Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα μέτρα για το χρέος: 15ετή επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων κατά 1%, σύνδεση με ΑΕΠ και…. η ρήτρα για την DSA του ΔΝΤ

Τα μέτρα για το χρέος: 15ετή επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων κατά 1%, σύνδεση με ΑΕΠ και…. η ρήτρα για την DSA του ΔΝΤ
Επιμήκυνση στην αποπληρωμή κατά  15 χρόνια στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα.....
Δέσμη μέτρων που αφορούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξετάζει ο ESM στο Eurogroup στις 12 Μαρτίου να υποβληθούν οι πρώτες προτάσεις με στόχο 24 Μαΐου ή 21 Ιουνίου του 2018 να εξεταστούν διεξοδικά και να αποφασιστούν από το Eurogroup.
Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι θα είναι 3 οι βασικοί άξονες των μέτρων για το χρέος.

1)Επιμήκυνση στην αποπληρωμή κατά  15 χρόνια στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα.
Στο Eurogroup του Μαΐου του 2016 όπου συμφωνήθηκαν τα μέτρα για το χρέος της Ελλάδος σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Στην δέσμη μέτρων περιλαμβανόταν και η επιμήκυνση από 0 έως 15 χρόνια.
Ο ESM εξετάζει επιμήκυνση 15 χρόνια για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ESM έχει υιοθετήσει στην βασική προτεινόμενη λύση το μέγιστο της επιμήκυνσης δηλαδή τα 15 χρόνια.
Επίσης σε αυτό το διάστημα των 15 ετών, το διάστημα της επιμήκυνσης θα υπάρχει ρήτρα ώστε η Ελλάδα να πληρώνει ένα ελάχιστο ποσό.

2)Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται ρήτρα μείωσης των επιτοκίων του EFSF κατά 1% από 2,5% σε 1,5% ωστόσο η μείωση θα είναι κλιμακούμενη και θα έχει ορισμένες αιρέσεις και ρήτρες.

3)Τα μέτρα για το χρέος θα φέρουν ρήτρα ανάπτυξης με παραδοχή το 2% και διασύνδεση με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η ρήτρα ανάπτυξης, που αποτελεί και την γαλλική πρόταση έχει ως βασικό στόχο να ικανοποιήσει το ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να τροποποιήσει την DSA την έκθεση βιωσιμότητας το ΔΝΤ.

4)Το ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας που έχει εκδώσει για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος έως εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές με τα μέτρα επιμήκυνσης στα 15 χρόνια και μείωσης των επιτοκίων στόχος είναι στην νέα έκθεση βιωσιμότητας DSA το ΔΝΤ να αναφέρει όχι ότι ξαφνικά το ελληνικό χρέος κατέστη βιώσιμο….αλλά ότι με τα μέτρα αυτά σε βάθος ετών θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο.
Το ΔΝΤ θα εκδώσει μια έκθεση βιωσιμότητας που θα χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο – θα εξαλείψει την φράση εξαιρετικά μη βιώσιμο – αλλά θα αφήνει ένα παράθυρο ευκαιρίας…ότι σε βάθος ετών και υπό αυστηρές παραδοχές το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης