Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λετονία: Θύμα συκοφαντικής εκστρατείας, δηλώνει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Λετονία: Θύμα συκοφαντικής εκστρατείας, δηλώνει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας
Θύμα συκοφαντικής εκστρατείας, διότι ηγείται της προσπάθειας να καταπολεμηθεί η διαφθορά, δήλωσε πως έπεσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
Θύμα συκοφαντικής εκστρατείας, διότι ηγείται της προσπάθειας να καταπολεμηθεί η διαφθορά, δήλωσε σήμερα (20/2/2018) πως έπεσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, ο οποίος συνελήφθη το σαββατοκύριακο, κατηγορούμενος ότι ζήτησε να χρηματιστεί.
Όπως μεταδίδει το «Reuters», ο ισχυρισμός του Ilmars Rimsevics ότι στοχοποιήθηκε διότι προσπαθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ίσως επιδεινώσει τις ανησυχίες για τη διαφάνεια του τραπεζικού κλάδου στη χώρα.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Λετονίας έχει κλονιστεί τις τελευταίες ημέρες από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι μια κορυφαία τράπεζα της χώρας εμπλέκεται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στη συνέχεια από τη σύλληψη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
«Δεν έχω ζητήσει δωροδοκία ούτε έχω χρηματιστεί», δήλωσε ο Rimsevics σε συνέντευξη Τύπου.
«Έχω στοχοποιηθεί από κάποιες εμπορικές τράπεζες της Λετονίας που θα θέλουν να καταστρέψουν το όνομα της χώρας», πρόσθεσε.
Ούτε η αστυνομία ούτε η υπηρεσία της χώρας κατά της διαφθοράς έχουν προβεί σε λεπτομέρειες για το ποσό των 100.000 ευρώ που υποτίθεται ότι ζήτησε να λάβει ως δωροδοκία ο Rimsevics, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Χθες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Maris Kucinskis, κάλεσε τον κεντρικό τραπεζίτη να παραιτηθεί, ωστόσο σήμερα η στάση του φάνηκε να αμβλύνεται, καθώς δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι κατηγορίες περί χρηματισμού να αποτελούν απόπειρα σπίλωσης του κύρους των αρχών της χώρας.
Σημειώνεται ότι όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η καταγγελία σε βάρος του Rimsevics προήλθε από τη Norvik Bank, μια μικρή λετονική τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι ιδιοκτήτες της Norvik δεν έχουν δώσει αποδείξεις κάποιας παρατυπίας παρόλο που αυτό τους «έχει ζητηθεί κατ’ επανάληψη».
«Εάν οι ιδιοκτήτες της Norvik Bank έχουν αποδείξεις ότι η διοίκηση της Τράπεζας της Λετονίας ζήτησε από τον πρόεδρο της Τράπεζας της Λετονίας ή άλλον κρατικό αξιωματούχο της Λετονίας να προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες, ζητώ οι αποδείξεις να δοθούν στην Υπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς», δήλωσε ο Kucinskis.
Η Norvik Bank δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης