Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γερμανία, ESM προτείνουν καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια αλλά βρώμικη λύση στο χρέος

Γερμανία, ESM προτείνουν καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια αλλά βρώμικη λύση στο χρέος
Γερμανία και ESM έχουν ταυτιστεί με την καθαρή έξοδο επειδή θέλουν να τελειώνουν με την Ελλάδα και ταυτόχρονα θέλουν να δώσουν τα λιγότερα στο ζήτημα του χρέους
Νέα διάσταση στο σήριαλ της επόμενης ημέρας της Ελλάδος μετά τα μνημόνια έρχονται να δώσουν διασταυρωμένες πληροφορίες που θέλουν την νέα Γερμανική κυβέρνηση και τον ESM να «προτείνουν καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια»
Έτσι εξηγείται και η «εμμονή» της ελληνικής κυβέρνησης στο clean exit δηλαδή στην καθαρή έξοδο κόντρα στις αναφορές τόσο της ΕΚΤ όσο και της ΤτΕ που στηρίζουν την λύση της πιστωτικής γραμμής ECCL ή PCCL.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένες πηγές στις 12 Μαρτίου στο Eurogroup θα υποβληθούν ορισμένες προτάσεις για το ελληνικό χρέος και πως θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί μερικώς όμως το γερμανικό σχέδιο και ο ESM που συμπλέουν περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους….
Γερμανία και ESM έχουν ταυτιστεί με την καθαρή έξοδο επειδή θέλουν να τελειώνουν με την Ελλάδα και ταυτόχρονα θέλουν να δώσουν τα λιγότερα στο ζήτημα του χρέους 
Θεωρούν ότι εάν φέρουν στην γερμανική βουλή ή σε άλλα κοινοβούλια νέα πρόταση για κάποιας μορφής υβριδικό πρόγραμμα δεν θα τύχει αποδοχής…
Συν τοις άλλοις θα θεωρηθεί και αποτυχία της Ευρώπης, η οποία μετά από 3 μνημόνια θα έχει αποτύχει να επαναφέρει την Ελλάδα στην κανονικότητα.
Γερμανία και ESM δεν θέλουν πιστωτική γραμμή ή κάποιο υβριδικό πρόγραμμα.
Αντιθέτως στηρίζουν την ελληνική θέση για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια μόνο με την δημιουργία ενός capital buffer 18 με 20 δισεκ. που θα λειτουργεί ως απόθεμα ασφαλείας.
Όμως Γερμανία και ESM στηρίζουν την καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια και για ένα άλλο λόγο ίσως τον πιο ουσιαστικό…
Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια της Ελλάδος θα συνεπάγεται με βρώμικη λύση για την διευθέτηση του χρέους.
Συγκεκριμένα στα νομικά κείμενα της συμφωνίας που θα υπογραφούν εάν η Ελλάδα θέλει καθαρή έξοδο αυτό θα σημάνει ότι η λύση για το χρέος θα τμηματοποιηθεί και θα συνδεθεί με νέα σκληρά μέτρα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας.
Εάν η Ελλάδα δεν θέλει μνημόνιο ή άλλο πρόγραμμα μετά το 2018 θα πρέπει να ετοιμαστεί για θυσίες στην διευθέτηση του χρέους.
Αντιθέτως εάν επιλέξει την βρώμικη λύση για μετά την λήξη του 3ου μνημονίου δηλαδή μια πιστωτική γραμμή…τότε θα πάρει καθαρή λύση για το χρέος.
Δηλαδή εάν η Ελλάδα συνάψει πιστωτική γραμμή τα μέτρα διευθέτησης του χρέους θα είναι εφάπαξ και εμπροσθοβαρή.
Για την Ελλάδα τίθεται ένα μεγάλο πρακτικό και ηθικό δίλημμα καθαρή έξοδος από τα μνημόνια αλλά βρώμικη λύση για το χρέος ή βρώμικη έξοδος από τα μνημόνια με καθαρή λύση για το χρέος;
Η Γερμανία πάντως και ο ESM στηρίζουν την καθαρή έξοδο επειδή η διευθέτηση του χρέους θα είναι βρώμικη…
Γερμανία και ESM ρισκάρουν μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουν ουσιαστικά να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος.
Η βρώμικη λύση για το χρέος θα μπορούσε να ήταν μια μορφής σύνδεση της ανάπτυξης με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους…

Γιατί η ΕΚΤ θέλει πιστωτική γραμμή;

Η ΕΚΤ και κατ΄ επέκταση και η ΤτΕ θέλουν πιστωτική γραμμή
1)Για να διασφαλίσουν την σταθερότητα της Ελλάδος στην μεταμνημονιακή εποχή
2)Για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα πάρει καθαρή λύση για το χρέος.
3)Εσχάτως όμως έχει προστεθεί και ένας άλλος λόγος.
Η μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα έρχεται αν αποδείξει πόσο εύθραυστη είναι η βελτίωση στην οικονομία και την εσωτερική αγορά.
Η Ελλάδα όπως αποτιμούν τα ομόλογα δεν είναι έτοιμη για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πέσει θύμα ακραίας υποτιμητικής κερδοσκοπίας εάν δεν υπάρχει ένας μηχανισμός στήριξης.
Έτσι εξηγείται γιατί η ΤτΕ επιμένει για την πιστωτική γραμμή γιατί την υποστηρίζει η ΕΚΤ.
Το ζήτημα του Waiver το οποίο θα καταπέσει άπαξ και η Ελλάδα ελλείψει πιστοληπτικής διαβάθμισης από ΒΒΒ- και υψηλότερα σε συνδυασμό με την έλλειψη μνημονίου μετά τον Αύγουστο του 2018…δεν αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο.
Το waiver αφορά την τρέχουσα περίοδο 5 δισεκ. και έως το Καλοκαίρι μπορεί να έχει μειωθεί στα 3-4 δισεκ. αυτός θα είναι ο αντίκτυπος στην ρευστότητα που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν χωρίς κραδασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης