Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς για Τουρκία: Την επόμενη φορά η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει ειρηνικά - Για FYROM: Varda Makedonija ή Gorna Makedonija

Κοτζιάς για Τουρκία: Την επόμενη φορά η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει ειρηνικά - Για FYROM: Varda Makedonija ή Gorna Makedonija
Κοτζιάς: Στα Ίμια η Τουρκία ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή -  Στα σλαβικά το όνομα της ΠΓΔΜ όπως Varda Makedonija και GornaMakedonija
(upd5) Την επόμενη φορά η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει ειρηνικά εάν προκληθεί από την Τουρκία προειδοποίησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η Ελλάδα δεν είναι Συρία τόνισε με νόημα ενώ ανέφερε ότι στα Ίμια η Τουρκία ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές.
Αναφερόμενος στο όνομα της FYROM τόνισε ότι η Ελλάδα θα προτείνει τα ονόματα στα σλαβικά Varda Makedonija ή Gorna Makedonija

Τι ανέφερε για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Ως ανόητο χαρακτήρισε τον σύμβουλο του Erdogan ο οποίος εμφανίστηκε εξαιρετικά επιθετικός έναντι της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι μόνο ένας ανόητος θα έκανε μία δήλωση του τύπου ότι «θα σπάσω τα χέρια κάθε Έλληνα ή Τούρκου».

«Το ότι είναι σύμβουλος του κ. Erdogan δεν τον καθιστά έξυπνο.
Καλό θα είναι να προσέχει τις δηλώσεις του.
Πώς θα αντιδρούσε, άραγε, εάν ένας σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού έλεγε ότι θα σπάσει τα χέρια του κ. Erdogan;».
Μιλώντας στον Alpha ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη δήλωση του εν λόγω συμβούλου του Τούρκου προέδρου ότι «η Ελλάδα είναι μία μύγα», απάντησε με αρκετό χιούμορ, υπογραμμίζοντας «προφανώς οι Τούρκοι δεν έχουν δει ελέφαντες να τρέχουν όταν δουν ποντικό μπροστά τους»….
Υποστήριξε ότι το ΥΠΕΞ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από την Τουρκία για τις ζημιές στο ελληνικό σκάφος, αποκαλύπτοντας ότι το θέμα εξετάζει η νομική υπηρεσία του υπουργείου.
«Εάν η νομική μας υπηρεσία μας πει ότι μπορούμε να κινηθούμε εναντίον της Τουρκίας για αποζημίωση θα το πράξουμε.
Γιατί να τους χαριστούμε», προσέθεσε ο κ. Κοτζιάς.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε, αν και με ευγένεια, αρκετά επιθετικός έναντι της Τουρκίας τονίζοντας ότι «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν γεωγραφία, καθώς τα Ίμια ήταν και παραμένουν ελληνικά.
Θεωρώ ότι η Τουρκία είναι νευρική καθώς δεν πηγαίνει καλά στα εσωτερικά της και έχει αρκετά ανοικτά θέματα όπως αυτό με τη Συρία».
Υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία, με το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια, έφθασε και με κάποια έννοια ξεπέρασε και την κόκκινη γραμμή και η Ελλάδα προειδοποίησε την Άγκυρα «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την πλευρά μας».
Δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει σε ένα ανάλογο με το τελευταίο περιστατικό και υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα ότι «η Ελλάδας  δεν είναι ούτε Συρία ούτε Ιράκ, είναι ένα ανεπτυγμένο κράτος με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους και υψηλή πολιτική διπωλματικότητα.
Πρέπει να προηγείται η διπλωματία, αλλά καλό θα είναι οι Τούρκοι να μην το ξανακάνουν».
«Δεν κάναμε μόνο διάβημα.
Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει τον ευρωπαϊκό χώρο μαζί της.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική σε μια εποχή που η Τουρκία θέλει να βγάλει προς τα έξω τα εσωτερικά της προβλήματα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Ίσως τους εκνευρίζει πολύ το γεγονός ότι λύνουμε τα προβλήματά μας με την Αλβανία και τα Σκόπια.
Ίσως αυτό τους κάνει πιο νευρικούς.
Εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτή τη φάση.
Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται πάντα με αλαλαγμούς».
Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότε σε μια συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο T. Erdogan όταν του έθεσε την ερώτηση «π Αλλαχ μας έριξε εδω, είπα στον Erdogan, θα ζήσουμε ειρηνικά ή όχι;»
Ο υπουργός εξωτερικών προαναγγέλλει τη δημοσίευση επιστημονικών μελετών που αποδεικνύουν πως στην Τουρκία υπάρχουν βραχονησίδες οι οποίες, βάσει διεθνούς Δικαίου, δεν της ανήκουν.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς διεκδικήσεις .
Η Τουρκία κατέχει νησία που δεν καύπτονται από τις συνθήκες.
Έρχονται μελέτες για τις γκρίζες ζώνες στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

ΑΟΖ Κύπρος

Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με την Κύπρο για το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών όσον αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Για το κυπριακό τόνισε πως «η Τουρκία πρέπει να πάρει μια απόφαση, δεν μπορεί να έχει στρατεύματα στην Κύπρο
Η Τουρκία πρέπει να δείξει ρεαλισμό στο θέμα επίλυσης του Κυπριακού».

ΠΓΔΜ

Κληθείς να απαντήσει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται πιο συγκρατημένος.
«Είναι μια αισιόδοξη έκφραση του κ. Zaev, αλλά κάθε αισιοδοξία είναι θετική».
Σε ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος αυτήν την αισιοδοξία του, απάντησε πως θα ήθελε να είναι έτσι.
Ερωτώμενος για το μείζον θέμα της ονομασίας των ΠΓΔΜ ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως εάν «με ρωτούσατε σαν νονός να δώσω μικα ονομασία δε θα ήθελα να ήταν Μακεδονία».
Παράλληλα τόνισε πως «το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν η διάλυση των Σκοπίων».  
Ανέφερε πως «δεν έχει κλείσει κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια». 
Επίσης τόνισε πως «μέσα στο Φεβρουάριο θα σταλεί ένα σύμφωνο στα Σκόπια για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση
Θα είναι ένα κείμενο 20 σελίδων που θα περιέχει το όνομα αλλά και τα παρελκόμενά του, ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα
Μια συμφωνία με τα Σκόπια για να είναι μακρόχρονη, χρειάζεται λαλγές στο Σύνταγμα της γείτονος χώρας».

Τα ονόματα που είναι στο τραπέζι

Για το θέμα της ονομασίας ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε κάποια ονόματα που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «το όνομα θα πρέπει ηχητικά και οπτικά όπως το βλέπει κανείς να μην έχει σχέση με την ελληνική Μακεδονία, για παράδειγμα το όνομα θα προέρχεται από τη σλαβική γλώσσα όπως Varda Makedonija και GornaMakedonija.

Πρώτη ενημέρωση 2018-02-15 19:14
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης