Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Μαγνήτης» για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς οι παραχωρήσεις θαλασσίων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη

«Μαγνήτης» για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς οι παραχωρήσεις θαλασσίων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη
Παρά τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις τουρκικές απειλές, επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη
Στη σκιά της κλιμακούμενης έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ μετά και την παράτυπη ανανέωση από την Τουρκία της Navtex μέχρι και τις 10 Μαρίου, πέντε ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 5 Μαρτίου αναμένεται η κατάθεση προσφορών για τα υποθαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω θαλάσσια οικόπεδα βγήκαν σε διεθνή διαγωνισμό μετά την αίτηση ενδιαφέροντος της Energean Oil & Gas (για το Ιόνιο) και της κοινοπραξίας των ΕΛΠΕ - Total – ΕxxonMobil.
Στην διοίκηση της ΕΔΕΥ και στο υπουργείο Ενέργειας επικρατεί αισιοδοξία παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην Κύπρο.
Αντίστοιχη αισιοδοξία εκφράζεται και από πλευράς της πετρελαϊκής αγοράς καθώς είναι κοινή η εκτίμηση ότι οι θετικές εξελίξεις που δρομολόγησε στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η ανακάλυψη των πρώτων κοιτασμάτων Ταμάρ και Λεβιάθαν στο Ισραήλ και λίγο αργότερα στην Κύπρο και την Αίγυπτο δεν πρόκειται να ανακοπούν.
Η λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προέκταση της οποίας αποτελεί και η υποθαλάσσια περιοχή της Κρήτης, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τους κολοσσούς της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας και έχει καταγραφεί πλέον ως μια νέα πηγή υδρογονανθράκων τόσο για τις εμπλεκόμενες χώρες όσο και για την ΕΕ που προσβλέπει στην διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της προς ενίσχυση της ασφάλειας της τροφοδοσίας της.

Ενδιαφέρον από Delek και Noble

Με αυτά τα δεδομένα, όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά των υδρογονανθράκων εκτιμούν ότι στις 5 Μαρτίου, το παρόν θα δώσουν και άλλες πετρελαϊκές εταιρίες πέραν αυτών που προκάλεσαν τους διαγωνισμούς για τις δύο περιοχές.
Αρμόδιοι παράγοντες προεξοφλούν εκτός απροόπτου την συμμετοχή στον διαγωνισμό για την περιοχή της Κρήτης, της ισραηλινής Delek και της αμερικανικής Noble, το δίδυμο δηλαδή των εταιριών που άνοιξαν το χορό της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων στο Ισραήλ.
Μέχρι και πριν ξεσπάσουν τα γεγονότα στην Κύπρο βέβαιη θεωρείτο και η προσέλευση στον διαγωνισμό για την Κρήτη της ιταλικής ΕΝΙ.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο έχουν θέσει για την ιταλική εταιρία που ανακάλυψε και το περίφημο κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο διασφαλίζοντας αυτή τη στιγμή την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή, άλλες προτεραιότητες και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα πλέον ότι θα είναι παρούσα στις 5 Μαρτίου.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που ο ιταλικός οίκος δεν εμφανισθεί να καταθέσει προσφορά, αυτοί που γνωρίζουν από στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών θεωρούν βέβαιη την παρουσία της ΕΝΙ στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων σε μεταγενέστερο χρόνο.  

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης