Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί η Τουρκία επέλεξε να προκαλέσει διεθνές επεισόδιο στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ;

Γιατί η Τουρκία επέλεξε να προκαλέσει διεθνές επεισόδιο στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ;
Η απάντηση για όσους παρακαλουθούν προσεκτικά τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά είναι απλή..
Είναι πολλοί αυτοί που αναρωτιούνται γιατί η Τουρκία επέλεξε να αμφισβητήσει το δικαίωμα γεώτρησης στο οικόπεδο 3 "Σουπιά" της κυπριακής ΑΟΖ και όχι στο οικόπεδο 6 "Καλυψώ". Και μάλιστα όταν πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής ΕΝΙ Claudio Descalizi δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ ενδέχεται να ξεπερνούν τα 6 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο η ποσότητα να είναι μικρότερη και χαρακτηρίζοντας τη γεώτρηση στο «Καλυψώ» ως μία καλή ανακάλυψη, η οποία αξίζει περαιτέρω επενδύσεων.


Η απάντηση για όσους παρακαλουθούν προσεκτικά τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά είναι απλή: το οικόπεδο 6 συνορεύει με την αιγυπτιακή ΑΟΖ. Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία, εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης των οικονομικών δικαιωμάτων που έχει στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων συνόρων που υπέγραψε το 2013 με την Κύπρο και η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή για κοιτάσματα αερίου.
Ετσι, η Τουρκία στην προσπάθειά της να διατηρήσει την εικόνα του "δυναμικού παίκτη" στη διεθνή κοινότητα και να σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Κύπρο κυρίως, εξάσκησε την κυριαρχία του πολεμικού της ναυτικού, παρεμποδίζοντας το γεωτρύπανo Saipem 12000 της ιταλικής ΕΝΙ, στο οικόπεδο 3 που συνορεύει με την ΑΟΖ του Λιβάνου, που δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία κι επομένως το πεδίο είναι θεωρητικά πιο "ελεύθερο" για κινήσεις τέτοιου τύπου.

Σχετική εικόνα

Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα σε αυτού του τύπου τις πρακτικές, πέρα από τις φραστικές καταδίκες όποως αυτή της ΕΕ. Πρώτη η Ιταλία, η οποία διατειρεί ζωτικά συμφέροντα τόσο στην εξόρυξη, όσο και στην κατασκευή του αγωγού East-Med, έστειλε τη φρεγάτα του ιταλικού ναυτικού F-575 "EURO", όπως έχουμε αναφέρει (εδώ). Η ιταλική φρεγάτα που συμμετείχε στη Νατοϊκή άσκηση "Sea Guardian", έλαβε εντολές σήμερα και ήδη πλέει προς το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποστολή τη συνοδεία και προστασία του γεωτρύπανου Saipem 12000. Έχει εντολή να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση μέχρι να λυθεί το ζήτημα δια της διπλωματικής οδού.

H Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην Κύπρο - Σκληρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα
Η έκβαση του επεισοδίου αυτού είναι κρίσιμη για την Κύπρο και το ενεργειακό πρόγραμμα της, καθώς ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΕΝΙ θα στείλει αρνητικό μήνυμα και στις άλλες πετρελαϊκές εταιρίες που έχουν εμπλακεί στην κυπριακή ΑΟΖ και προγραμματίζουν ερευνητικές δραστηριότητες ή γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα. Βεβαίως, το πλήγμα θα είναι και για την ίδια την ΕΝΙ, η οποία καθώς δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές του κόσμου θα εμφανισθεί ότι υποχωρεί και ότι είναι ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις και απειλές, από αυτές που διατυπώνονται σε πολλά σημεία του κόσμου, όπου είναι συχνές οι αμφισβητήσεις θαλασσίων ζωνών και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης