Αχτσιόγλου: Βρισκόμαστε σε μια καλή στιγμή στοχεύοντας να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο

Αχτσιόγλου: Βρισκόμαστε σε μια καλή στιγμή στοχεύοντας να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο
Eπιστρέφουν στα επίπεδα προ κρίσης βασικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η υπουργός Εργασίας,Έφη Αχτσιόγλου
«Βρισκόμαστε σε μια καλή στιγμή, στοχεύοντας να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο», τονίζει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias.
Προσθέτει ότι «όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, καθώς και η κυβέρνηση, δηλώνουν με βεβαιότητα ότι αυτό θα γίνει και μάλιστα με επιτυχία», αλλά και πως η κυβέρνηση «απέδειξε ότι ξέρει να διαπραγματεύεται προς όφελος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ότι μπορεί να επιτύχει τους στόχους στους οποίους είχε δεσμευτεί, ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από το πρόγραμμα και από την οικονομική κρίση».
Η υπουργός σημειώνει ότι επιστρέφουν στα επίπεδα προ κρίσης βασικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, οι ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές.
Μάλιστα, εκφράζει την αισιοδοξία ότι «η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται».
Κάνοντας αναφορά στις συνομιλίες με τον Πορτογάλο ομόλογό της, αφού  σημειώνει ότι ήταν «πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες, διότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα ως προς τα μεγάλα πεδία δράσης του υπουργείου Εργασίας.
Αναφέρομαι στις συλλογικές συμβάσεις, στον κατώτατο μισθό και στον αγώνα κατά της επισφάλειας στην αγορά εργασίας», προσθέτει ότι «οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται σε αυτά τα τρία πεδία, όπως εξάλλου και της πορτογαλικής κυβέρνησης».
Ακόμη, η υπουργός αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σημαντική στήριξη, ιδιαίτερα εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος» και συμπληρώνει ότι «παρά ταύτα, οφείλω να πω ότι υπάρχουν σημεία στα οποία αναμέναμε μεγαλύτερη στήριξη απ΄ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ιδιαιτέρως αναφορικά με την αγορά εργασίας και συγκεκριμένα ως προς την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και την υπεράσπιση άλλων εργατικών δικαιωμάτων, που θεωρούμε ότι αποτελούν μέρος της θεσμικής και κοινωνικής παράδοσης της Ευρώπης».
 «Το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις εμπλέκονται κυβερνήσεις και τεχνοκράτες δεν είναι καθόλου θετικό για την ΕΕ και αυτό δείχνει ένα δημοκρατικό έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Το να βρίσκεται η εξουσία των αποφάσεων σε χέρια ατόμων που δεν έχουν εκλεγεί είναι κάτι που η ΕΕ οφείλει να σκεφτεί να το αλλάξει, όπως πολλές φωνές απαιτούν», αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου και προσθέτει πως «υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για τις αποφάσεις που λαμβάνονται».
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του Έλληνα πρωθυπουργού με τους υπουργούς του, αφού σημειώνει ότι «είναι, αναμφισβήτητα, χαρισματικός, πρόθυμος πάντα να βοηθήσει.
Είναι ένα άτομο που συνδράμει πάντα, ελαφρύνοντας το φορτίο που έχουμε επωμισθεί.
Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, έχοντας μάλιστα υπ’  όψη ότι το δικό του φορτίο είναι πολύ βαρύτερο απ’  το ατομικό δικό μου ή άλλων υπουργών», προσθέτει πως «μας κάνει πάντα να ατενίζουμε τις προκλήσεις με μια ανανεωμένη αντίληψη, όντας ο ίδιος αυτός που έχει την πιο ανανεωμένη θεώρηση».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS