Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η λίστα των κεντρικών τραπεζιτών που έχουν προβλήματα με τις κυβερνήσεις τους - Η περίπτωση του Στουρνάρα

Η λίστα των κεντρικών τραπεζιτών που έχουν προβλήματα με τις κυβερνήσεις τους - Η περίπτωση του Στουρνάρα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, είναι μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον νόμο
Ακόμα περισσότερο μεγαλώνει η λίστα των κεντρικών τραπεζιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον νόμο, με τελευταίο κρούσμα το κεντρικό τραπεζίτη της Λετονίας, Ilmars Rimsevics, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία.
Στο θέμα αυτό αναφέρεται το Bloomberg, κάνοντας ειδική αναφορά και στον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.
«Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών έχει έρθει αντιμέτωπος με μια σειρά κατηγοριών μετά την κρίση χρέους που χτύπησε τη χώρα.
Τελευταία, περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 πολιτικών και πρώην υπουργών που κατηγορούνται για διαφθορά σε μια υπόθεση όπου εμπλέκεται η ελβετική φαρμακοβιομηχανία, Novartis, που σύμφωνα με τον ίδιο επινοήθηκε για να αναγκαστεί να αποσυρθεί από τα καθήκοντα του» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Στουρνάρας έχει «κατηγορηθεί» και για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες αλλά και για διαρροή συμπερασμάτων εκθέσεων της ΤτΕ.
Στον αντίποδα, ο κ. Στουρνάρας έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτές τις «κατηγορίες» -όπως σχολιάζει το Bloomberg- ενώ ο ίδιος πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, τον χαρακτήρισε «αξιόπιστο μέλος» του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Επισημαίνεται ότι η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αποφάσισε να μη διερευνήσει τη δήλωση πόθεν έσχες του κ. Στουρνάρα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.
«Στο στόχαστρο έχει βρεθεί και η σύζυγος του κ. Στουρνάρα.
Το 2016, οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς εισέβαλαν στα γραφεία μιας ελληνικής διαφημιστικής εταιρείας που διεύθυνε η ίδια, την ημέρα που ο κυβερνήτης όρισε νέα διοίκηση για μια τράπεζα» επισημαίνει στο ίδιο δημοσίευμα.
Επισημαίνεται στους τραπεζίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον νόμο είναι ο Ignazio Visco (κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας), Χρυστάλλα Γιωρκάτζη (κεντρική τραπεζίτης της Κύπρου), Πανίκος Δημητριάδης (κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου την περίοδο 2012-2014), Antonio Fazio (κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας την περίοδο 1993-2005), Jean-Claude Trichet (πρόεδρος της ΕΚΤ την περίοδο 2003-2011), και Wolfgang Duchatczek (Αυστριακός Αναπληρωτής Διοικητής για την περίοδο 2003-2013).

Η σιωπή του Mario Draghi

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ αποφεύγει να σχολιάζει δημοσίως τις κατηγορίες περί δωροδοκίας εις βάρος του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας, καθώς ακόμα δεν έχει λάβει επαρκή ενημέρωση.
Αν και έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες από τη στιγμή που ο Ilmars Rimsevics τέθηκε υπό κράτηση από τις αρχές κατά της διαφθοράς και πιέστηκε να παραιτηθεί, η ΕΚΤ εξακολουθεί να μην έχει σαφή εικόνα σχετικά με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να ενημερωθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή σε προγραμματισμένη συνεδρίαση την Τετάρτη (21/2/2018).
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ΕΚΤ έχει έρθει σε επαφή με τον Rimsevics.
Πάντως, όσο πιο πολύ παραμένει αυτή η κατάσταση στη Λετονία, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δεχθεί ο Mario Draghi για να πάρει θέση σχετικά με το θέμα.
Εξάλλου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθεί να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις τη Δευτέρα (26/2/2018) κατά την προγραμματισμένη ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης