Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποκλιμάκωση της έντασης στα Ίμια επιδιώκει η Ελλάδα - Για το πετρέλαιο...προκαλεί η Τουρκία

Αποκλιμάκωση της έντασης στα Ίμια επιδιώκει η Ελλάδα - Για το πετρέλαιο...προκαλεί η Τουρκία
Για την εντεινόμενη και συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο στον απόηχο του σοβαρού επεισοδίου στην περιοχή των Ιμίων θα ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Π. Καμμένος
(upd6)Αποκλιμάκωση της έντασης στα Ίμια επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση μετά τα χθεσινά γεγονότα, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο ζητά από τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. 
H Τουρκία όπως διαφαίνεται έχει εντείνει τις προκλήσεις της με στόχο να αποκτήσει ρόλο...στην εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα οικόπεδα της Κύπρου.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Bineli Yildirim επιμένει στις προκλητικές δηλώσεις, παρά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα.
O υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απηύθυνε αίτημα προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ να πάρουν «ξεκάθαρη θέση» σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων που είχε σήμερα με ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Ενημέρωσα τους υπουργούς του ΝΑΤΟ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες με τα δύο γεγονότα κυρίως στην περιοχή των Ιμίων και την ένταση, τη λεκτική ένταση, που δημιουργούν οι ανακοινώσεις του προέδρου Ερντογάν αλλά και Τούρκων αξιωματούχων», δήλωσε ο Π. Καμμένος σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και συμπλήρωσε ότι παρουσίασε «στοιχεία» σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα, ζητώντας την «παρέμβασή» τους.
«Διότι δεν νοείται μία χώρα-σύμμαχος του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται κατ' αυτόν τον τρόπο σε έναν άλλο σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «θετικά» αποτελέσματα καθώς με το «οπτικοακουστικό υλικό» που παρουσιάστηκε στους ομολόγους του και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει γίνει πλέον «αντιληπτό» ότι «η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη συμπεριφορά ενός συμμάχου και ενός γείτονα».
Ο υπουργός 'Αμυνας σημείωσε ότι το ζήτημα «δεν έφτασε μέχρι το Συμβούλιο, διότι η ενημέρωση γίνεται σε διμερές επίπεδο», λέγοντας ωστόσο, ότι «θα τεθεί και στο Συμβούλιο από τη στιγμή που θα έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί με τα αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».
Επισήμανε ακόμη ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι το πλοίο του Λιμενικού Σώματος έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.
«Μετά από την τελευταία συμφωνία για τη μετανάστευση της Ε.Ε., τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Δεν έχουμε παραβίαση δηλαδή μόνο των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών, και έχουμε ουσιαστικά επίθεση από τη μεριά της Τουρκίας, μέσω των πλοίων και του εμβολισμού του πλοίου του λιμενικού σώματος ενός πλοίου της ΕΕ το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί σαν Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ σημείωσε ότι «ήδη σε επίπεδο ΕΕ έχουν ξεκινήσει να υπάρχουν παρεμβάσεις ξεκάθαρες υπέρ της Ελλάδας».
Επιπλέον, ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Yildirim οι οποίες «ουσιαστικά ανατρέπουν τις δηλώσεις Ερντογάν και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων», τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι δηλώσεις «δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά εν τη πράξει και εν τω πεδίω».
«Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, η ελληνική ακτοφυλακή, το Λιμενικό Σώμα αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται εκεί και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας για κανένα λόγο, και ζητούμε από τους συμμάχους μας στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ να πάρουν ξεκάθαρη θέση» κατέληξε στις δηλώσεις του στο Πρακτορείο ο Έλληνας υπουργός.

Νέες προκλητικές δηλώσεις Yildirim

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υποστήριξε ότι έγιναν παραβιάσεις στα Ίμια από την ελληνική πλευρά.
«H Άγκυρα ανέφερε ρητά στην Ελλάδα να σταματήσει να δημιουργεί εντάσεις για να υπάρχουν καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
«Εκφράσαμε ρητά στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το να μένει μακριά από εντάσεις θα είναι καλύτερο», τόνισε προκλητικά ο Yildirim.
Όσον αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να μειωθούν οι εντάσεις και να υπάρχει ανοικτή γραμμή μέσω πολιτικών και διπλωματικών οδών.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της συνόδου των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάιο, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν.
Την άποψη ότι πίσω από την κρίση στα Ίμια βρίσκονται οι ΗΠΑ εξέφρασε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, ο Yigit Bulut δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να βάλουν την Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία, τη στιγμή που ο στρατός της χώρας διεξάγει επιχειρήσεις στην Συρία.
Μάλιστα, είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η απάντηση της Άγκυρας θα είναι σκληρή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Bulut σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε απειλήσει ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την κρίση στα Ίμια.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης είχε απειλήσει ότι θα σπάσει τα χέρια και τα πόδια οποιοδήποτε Έλληνα, του πρωθυπουργού ή υπουργού που θα πατήσει το πόδι του στα Ίμια.
Ο ίδιος τόνισε ότι στην περίπτωση που κάποιος Έλληνας επιχειρήσει να κάνει κάτι τέτοιο, η Τουρκία θα αντιδράσει με τέτοιο τρόπο που η Αθήνα θα νοιώσει την οργή μας που θα είναι χειρότερη από αυτήν στην Αφρίν.

Στην Άγκυρα ο Pyatt στις 15-16/2 για επαφές με τον Tillerson - Δεν θα συναντηθεί με τον Cavusoglu

Στην Άγκυρα θα μεταβεί στις 15 και 16 Φεβρουαρίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, ωστόσο δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Cavusoglu.
Όπως αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία, ο Pyatt θα έχει επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson για θέματα ενέργειας.
Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ είναι παρών στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Cavusoglu.
Ο Αμερικανικός ΥΠΕΞ θα βρεθεί στην Τουρκία στις 15-16 Φεβρουαρίου, όπως είναι γνωστό, ωστόσο η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στη συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με φόντο την κρίση που έχει ξεσπάσει στα Ίμια.
Χθες οι ΗΠΑ τήρησαν ίσες αποστάσεις, καθώς κάλεσαν την Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους στο Αιγαίο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσιγκτον στηρίζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των χωρών στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η αυριανή (15/2/2018) συνάντηση στο Βερολίνο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Binali Yildirim, καθώς πραγματοποιείται στον απόηχο του επεισοδίου στα Ίμια.
Μάλιστα, μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν και κοινή συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Βερολίνο ενόψει της εν λόγω συνάντησης, καθώς επιδιώκει η τουρκική προκλητικότητα να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης.
Επισημαίνεται ότι στη συνέχεια ο Yildirim θα μεταβεί στο Μόναχο προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου όπου αναμένεται να εκφωνήσει και ομιλία.

Juncker: Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με τη συμπεριφορά της Τουρκίας

«Αντίθετος» στις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δήλωσε σήμερα (14/2/2018) ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, μετά το επεισόδιο στα Ίμια αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις του Recep Tayyip Erdogan όσο και του συμβούλου του.
«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στη συμπεριφορά της Τουρκίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση τόσο για τη δραστηριότητα στα Ίμια όσο και για τις απειλές σε Κύπρο και Ελλάδα.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στον εμβολισμό πλοίου της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό στην περιοχή των Ιμίων, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε την έκκληση προς την Αγκυρα που είχε κάνει και προχθές (12/2/2018), τονίζοντας πως «η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδους πηγή προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον κρατών-μελών της Ε.Ε.».
Ο ίδιος δήλωσε, αναφορικά με τις τελευταίες προκλητικές τοποθετήσεις του Erdogan, πως «οι αρνητικές δηλώσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά στον δρόμο προς τη Βάρνα», όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας στις 26 Μαρτίου.

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Στηρίζουμε τη δήλωση Tusk για την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο

Τη στήριξή του στη θέση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο εξέφρασε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Για το θέμα "έχει εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτή τη δήλωση υποστηρίζουμε.
Και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, μπορώ να σας πω ότι χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε σήμερα το πρωί -σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ- τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.
Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η ΕΕ για το θέμα", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
O Tusk έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και αντ 'αυτού να δεσμευτεί για καλές σχέσεις γειτονίας, για ειρηνική επίλυση διαφορών και για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας.
Όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία, αύριο η Αngela Merkel υποδέχεται τον Τούρκο πρωθυπουργό Binali Yildirim, συνάντηση η οποία, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Seibert, θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν τα διμερή θέματα, αλλά και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία.

Cumhuriyet: Οι Τούρκοι κατασκευάζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις απέναντι από τα Ίμια

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας με επίκεντρο τα Ίμια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet οι Τούρκοι κατασκευάζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο μικρό νησί Τσαβούς, κοντά στα Ίμια.
Μάλιστα δημοσιεύει και φωτογραφίες από τις εργασίες στην παραλία Gümüşlük.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εκσκαφείς δουλεύουν εντατικά, ενώ στην περιοχή περιπολεί σκάφος του λιμενικού της Τουρκίας.



Βίτσας: Ανιστόρητη και απαράδεκτη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα Ίμια

Ανιστόρητη και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αναφέρει ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Βίτσας κάλεσε την Τουρκία να βρει τα έγγραφα από τη συνθήκη που υπέγραψε με την Ιταλία, στην οποία φαίνεται πού ανήκουν τα Ίμια.
«Με ανησυχεί περισσότερο το ενδεχόμενο ατυχήματος στο Αιγαίο γιατί τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο» υπογράμμισε ο κ.Βίτσας, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
Κληθείς να σχολιάσει το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, ο κ.Βίτσας έκανε λόγο για ένα σημαντικό περιστατικό που δεν χρειάζεται ούτε να αναβαθμιστεί, ούτε και να υποβαθμιστεί.
«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπ. Εθνικής Άμυνας, ο οποίος απέδωσε την προκλητική ρητορική της Τουρκίας στην ανάγκη δημιουργίας επεισοδίων για εσωτερική κατανάλωση.
Όπως είπε ο κ.Βίτσας, δεν χρειάζονται μικροπολιτικές, τονίζοντας ότι η χθεσινή νύχτα ήταν ήσυχη, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έλαβε όλες τις πρωτοβουλίες στα διεθνή φόρα μετά το περιστατικό στα Ίμια.

Αποκλιμακώνεται η ένταση στα Ίμια

Πλήρης αποκλιμάκωση της έντασης παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, μετά το χθεσινό συμβάν, στην εν λόγω περιοχή, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 ΓΑΥΔΟΣ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Ανώτερα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέφεραν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Το σκάφος του λιμενικού σώματος 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα.
Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση, αφού προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση της μικρής ζημιάς που έχει υποστεί στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου.
Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να ελεγχθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Τι συμφώνησαν Τσίπρας - Yildirim

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα συστήνει η ελληνική κυβέρνηση που παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων και επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης σε όλα τα πεδία στο στρατιωτικό και διπλωματικό, ενώ η ΝΔ ζητά σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.
Το απόγευμα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου 2018 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του, Binali Yildirim, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Ιμίων μετά τον εμβολισμό του πλοίου του λιμενικού.
Την πρωτοβουλία πήρε ο τούρκος πρωθυπουργός και στην συνομιλία των δύο, συμφωνήθηκε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:
"Ο πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Οι πληροφορίες όμως περί διαλλακτικότητας του τούρκου πρωθυπουργού δεν συνάδουν με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρει ρητά ότι οι εν λόγω βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο αντιστρέφει την κατάσταση και εμφανίζει την Ελλάδα να κάνει επικίνδυνες κινήσεις στην περιοχή και καλεί την χώρα μας να σταματήσει.
Μάλιστα απαντώντας στις κινήσεις του ελληνικού υπουργείου, το οποίο προέβη σε έντονο διάβημα και σε αντίστοιχη ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραπλανά το κοινό και διαστρεβλώνει τα γεγονότα.
Η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση σε όλα τα πεδία, κυρίως στο στρατιωτικό και το διπλωματικό, αλλά να μην υπάρξει και πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας.
Φυσικά ο πρωθυπουργός όπως και οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών παρακολουθούν και έχουν δώσει τις σχετικές εντολές.
Αποφυγή ατυχήματος και κατέβασμα των τόνων δίχως να υπάρξει καμία υποχώρηση από τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Ήδη παράλληλα με το διάβημα προς την Τουρκία ενημερώθηκαν οι ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί για τις κινήσεις της τουρκίας που ενέχουν κινδύνους για την σταθερότητα στην περιοχή, ενώ θεωρείται θετική η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα στον τομεάρχη τη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο ο οποίος ζήτησε με επιστολή του την σύγκληση κεκλεισμένων των θυρών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου να εξετασθεί η κλιμακούμενη προκλητικότητα της τουρκίας και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα συγκάλεσε και σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων στα γραφεία του κόμματος.
Η κυβέρνηση πάντως δεν σκοπεύει να ανταποκριθεί στο αίτημα και να συγκαλέσει την Επιτροπή.
Πηγές της Πειραιώς, ελεγαν ότι «οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης είναι δεδομένες, και τις αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες, αλλά δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν από τη ΝΔ.
Αναλύοντας τις ενέργειες της γείτονος στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου οι περισσότεροι από τους μετέχοντες δεν έκρυψαν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο επικείμενο ταξίδι στο Μόναχο στο πλαίσιο του “Munich Security Conference” (θεωρείται το ετήσιο Νταβός στα γεωπολιτικά θέματα) θα αναδείξει σε σειρά επαφών που θα έχει, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά τις πάγιες εθνικές θέσεις.
Ενδεικτική είναι και η αντιπαράθεση μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Γιώργου Κουμουτσάκου.
"Ο κ. Κουμουτσάκος δεν χρειάζεται να εικάζει τίποτα, ειδικά σε εθνικά ζητήματα.
Αντίθετα χρειάζεται να επιδεικνύει ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να λάβει την δηκτική απάντηση από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
«Ο κ.Τζανακόπουλος σε ποιόν απευθύνει τις συστάσεις για ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα;
Υποπτεύομαι στον μονίμως ενδεδυμένο με στολή παραλλαγής Υπουργό Άμυνας.
Κάνω λάθος;».

Παρέμβαση ΗΠΑ - Ίσες αποστάσεις

Ίσες αποστάσεις τήρησαν οι ΗΠΑ κατά την παρέμβασή τους,  καθώς κάλεσαν την Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους στο Αιγαίο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσιγκτον στηρίζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των χωρών στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης