Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποκλιμάκωση συμφώνησαν Τσίπρας - Yildirim - Κριτική από τη ΝΔ στην κυβέρνηση

Αποκλιμάκωση συμφώνησαν Τσίπρας - Yildirim - Κριτική από τη ΝΔ στην κυβέρνηση
Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του Binali Yıldırım την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018
Ψυχραιμία και νηφαλιότητα συστήνει η ελληνική κυβέρνηση που παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων και επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης σε όλα τα πεδία στο στρατιωτικό και διπλωματικό, ενώ η ΝΔ ζητά σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.
Το απόγευμα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου 2018 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του, Binali Yildirim, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Ιμίων μετά τον εμβολισμό του πλοίου του λιμενικού.
Την πρωτοβουλία πήρε ο τούρκος πρωθυπουργός και στην συνομιλία των δύο, συμφωνήθηκε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:
"Ο πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Οι πληροφορίες όμως περί διαλλακτικότητας του τούρκου πρωθυπουργού δεν συνάδουν με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρει ρητά ότι οι εν λόγω βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο αντιστρέφει την κατάσταση και εμφανίζει την Ελλάδα να κάνει επικίνδυνες κινήσεις στην περιοχή και καλεί την χώρα μας να σταματήσει.
Μάλιστα απαντώντας στις κινήσεις του ελληνικού υπουργείου, το οποίο προέβη σε έντονο διάβημα και σε αντίστοιχη ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραπλανά το κοινό και διαστρεβλώνει τα γεγονότα.
Η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση σε όλα τα πεδία, κυρίως στο στρατιωτικό και το διπλωματικό, αλλά να μην υπάρξει και πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας.
Φυσικά ο πρωθυπουργός όπως και οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών παρακολουθούν και έχουν δώσει τις σχετικές εντολές.
Αποφυγή ατυχήματος και κατέβασμα των τόνων δίχως να υπάρξει καμία υποχώρηση από τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Ήδη παράλληλα με το διάβημα προς την Τουρκία ενημερώθηκαν οι ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί για τις κινήσεις της τουρκίας που ενέχουν κινδύνους για την σταθερότητα στην περιοχή, ενώ θεωρείται θετική η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα στον τομεάρχη τη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο ο οποίος ζήτησε με επιστολή του την σύγκληση κεκλεισμένων των θυρών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου να εξετασθεί η κλιμακούμενη προκλητικότητα της τουρκίας και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα συγκάλεσε και σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων στα γραφεία του κόμματος.
Η κυβέρνηση πάντως δεν σκοπεύει να ανταποκριθεί στο αίτημα και να συγκαλέσει την Επιτροπή.
Πηγές της Πειραιώς, ελεγαν ότι «οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης είναι δεδομένες, και τις αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες, αλλά δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν από τη ΝΔ.
Αναλύοντας τις ενέργειες της γείτονος στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου οι περισσότεροι από τους μετέχοντες δεν έκρυψαν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο επικείμενο ταξίδι στο Μόναχο στο πλαίσιο του “Munich Security Conference” (θεωρείται το ετήσιο Νταβός στα γεωπολιτικά θέματα) θα αναδείξει σε σειρά επαφών που θα έχει, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά τις πάγιες εθνικές θέσεις.
Ενδεικτική είναι και η αντιπαράθεση μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Γιώργου Κουμουτσάκου.
"Ο κ. Κουμουτσάκος δεν χρειάζεται να εικάζει τίποτα, ειδικά σε εθνικά ζητήματα.
Αντίθετα χρειάζεται να επιδεικνύει ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να λάβει την δηκτική απάντηση από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
«Ο κ.Τζανακόπουλος σε ποιόν απευθύνει τις συστάσεις για ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα;
Υποπτεύομαι στον μονίμως ενδεδυμένο με στολή παραλλαγής Υπουργό Άμυνας.
Κάνω λάθος;».

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης