Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα...

Αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα...

Η Κύπρος δέχεται στρατιωτική επίθεση, η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της;
Μετά και την τελευταία ανανέωση της τουρκικής NAVTEX στην Κύπρο και την υπαναχώρηση των stakeholders μπροστά στην ορμή της τουρκικής προκλητικότητας, είναι ώρα να έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται μια ιδιότυπη -υβριδικού τύπου- διπλωματική στρατιωτική επίθεση. Και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η Τουρκία χρησιμοποιεί την όποια στρατιωτική της ισχύ και σίγουρα τη θαρραλέα και ταυτόχρονα θρασεία πολιτική της και ακυρώνει de facto θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μια απλή «πρόκληση» αλλά για κάτι πολύ σοβαρότερο.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της ισχύ προσβάλλοντας την ίδια την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και το κάνει ανεμπόδιστα. Και φυσικά αυτό είναι το πρώτο βήμα. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα τοποθετηθεί σε έναν θύλακα τουρκικής κυριαρχίας, ο οποίος αργά ή γρήγορα, θα απειλήσει, στην καλύτερη περίπτωση, με φινλανδοποίηση ένα κράτος της Ευρωζώνης.

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικη προκληση στην κυπρο
Και όλα αυτά γίνονται χωρίς να "ιδρώσει το αυτί" κανενός. Ούτε η Ε.Ε. αναμένεται να κάνει κάτι για αυτό, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Ρωσία και είναι αρκετά πιθανόν ούτε το Ισραήλ ή η Αίγυπτος, ούτε κανένας. Ούτε, φυσικά, κάποιοι απροσδιόριστοι μηχανισμοί επιβολής του Διεθνούς Δικαίου. Και ας μη μιλήσουμε για οποιουδήποτε τύπου ελλαδική αντίδραση, που έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς της "δαίμονες" τύπου Ιμίων και NOVARTIS.
Οι κυπριακές ηγεσίες έχτισαν τη γεωπολιτική υπόσταση της χώρας τους πάνω στη στρατηγική ότι τα ενεργειακά της αποθέματα θα την προστάτευαν. Σε θεωρητικό επίπεδο, δεν ήταν λάθος στρατηγική. Στην πράξη, όμως, αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο εύκολο. Και σίγουρα απαιτούνται και πολλές άλλες ενέργειες.
Όμως, ακόμη και τώρα η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη. Ως πρώτο βήμα θα πρέπει να αρχίσει να χτίζεται άμεσα, πετραδάκι πετραδάκι, μια αξιόπιστη δύναμη προβολής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θαλάσσιο χώρο της και προστασίας της εδαφικής της επικράτειας.
Δεν είναι κάτι αδύνατον. Οι σύγχρονες εξελίξεις στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία του πολέμου επιτρέπουν σε μικρές χώρες να αναπτύξουν αξιόπιστες αποτρεπτικές αρχιτεκτονικές, σε συνδυασμό με ισχυρές και κυρίως "προσοδοφόρες" συμμαχίες. Αλλά αυτό είναι μια άλλη και πολύ μεγάλη κουβέντα.
Η Ελλάδα, επίσης, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί πια να κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει στην Κύπρο, το Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Αν. Μεσογείου. Ο ελληνισμός δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον του από το 1974 και θα πρέπει να κάνει κάτι για αυτό. Και για να αντιδράσουμε θα πρέπει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα ως έχει και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αντιμετωπίζουμε την επίθεση μιας ακραία φιλόδοξης δύναμης, που θέλει να απορροφήσει την Κύπρο και να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα δορυφόρο.
Κανείς δεν θα έλθει να μας βοηθήσει. Ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας.
Μετά, όπως συμβαίνει πάντα, θα ακολουθήσουν οι σύμμαχοι...

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης