H Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην Κύπρο - Σκληρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα

H Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην Κύπρο - Σκληρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα
Έχει ως αποστολή τη συνοδεία και προστασία του γεωτρύπανου Saipem 12000.
Δυναμικά στην τουρκική προκλητικότητα ετοιμάζεται να απαντήσει η Ιταλία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο ιστότοπος rebublika.it (εδώ), η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει τη φρεγάτα του ιταλικού ναυτικού F-575 "EURO".
Το όνομα της οποία κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να είναι, που συμμετείχε στη Νατοϊκή άσκηση "Sea Guardian", έλαβε εντολές και ήδη πλέει προς το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποστολή τη συνοδεία και προστασία του γεωτρύπανου Saipem 12000. Έχει εντολή να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση μέχρι να λυθεί το ζήτημα δια της διπλωματικής οδού.
Η φρεγάτα F-575 "EURO" είναι κλάσης "Maestrale" και μεταφέρει ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και τμήμα πεζοναυτών της μεραρχίας "San Marco".

Τι ανέφερε στις 12 Φεβρουαρίου 2018 το www.bankingnews.gr

Συνεχίζει της προκλήσεις η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ – Παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο της Eni

Τραβάει κι άλλο το σκοινί η Τουρκία στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κρατώντας για τρίτη μέρα ακινητοποιημένο το ερευνητικό σκάφος της εταιρείας ΕΝΙ «Saipem 12000», εμποδίζοντάς το να προχωρήσει προς τον στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου «3».
Η ανακοίνωση την Κυριακή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, πέραν του προκλητικού λεκτικού με το οποίο επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, αποκαλύπτει επί της ουσίας και τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας για τα ενθαρρυντικά ευρήματα της γεώτρησης στον στόχο «Καλύψω» του οικοπέδου «6» της κυπριακής ΑΟΖ, κινητοποίησε την τουρκική κυβέρνηση, που επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα βάζοντας πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνεται ξεκάθαρο ότι αποσκοπούν στο να παγώσουν σε πρώτο στάδιο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει και του ενδεχομένου ανάληψης από τον διεθνή παράγοντα νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών.
Η τουρκική πλευρά ουσιαστικά θέλει να εκβιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκοντας να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των υδρογοναθράκων, με πρόσχημα την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Μέσα στο όλο σκηνικό προκλήσεων και έντασης σε όλα τα επίπεδα που επιχειρείται από πλευράς Τουρκίας, τα τουρκικά σκάφη προχώρησαν την Κυριακή σε παρενόχληση και άλλων πλοίων που διέρχονται από την περιοχή.
Η Λευκωσία αποφεύγει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις, διατηρώντας χαμηλούς τους τόνους.
Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία και με τη Ρώμη, προβαίνοντας από κοινού σε παρασκηνιακά διαβήματα προκειμένου τα τουρκικά πλοία να αποχωρήσουν από την περιοχή και να αφήσουν το «Saipem 12000» να προχωρήσει στο ερευνητικό του πρόγραμμα.
Εκπρόσωπος της ΕΝΙ στην Κύπρο σε δηλώσεις του την Κυριακή ξεκαθάρισε ότι το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Δείχνοντας ότι ο ιταλικός κολοσσός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά παρά τις τουρκικές ενέργειες.
Την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία της ιταλικής εταιρείας είχε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, συζητώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. τη Δευτέρα φτάνει στην Κύπρο στέλεχος της ΕΝΙ από την έδρα της εταιρείας στην Ιταλία.

www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS