Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η εξαφάνιση της Exin σηματοδοτεί οριστικό ναυάγιο στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η εξαφάνιση της Exin σηματοδοτεί οριστικό ναυάγιο στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Η εξαφάνιση της Exin σηματοδοτεί οριστικό ναυάγιο στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Σε κωμωδία χωρίς προηγούμενο εξελίσσεται η υπόθεση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Exin.
Χθες (21/2) έληξε η προθεσμία που είχε ζητήσει η ίδια η Exin από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να προσκομίσει στοιχεία και πιστοποιήσεις για το επενδυτικό σχήμα που θα υποστηρίξει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ δεν προσκομίστηκε κανένας απολύτως στοιχείο ούτε και ζητήθηκε νέα παράταση με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα τι ακριβώς έχει σκοπό να κάνει η Exin.
Προς το παρόν όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός ότι η υπόθεση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής οδηγείται σε ναυάγιο.
Και αυτό διότι οι χρόνοι πιέζουν πλέον ασφυκτικά καθώς η ίδια η Εθνική Ασφαλιστική σε ανακοίνωσή της μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει αναφέρει πως «οι συμβατικές υποχρεώσεις της από τη Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς Μετοχών με την Exin Financial Services Holdings BV (“Exin”) για την πώληση του 75% της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων (η «Συναλλαγή») λήγουν στις 28 Μαρτίου 2018».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έως την 28η Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές  δηλαδή την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Για να δοθεί όμως η έγκριση από την ΤτΕ είναι προφανές ότι θα πρέπει να πιστοποιηθεί η μετοχική σύνθεση και η δυνατότητα των μετόχων να καλύψουν κεφαλαιακά την εξαγορά αλλά και τη λειτουργία της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά την εξαγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία ανακοίνωση του Exin Group για την Εθνική Ασφαλιστική έχει εκδοθεί την 7η Φεβρουαρίου ενώ κυκλοφόρησαν φήμες (από πού άραγε;) ότι η Exin ήταν έτοιμη χθες να παρουσιάσει το τελικό μετοχικό σχήμα για την Εθνική Ασφαλιστική, πράγμα που δεν έγινε.
Επισημαίνεται ότι από την ανακοίνωση της 7ης Φεβρουαρίου το Exin Group διαπιστώνει ότι η εταιρία «εναρμονισμένη με τα χρονοδιαγράμματα» (ποια είναι αυτά καθώς ουδείς επίσημα τα γνωρίζει) υπέβαλε επιπλέον στοιχεία την 31η Ιανουαρίου επί των στοιχείων που είχε υποβάλλει τη 10η Ιανουαρίου σε φάκελο ο οποίος περιείχε την «προτεινόμενη» οργανωτική και επενδυτική διάρθρωση, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη των κεφαλαίων.
Σε απλά ελληνικά όμως εκ των πραγμάτων ότι η εταιρία έλεγε ψέματα.
Όπως έλεγε ψέματα όταν ανέφερε ότι «η Calamos Asset Management παραμένει ένας πολύτιμος εταίρος της Exin και μέτοχος μειοψηφίας στη συμφωνία».
Και αυτό γιατί πρώτον δεν είναι ο ισχυρός επενδυτής όπως αρχικά εμφανίστηκε αρχικά αλλά και τελικά δεν είναι καθόλου επενδυτής καθώς στράφηκε εναντίον του Exin Group ζητώντας 41 εκατ. δολάρια που είχαν δοθεί μέσω δανειακών συμβάσεων και δεν επιστράφηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου όπως προβλεπόταν στις συμβάσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες το ερώτημα που έχει τεθεί και παραμένει είναι πως ακριβώς οι σύμβουλοι πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έκριναν ως προτιμητέο επενδυτή την Exin.
Τι εχέγγυα είχαν εκτός από τις παρεμβάσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης και της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα υπέρ του Calamos που απλά εξαφανίστηκε από το σχήμα αλλά της υποτακτικής συμπεριφιράς της κυβέρνησης που για να κάνει το χατίρι της αμερικάνικης κυβέρνησης παρενέβη υπέρ ενός σχήματος που εκ των πράξεών του μόνο πρακτικές μπρούκληδων θυμίζει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης