σχεδιασμό, γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι ενέργειες της Λευκωσίας, με στόχο το γεωτρύπανο να συνεχίσει την πορεία του και να φθάσει στο τεμάχιο 3».
Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η Τουρκία αντέδρασε πολύ πιο έντονα από άλλες φορές σε σχέση με το τεμάχιο 3, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι όλα τα τεμάχια της Κύπρου αμφισβητούνται από πλευράς Τουρκίας και τόνισε ότι αυτό το οποίο συμβαίνει ήταν αναμενόμενη πιθανή εξέλιξη.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν βοηθούν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Επίσης, δήλωσε ότι ανώτερος αξιωματούχος της ΕΝΙ αναμένεται στη Λευκωσία αύριο για προγραμματισμένη επίσκεψη στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων με την εταιρεία.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι στο γεωτρύπανο βρίσκεται μόνο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας και άλλοι εργαζόμενοι, αλλά κανένας τεχνοκράτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης