Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παιχνίδια εντυπώσεων από τον Erdogan σε Αιγαίο - Κύπρο λόγω κρίσης στην Τουρκία, φιάσκο στο Afrin και ΑΟΖ

Παιχνίδια εντυπώσεων από τον Erdogan σε Αιγαίο - Κύπρο λόγω κρίσης στην Τουρκία, φιάσκο στο Afrin και ΑΟΖ
Η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, η οποία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος το 2018, καθώς οι εξελίξεις σηματοδοτούν την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου-ΕΕ-ΗΠΑ.
Η κλιμάκωση της όξυνσης με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος στα Ίμια από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής, μόνο τυχαίος δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Η όποια αμφιβολία πιθανόν υπήρχε, διαλύθηκε με τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Tayip Erdogan πριν από λίγο:
“Προειδοποιούμε όσους περνούν τη γραμμή στην Κύπρο και τη θάλασσα του Αιγαίου να μην κάνουν το λάθος βήμα”!
Η δήλωση Erdogan έγινε στη τουρκική Βουλή κι έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου αλλά και στο άρθρο του συμβούλου του Erdogan περί “ταυτόχρονου πολέμου” σε Συρία και Αιγαίο.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Tayip Erdogan, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του έκανε,αναφορά και στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο.
Ο Erdogan συγκεκριμένα είπε:
"Κανείς να μήν νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου.
Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς".

Είναι προφανές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, με την τουρκική οικονομία να περνά πολύ δύσκολες ώρες και με τις τουρκικές απώλειες στο μέτωπο του Afrin στην Συρία να αυξάνονται δραματικά, να στρέφεται προς το "εύκολο θύμα" το Αιγαίο και την Κύπρο, για να αποπληροφορήσει την τουρκική κοινή γνώμη και να διατηρήσει την εικόνα του "δυναμικού παίκτη" στη διεθνή κοινότητα.

Η ελληνική απάντηση


Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων, δήλωσε ότι:
"Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας".
Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι: "παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης".
Σύμφωνα με πληφοροφίες μας, από καλά πληροφορημένες πηγές, η ελληνική πλευρά έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα κι ενδεδειγμένα μέτρα -διπλωματικά και στρατιωτικά- τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Σοβαρή επίδειξη δύναμης του τουρκικού στόλου ήταν η παρεμπόδιση, το απόγευμα της Παρασκευής από τουρκικά πολεμικά πλοία, του γεωτρύπανου Saipem 12000 που διενεργούσε γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου στο οικόπεδο 3.
Σύμφωνα με τον απόστρατο αντιναύαρχο Tzem Giurdeniz, σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Miliyet, ανέφερε ότι “με αυτές τις κινήσεις της η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα δοκιμάζουν την υπομονή και την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας” και ότι “στην περίπτωση που η Τουρκία υποχωρήσει εδώ, πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει και στα άλλα πεδία”.
Επειδή η Τουρκία κάνει μια σοβαρή επιχείρηση νοτίως της Συρίας και η κοινή γνώμη επικεντρώνεται εδώ, το αξιολογούν ως μια ευκαιρία, ανέφερε.
Ωστόσο, είπε, “υπενθυμίζουμε πως όποτε συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον καιροσκοπισμό είχαν σημαντικές εδαφικές απώλειες.
Μπορούμε δώσουμε ως παράδειγμα την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου και τα Ίμια”.
Σύμφωνα με τον απόστρατο αντιναύαρχο “στόχος τους είναι, φέροντας την Τουρκία απέναντι σε άλλα κράτη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να την περιορίσουν στην Αττάλεια και στον κόλπο της Αλεξανδρέττας αλλά και να χρησιμοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου από τις χώρες που οι ίδιοι θέλουν.
Ωστόσο, στον 21ο αιώνα που η Τουρκία έχει ενισχύσει το ναυτικό της δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο, δεν θα υποχωρήσει. Επειδή τα αναπόφευκτα αντανακλαστικά ενός μεγάλου κράτους είναι αυτά”, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι "η Τουρκία κρατάει σε αναμονή το γεωτρύπανο SAIPEM 1200 στην Ανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι μια σοβαρή επίδειξη δύναμης του στόλου μας”.


Παράλληλα, με μια προκλητική ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα "αναπαλλοτρίωτα  δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού", του οποίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση "είμαστε συνιδιοκτήτες". Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι υπάρχει και η ξεχωριστή αμφισβητούμενη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Η ταυτόχρονη επιθετικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν αναμενόμενη.
Οι Τούρκοι πάντα δρουν και αντιδρούν επί σχεδίων που έχουν εκπονήσει εδώ και πολλά χρόνια. Οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ υλοποιούνται, λοιπόν, βάση σχεδίου. Και το σχέδιο αυτό αφορά βασικά τον εξαναγκασμό της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας να υπογράψει συμφωνία για το Κυπριακό, που δεν θα επηρεάσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Άγκυρας.
Ο αγωγός East-Med ερμηνεύεται από την Τουρκία ως μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια περιφερειακή συμμαχία μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου -και παραπίσω ΗΠΑ- για την αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδίων στην Αν. Μεσόγειο.
Με την όξυνση της έντασης, οι Τούρκοι επιδιώκουν τον έλεγχο όλης της Κύπρου και θα προσπαθήσουν να το πετύχουν με την υπογραφή των Κυπρίων ηγετών.


Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοσδουλίδης δήλωσε ότι η τουρκική NAVTEX, που λήγει στις 22 Φεβρουαρίου για τις τουρκικές ναυτικές ασκήσεις είναι παράνομη. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι "με ψυχραιμία και συγκεκριμένο σχεδιασμό, γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι ενέργειες της Λευκωσίας, με στόχο το γεωτρύπανο να συνεχίσει την πορεία του και να φθάσει στο τεμάχιο 3".

Η ένταση κορυφώνεται...

Στο θέμα της ενέργειας, όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις πολιτεύθηκαν με σύνεση. Υπέγραψαν καλές συμφωνίες με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς στον κόσμο, ευελπιστώντας περισσότερο στην προστασία τους, όταν θα έφτανε η ώρα των πραγματικών αποτελεσμάτων.
Έδωσαν τα καλύτερα οικόπεδα στην EXXON, την ENI, την TOTAL και σε άλλες μεγάλες εταιρείες. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Γαλλίας, προστάτευσαν τις επενδύσεις των ιδιωτικών εταιρειών.

Μέχρι πρότινος, η μόνη αντίδραση της ιταλικής ΕΝΙ ήταν η εκτίμηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Claudio Descalizi, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ ενδέχεται να ξεπερνούν τα 6 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο η ποσότητα να είναι μικρότερη και προσθέτοντας πως αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα για να γίνουν γνωστά τα ακριβή στοιχεία.
O κ. Claudio Descalizi χαρακτήρισε τη γεώτρηση στο «Καλυψώ» ως μία καλή ανακάλυψη, η οποία αξίζει περαιτέρω επενδύσεων. Εν τω μεταξύ, το γεωτρύπανο Saipem 12000 παραμένει κινητοποιημένο 15 μίλια μακριά από τον προορισμό του...

Όπως δημοσιεύουμε (εδώ) μόλις πριν λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι η Ιταλία ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στην τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας τη φρεγάτα του ιταλικού ναυτικού F-575 "EURO", το όνομα της οποία κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να είναι. Η ιταλική φρεγάτα που συμμετείχε στη Νατοϊκή άσκηση "Sea Guardian", έλαβε εντολές και ήδη πλέει προς το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποστολή τη συνοδεία και προστασία του γεωτρύπανου Saipem 12000.
Έχει εντολή να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση μέχρι να λυθεί το ζήτημα δια της διπλωματικής οδού.
Η έκβαση του επεισοδίου αυτού είναι κρίσιμη για την Κύπρο και το ενεργειακό πρόγραμμα της, καθώς ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΕΝΙ θα στείλει αρνητικό μήνυμα και στις άλλες πετρελαϊκές εταιρίες που έχουν εμπλακεί στην κυπριακή ΑΟΖ και προγραμματίζουν ερευνητικές δραστηριότητες ή γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα. Βεβαίως, το πλήγμα θα είναι και για την ίδια την ΕΝΙ, η οποία καθώς δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές του κόσμου θα εμφανισθεί ότι υποχωρεί και ότι είναι ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις και απειλές, από αυτές που διατυπώνονται σε πολλά σημεία του κόσμου, όπου είναι συχνές οι αμφισβητήσεις θαλασσίων ζωνών και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Από την πλευρά της η ΕΕ, με σχετική καθυστέρηση είναι η αλήθεια, μέσω του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Donald Tusk, κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ με αυστηρό και σαφές μήνυμα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Tusk, καλεί την Τουρκία  να δεσμευτεί για καλές σχέσεις γειτονίας, για ειρηνική επίλυση διαφορών και για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας.
Ένα είναι βέβαιο. Καλώς ή κακώς, δεν πρόκειται να πλήξουμε στο άμεσο μέλλον...


Γιατί η Τουρκία επέλεξε να προκαλέσει διεθνές επεισόδιο στο Οικόπεδο 3;

Είναι πολλοί αυτοί που αναρωτιούνται γιατί η Τουρκία επέλεξε να αμφισβητήσει το δικαίωμα γεώτρησης στο οικόπεδο 3 "Σουπιά" της κυπριακής ΑΟΖ και όχι στο οικόπεδο 6 "Καλυψώ".
Και μάλιστα όταν πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής ΕΝΙ Claudio Descalizi δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ ενδέχεται να ξεπερνούν τα 6 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο η ποσότητα να είναι μικρότερη και χαρακτηρίζοντας τη γεώτρηση στο «Καλυψώ» ως μία καλή ανακάλυψη, η οποία αξίζει περαιτέρω επενδύσεων.
Η απάντηση για όσους παρακαλουθούν προσεκτικά τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά είναι απλή: το οικόπεδο 6 συνορεύει με την αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία, εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης των οικονομικών δικαιωμάτων που έχει στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων συνόρων που υπέγραψε το 2013 με την Κύπρο και η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή για κοιτάσματα αερίου.
Ετσι, η Τουρκία στην προσπάθειά της να διατηρήσει την εικόνα του "δυναμικού παίκτη" στη διεθνή κοινότητα και να σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Κύπρο κυρίως, εξάσκησε την κυριαρχία του πολεμικού της ναυτικού, παρεμποδίζοντας το γεωτρύπανo Saipem 12000 της ιταλικής ΕΝΙ, στο οικόπεδο 3 που συνορεύει με την ΑΟΖ του Λιβάνου, που δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία κι επομένως το πεδίο είναι θεωρητικά πιο "ελεύθερο" για κινήσεις τέτοιου τύπου.
Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα σε αυτού του τύπου τις πρακτικές, πέρα από τις φραστικές καταδίκες όποως αυτή της ΕΕ.
Πρώτη η Ιταλία, η οποία διατειρεί ζωτικά συμφέροντα τόσο στην εξόρυξη, όσο και στην κατασκευή του αγωγού East-Med, έστειλε τη φρεγάτα του ιταλικού ναυτικού F-575 "EURO", όπως έχουμε αναφέρει (εδώ).
Η ιταλική φρεγάτα που συμμετείχε στη Νατοϊκή άσκηση "Sea Guardian", έλαβε εντολές σήμερα και ήδη πλέει προς το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποστολή τη συνοδεία και προστασία του γεωτρύπανου Saipem 12000. Έχει εντολή να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση μέχρι να λυθεί το ζήτημα δια της διπλωματικής οδού.
H Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην Κύπρο - Σκληρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα
Η έκβαση του επεισοδίου αυτού είναι κρίσιμη για την Κύπρο και το ενεργειακό πρόγραμμα της, καθώς ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΕΝΙ θα στείλει αρνητικό μήνυμα και στις άλλες πετρελαϊκές εταιρίες που έχουν εμπλακεί στην κυπριακή ΑΟΖ και προγραμματίζουν ερευνητικές δραστηριότητες ή γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα.
Βεβαίως, το πλήγμα θα είναι και για την ίδια την ΕΝΙ, η οποία καθώς δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές του κόσμου θα εμφανισθεί ότι υποχωρεί και ότι είναι ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις και απειλές, από αυτές που διατυπώνονται σε πολλά σημεία του κόσμου, όπου είναι συχνές οι αμφισβητήσεις θαλασσίων ζωνών και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultans

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης