Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ΗΠΑ - Στο -0,4% ο Dow

Πιέσεις στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ΗΠΑ - Στο -0,4% ο Dow
Με απώλειες άνοιξε η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ 
Με απώλειες άνοιξε σήμερα (14/2/2018) η Wall Street, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσουν τα σενάρια για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ειδικότερα, περί τις 16:40, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 110 μονάδες ή 0,4% στις 24.532 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε πτώση 0,6%, στις 2.651 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,4% χαμηλότερα, στις 6.988 μονάδες.


Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων τον Ιανουάριο του 2018, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της αγοράς για την επίδραση που θα έχει το μέγεθος στη διαμόρφωση της πολιτικής της Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, ενώ η αγορά ανέμενε να διαμορφωθεί στο +0,3%.
Οι διεθνείς αγορές ανέμεναν με ενδιαφέρον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσαν να μετριάσουν ή να εντείνουν τους φόβους για ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πιθανές νέες αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.
Οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street έκλεισαν χθες με ήπια κέρδη, μετριάζοντας κάπως τις ανησυχίες για μια επικείμενη διόρθωση στις αγορές.
Το ελληνικό ETF GREK σημειώνει σήμερα πτώση 0,5% και διαμορφώνεται στα 10,5 δολ.
Tην ίδια ώρα, στο 2,87% αυξήθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις αγορές ομολόγων, καθώς η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σε υψηλά τεσσάρων ετών άσκησε έντονες πιέσεις στις αγορές μετοχών, πυροδοτώντας το μαζικό sell-off.
Παράλληλα, πτωτικά κινείται σήμερα ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX) ή «δείκτης φόβου», καταγράφοντας πτώση 15%, στις 21 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης είχε ξεπεράσει την προηγούμενη Δευτέρα (5/2) τις 50 μονάδες, για πρώτη φορά από το 2015.
Ενώ τω μεταξύ, αρνητικά το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν και τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έντεκα μηνών τον Ιανουάριο 2018, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις αγορές οχημάτων και κατασκευαστικών υλικών.
ιδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,3% - η μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο 2017.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξάνονταν κατά 0,2%.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, πτωτικά κινούνται τις τελευταίες ώρες οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις οριακές μεταβολές που κατέγραφαν κατά την έναρξη της ημέρας, εν μέσω έντονης ανησυχίας των επενδυτών για νέα αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, περί τις 17:00, το Brent υποχωρούσε κατά 1%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,05 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό κατέγραφε πτώση της τάξεως του 1,4% στα 58,3 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 3,94 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2018, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο της τάξεως των 2,82 εκατ. βαρελιών.
Εφόσον τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιωθούν αργότερα εντός της ημέρας από τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, το πετρέλαιο αναμένεται να βρεθεί υπό νέες πιέσεις, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τη ζώνη των 70 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης