Ιωάννου (Eurobank): Η ανάγκη σύμπραξης δυνάμεων και πόρων είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ στην Ελλάδα

Ιωάννου (Eurobank): Η ανάγκη σύμπραξης δυνάμεων και πόρων είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ στην Ελλάδα
Αισιοδοξία για την έναρξη του νέου κύκλου EGG από τη Eurobank
Στην ιδιαίτερη αυτή συγκυρία, η ανάγκη σύμπραξης δυνάμεων και πόρων είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, ανέφερε ο Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση για την προκήρυξη του 6ου κύκλου EGG, ανέφερε ότι η διάρκεια ζωής του Προγράμματος, η αναγνώριση και η επιτυχία του, επιτρέπουν στην τράπεζα να είναι πολύ αισιόδοξη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο επενδυτικών αλλά και ανθρώπινων, για να εξασφαλίσουμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεις, σταθερές θέσεις εργασίας με ικανοποιητικές αμοιβές, συνθήκες δηλαδή που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της επιστημονικής και εργασιακής μετανάστευσης.
Η χώρα μας έχει πληγωθεί τα τελευταία χρόνια από τη μεγαλύτερη ίσως διαρροή ταλαντούχων επιστημόνων στην ιστορία της.
Νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, με σπουδές, ικανότητες, συσσωρευμένη γνώση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το brain waste την περίοδο της κρίσης και τροφοδότησαν το μεγαλύτερο κύμα  brain drain στην ιστορία της χώρας.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 νέοι μετανάστευσαν σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού μεταξύ 2008 – 2016, προκαλώντας μια τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία που εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ σε οικονομικούς όρους.
Το κυριότερο, πρόκειται για μια ζημιά που δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε πλήρη έκταση καθώς η απώλεια ανθρώπινων πόρων υψηλού επιπέδου επηρέασε, επηρεάζει και θα επηρεάζει την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Και σε άλλες περιόδους, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, η Ελλάδα βίωσε μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, τροφοδοτώντας με ανειδίκευτους εργάτες τις αγορές του εξωτερικού.
Όμως, σήμερα μιλάμε για μετανάστευση των πιο καλά εκπαιδευμένων και καταρτισμένων νέων που γίνονται ανάρπαστοι στο εξωτερικό, ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν τον πυρήνα της αναπτυξιακής προσπάθειας.
Επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα σημαντικό κεφάλαιο που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες απασχόλησης ώστε να σταματήσει η αιμορραγία και να δώσουμε κίνητρα να επιστρέψουν αυτοί που έφυγαν.
Θα ήταν άδικο ωστόσο να μην σημειώσουμε την πολύτιμη συμβολή και την τεράστια προσπάθεια των ανθρώπων που έδωσαν και δίνουν τη μάχη τους εδώ.
Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόσκληση και ευκαιρία ταυτόχρονα που μπορεί να γίνει οδηγός της ανάκαμψης.
Διαθέτουμε εξαιρετικά πλεονεκτήματα, κλάδους με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ένα ευνοϊκό περιβάλλον γεωπολιτικών συσχετισμών και ευκαιριών και ένα άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, να επενδύσουμε στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της παραγόμενης γνώσης και της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Να συνδέσουμε τη γνώση με την παραγωγή και την ανάπτυξη.
Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Με δυο λόγια, να σχεδιάσουμε αναπτυξιακή στρατηγική για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας με ορίζοντα τουλάχιστον την επόμενη 25ετία και να την εφαρμόσουμε με συνέπεια, πειθαρχία και στοχοπροσήλωση.
Στρατηγική προτεραιότητα για εμάς στην Eurobank, είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματικότητα και ειδικά στη νεανική επιχειρηματικότητα να γίνει κεντρικό γρανάζι στον μηχανισμό της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας για την ελληνική κοινωνία.
Η στήριξη των νέων επιχειρηματιών αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα, είναι στρατηγική επιλογή.
Φέτος ολοκληρώνεται ο 5ος κύκλος του egg. Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια το egg έκανε άλματα εξέλιξης και κατάφερε πια να αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο του.
Το egg ωριμάζει, αποτελεί πρότυπο οικοσύστημα για τα ελληνικά δεδομένα – ικανό να σταθεί επάξια δίπλα σε πολύ προηγμένα οικοσυστήματα χωρών με μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο.
Αυτό το έχει πετύχει γιατί διαρκώς ενισχύει και επικαιροποιεί τη στρατηγική του ώστε να συνδράμει στην ανάπτυξη νέων, ολοκληρωμένων επιχειρήσεων, «εκπαιδευμένων» να υποστηρίξουν αυτή τη σύγχρονη επιχειρηματική κουλτούρα που έχει ανάγκη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ελληνική οικονομία.
Εμείς στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί πιστεύουμε στη δυναμική της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα, η οικονομία, όλοι, έχουμε ανάγκη τα ταλέντα, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, την επιστημονική κατάρτιση, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που κάνουν τους νέους μας περιζήτητους στο εξωτερικό.
Πιστεύουμε πως έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε για να κάνουν τις φιλοδοξίες τους πράξη, επενδύοντας οι ίδιοι στον εαυτό τους και εμείς σε κείνους.
Κάνοντας τον απολογισμό αυτής της πρώτης πενταετίας του egg, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, για τα θετικά αποτελέσματα που έχει να επιδείξει η διαδρομή των πέντε κύκλων.
Επιτρέψτε μου τώρα να σταθώ λίγο περισσότερο στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρέχει η Τράπεζά μας στις νέες επιχειρήσεις.
Διότι ποιος θα μπορούσε να αναγνωρίσει καλύτερα από την Τράπεζα ότι η χρηματοδότηση είναι ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που μπορούν να κρατήσουν στη χώρα, τους ικανούς δημιουργικούς και επαγγελματικά φιλόδοξους νέους και νέες.
Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, οι επιχειρήσεις του egg θα έχουν στη διάθεση τους συνολικά 5 κανάλια χρηματοδότησης, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θεωρούμε ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες από τις μικρότερες ως τις πιο σύνθετες.
Ένα πρόγραμμα που θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε όσο σταθεροποιείται η κατάσταση στην οικονομία. Εν συντομία, οι πέντε άξονες του προγράμματος είναι:
- MICROFINANCE AFI (Microfinancing)
H Eurobank, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος EASI και σε συνεργασία με την AFI (Action Finance Initiative), παρέχει δυνατότητα χρηματοδότησης στα στάδια «εκκόλαψης» εντός του Προγράμματος egg. Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται πιστώσεις έως €10.000 σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικρο – επιχειρήσεις.
- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ EUROBANK (Financing)
H Eurobank, προσφέρει προς τις εταιρείες του egg Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης και Μακροπρόθεσμα δάνεια που περιλαμβάνουν τα δάνεια εγκατάστασης και τα δάνεια επαγγελματικού εξοπλισμού. Mε την έναρξη του 5ου κύκλου η χρηματοδότηση μπορεί να παρέχεται και στη φάση ”grow“. Ήδη η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 15 εταιρίες ενώ 9 βρίσκονται στον προθάλαμο για να λάβουν έγκριση.
- CROWD EQUITY FUNDING
Ένα νέο, ισχυρό και σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο βρίσκεται στον προθάλαμο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δημιούργησε την απαραίτητη νομοθεσία τον Σεπτέμβριο του 2016 και από Μάιο θα μπορούμε μέσω του Equity Crowd Funding Portal της Eurobank Equities να έχουμε διαθέσιμο και αυτό το μηχανισμό όπου κάθε start-up εταιρεία μπορεί να ζητήσει κεφάλαια μέχρι €500.000 ετησίως.
- EQUIFUND
Η Eurobank προτίθεται να συμμετάσχει σε 2 funds του EquiFund, της επενδυτικής πλατφόρμας η οποία επενδύσει σε νεοφυείς εταιρείες και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF). Μέσω των δύο funds με τα οποία βρισκόμαστε σχεδόν σε τελικό στάδιο συζητήσεων για τη συμμετοχή μας, στόχος μας είναι αφενός να μπορέσουμε να στηρίξουμε ομάδες με καινοτόμες ιδέες από τα πρώτα τους κιόλας βήματα (ομάδες Beyond Hackathon & EGG) και αφετέρου, να επενδύσουμε σε εταιρίες που «γεννιούνται» μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS