Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο - Τα Ίμια είναι ελληνικά

Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο - Τα Ίμια είναι ελληνικά
«Πολεμοκάπηλες κραυγές δεν τρομάζουν κανέναν» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας,  Δ. Βίτσας
«Δεν υπάρχουν ούτε μπορούν να υπάρχουν για εμάς αλλά και τη διεθνή κοινότητα γκρίζες ζώνες στην περιοχή του Αιγαίου», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας,  Δ. Βίτσας, σε συνέντευξή του στη Realnews.
«Ειδικά για το εδαφικό καθεστώς της Δωδεκανήσου υπάρχει σειρά διεθνών συνθηκών, από το 1912 που παραχωρήθηκαν από την Τουρκία στην Ιταλία, ακολούθως με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, τη συμφωνία Τουρκίας – Ιταλίας του 1932 που καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα και τέλος τη συνθήκη των Παρισίων όπου γίνεται η παραχώρηση των Δωδεκανήσων από την Ιταλία στην Ελλάδα το 1947.
Όλα αυτά είναι καθαρά και τα Ίμια είναι ελληνικά», προσθέτει ο κ. Βίτσας.
Όπως σημειώνει, «πολεμοκάπηλες κραυγές δεν τρομάζουν κανέναν» και «θέλουμε να ελπίζουμε πως η ηγεσία της γείτονος έχει τη λογική να κρίνει ποιο είναι το συμφέρον της χώρας και του λαού της».
Ο κ. Βίτσας, συμβουλεύει την τουρκική κυβέρνηση και αντιπολίτευση «να αποφεύγουν τους αλαλαγμούς και τους λεονταρισμούς και προειδοποιεί όποιον απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα ότι «θα πρέπει πολύ καλά να το υπολογίζει και να το μετράει από όλες τις πλευρές».
Κατά τον ίδιο, «η τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό πολιτικό σύστημα εντείνει την προκλητικότητά του με δηλώσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό αντανακλά τόσο την εσωτερική κατάσταση, τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν στην Τουρκία, την εκλογική σύμπραξη που έκανε με εθνικιστές ο Τούρκος Πρόεδρος, όσο και τα εξωτερικά προβλήματα με τις συγκρούσεις που έχει ανοίξει στην Αφρίν και βεβαίως με την υιοθέτηση ενός δόγματος που λέει ότι η Τουρκία είναι ισχυρή και μπορεί να αλλάξει πολλά μέτωπα μαζί. Αυτό που κατ΄ αρχάς εκτιμάμε είναι ότι  γίνεται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση»
Υπογραμμίζει δε, πως «από τη δική μας την πλευρά πρέπει να  μην «τσιμπήσουμε» στην προκλητικότητα των Τούρκων, αλλά να είμαστε παρόντες, απαντώντας με ψυχραιμία και δείχνοντας τα δικά μας όρια.
Η πολιτική ηγεσία της χώρας παρακολουθεί, ελέγχει τις εξελίξεις και παρεμβαίνει όπου και με όποιον τρόπο χρειάζεται.
Οι δε Ενοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες και στη θέση τους, με γνώση, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα».
Κληθείς  να απαντήσει εάν σε τυχόν υλοποίηση των απειλών εκ μέρους της Τουρκίας αναμένει τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών ή της ΕΕ, ο κ. Βίτσας απαντά  «από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιμένουμε με βάση τα στοιχεία που εμείς τους δίνουμε και ανταποκρίνονται στην αλήθεια, να πάρουν θέση σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα , κάνοντας σαφές πως οποιαδήποτε κίνηση διεύρυνσης της ζώνης αποσταθεροποίησης θα τους βρει ενεργά αντίθετους.
Η σταθερότητα στην περιοχή είναι υπόθεση που τους αφορά».
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι « η όποια απειλή ενάντια στην Κύπρο λειτουργεί ως απειλή που προεκτείνεται και ενάντια στην Ελλάδα».
Σχετικά με το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο, μεταξύ άλλων αναφέρει πως «θα ήταν πρωτοφανές, νομικά και πολιτικά, να γίνει κάτι για μια σύμβαση η οποία ποτέ δεν εκτελέστηκε.
Μάλιστα και στην ίδια τη δικογραφία αποτυπώνεται από όλους όσοι έχουν δώσει κατάθεση, ότι δεν υπάρχει μεσάζων», ενώ αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των F-16 σημειώνει ότι τέλος Φεβρουαρίου θα συζητηθεί με την επιτροπή από τις ΗΠΑ το θέμα της αναβάθμισης των F-16.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης