Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έντονη κινητικότητα για το Σκοπιανό – Στη Βιέννη ο Κοτζιάς, συνάντηση με Nimetz, Dimitrov

Έντονη κινητικότητα για το Σκοπιανό – Στη Βιέννη ο Κοτζιάς, συνάντηση με Nimetz, Dimitrov
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των δύο πλευρών προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
(upd) Στη Βιέννη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς προκειμένου να έχει συναντήσεις σήμερα με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ΠΓΔΜ, M. Nimetz και με τον Σκοπιανό ομόλογο του N. Dimitrov.
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων τις οποίες έχει ήδη αναγγείλει, ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο κ. Nimetz.
Χθες το βράδυ ο κ.Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογο του, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνάντηση τους με τον Nimetz.
«Ο κ. M. Nimetz απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, θα συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ , Υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη στις 13 Φεβρουαρίου 2018.
Η συνάντηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την "όνομα"» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΟΗΕ.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο πρόσφατο συλλαλητήριο στην Αθήνα για το Μακεδονικό, υποστήριξε ότι είναι εκτός πραγματικότητας να μην περιλαμβάνει η ονομασία της ΠΓΔΜ το όνομα Μακεδονία.
«Ποιο ήταν το μήνυμα: Η ελληνικότητα της Μακεδονίας;
Να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα που είναι ανοικτό από το 1992;
Αν αυτό είναι το μήνυμα είναι λάθος, είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Ή μήπως είναι το ότι δίνουμε το όνομα Μακεδονία;
Αν αυτό είναι το αίτημα δεν είναι να κρίνουμε αν είναι λάθος ή σωστό γιατί πριν το κάνουμε είναι να πούμε ότι είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε κάθε άλλη κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει δίλημμα να δώσει το όνομα γιατί η Ελλάδα καλώς ή κακώς το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Το αποδέχθηκε και μετά τον πόλεμο.
Το αποδέχθηκε με την αποδοχή της ονομασίας το 1992 αποδεχόμενη ως προσωρινή ονομασία που τείνει να γίνει μόνιμη υπό τον όρο ΠΓΔΜ.
Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει αλλά να πάρει πίσω.
Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό, να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές, να τους πείσει να μην σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν.
Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολη διαπραγμάτευση, είναι όμως ο μόνος δρόμος.
Και είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας που είναι ξεκάθαρη από το 1992 και μετά αλλά και στο Βουκουρέστι, δεν υποστηρίζεται σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ που εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους» τόνισε ο κ.Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για μια κοινά αποδεκτή λύση που όπως είπε, δεν μπορεί να είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις.
«Πράγμα που φυσικά προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή αλλά και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού» είπε ο πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Anadolu», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zoran Zaev, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, χαρακτήρισε την Τουρκία ως έναν από τους μεγαλύτερους φίλους της «Μακεδονίας», αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων της χώρας του.
«Η Τουρκία είναι μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της «Μακεδονίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» τόνισε ο Zaev, επισημαίνοντας πως η χώρα του αναπτύσσει επιχειρηματική συμμαχία με την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης