Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ζήτημα βιωσιμότητας για το χρέος των ΗΠΑ - Θα παρέμβει η Fed με νέο QE

tags :
Goldman Sachs: Ζήτημα βιωσιμότητας για το χρέος των ΗΠΑ - Θα παρέμβει η Fed με νέο QE
Goldman Sachs: Ζήτημα βιωσιμότητας για το χρέος των ΗΠΑ - Θα παρέμβει η Fed με νέο QE
Σε προηγούμενη έκθεσή της η Goldman Sachs τόνιζε ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια, η σημερινή δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε καταστροφή.
Σε μια πρωτοφανή προειδοποίηση, η Goldman Sachs αναφέρει πως "η συνεχιζόμενη αύξηση του δημόσιου χρέους εγείρει ενδεχόμενα ζητήματα βιωσιμότητας".
Το παρακάτω γράφημα δείχνει το συνολικό προβλεπόμενο ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ στο ένα άξονα και το κόστος των τόκων που πληρώνουν οι ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ τους στον άλλο άξονα.
Το αποτέλεσμα είναι η κόκκινη κουκκίδα στην πάνω δεξιά γωνία.



Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι κατευθύνονται προς αχαρτογράφητα νερά, τουλάχιστον για την αμερικανική δημοσιονομική πολιτική - όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των τοκοχρεολυσίων και του επιπέδου του χρέους.
 Όπως φαίνεται στο γράφημα, τα έξοδο τόκων υπερβαίνουν σημαντικά τα σημερινά επίπεδα κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αν και το επίπεδο του χρέους ήταν μέτριο.
Αντίθετα, το επίπεδο του χρέους ήταν ελαφρώς υψηλότερο κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και λίγο μετά, από ότι είναι σήμερα, ενώ το επίπεδο των δαπανών για τόκους ήταν παρόμοιο.
Εάν το Κογκρέσο συνεχίσει να επεκτείνει τις υπάρχουσες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα θεσπισθείσας νομοθεσίας για τη φορολογία, το ομοσπονδιακό χρέος θα υπερβεί ελαφρώς το 100% του ΑΕΠ και οι τόκοι θα αυξηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ, βάζοντας τις ΗΠΑ σε πιο δεινή δημοσιονομική θέση από αυτή που ήταν τη δεκαετία του 1940 ή τη δεκαετία του 1990.
Σε λίγα χρόνια, το χρέος των ΗΠΑ θα υπερβαίνει κατά πολύ το 100% του ΑΕΠ και τα τοκοχρεολύσια που θα πληρώνει η Ουάσιγκτον θα είναι τα υψηλότερα που έχει πληρώσει ποτέ στην ιστορία της.
Ενώ η κρίση χρέους φαίνεται αναπόφευκτη για τις ΗΠΑ όπως τονίζει η Goldman Sachs, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι "εάν η Fed προχωρήσει εκ νέου σε κάποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όπως έκανε την περίοδο 2009-2015, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων στα Τάρταρα.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο και αυτός είναι ο λόγος που προχωρά στην αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Και ενώ το επόμενο επεισόδιο του QE από τη Fed, δε θα επιλύσει με κανέναν τρόπο την επικείμενη κρίση χρέους των ΗΠΑ, τονίζει η Goldman Sachs, στην πραγματικότητα θα επιδεινώσει τελικά την κατάσταση, κρύβοντας το πρόβλημα για μια ακόμα φορά κάτω από ταο χαλί, κάτι το οποίο η Fed έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα στο να αποκρύπτει τα προβλήματα.
Ωστόσο όπως αναφέρει η Goldman Sachs παραδέχεται ότι το αμερικανικό χρέος θα παραμείνει σε μη βιώσιμο επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης