Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΝΙ διαψεύδει μυστικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους για την κυπριακή ΑΟΖ - Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Η ΕΝΙ διαψεύδει μυστικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους για την κυπριακή ΑΟΖ - Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης
Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία απάντησε, ότι η ιταλική εταιρεία διαβεβαίωσε την Κυπριακή πρεσβεία στη Ρώμη, ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια συνάντηση
Μπερδεμένο παραμένει το κουβάρι στην κυπριακή ΑΟΖ, με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ να διαβεβαιώνει την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της πρεσβείας στη Ρώμη, ότι δεν υπήρξαν μυστικές επαφές της εταιρείας με την τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως διαδίδει ο τουρκικός και τουρκοκυπριακός Τύπος, μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ειδικότερα, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan μετέδωσε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι είχε μυστικές επαφές στην Ιταλία με τον CEO της ΕΝΙ Claudio Descalzi και άλλα στελέχη της ιταλικής εταιρείας.
Ερωτηθείσα σχετικά από το ΚΥΠΕ, κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία απάντησε, ότι η ιταλική εταιρεία διαβεβαίωσε την Κυπριακή πρεσβεία στη Ρώμη, ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια συνάντηση.
H τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι με μεσολάβηση της Ρώμης συναντήθηκε ο "υπουργός" Εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου ("ΤΔΒΚ"), Κουντρέτ Οζερσάι,  αξιωματούχους της εταιρείας ΕΝΙ.
Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο κ. Οζερσάι είχε επαφές τη Δευτέρα και με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι επέμεινε ότι συναντήθηκε στην Ιταλία με στελέχη της εταιρείας και όχι μόνο, χωρίς όμως να τα κατονομάζει.
Οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζεται, εξέφρασαν επιθυμία να γίνουν αποδεκτοί ως μέρος της συμφωνίας με την ΕΝΙ. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναξιολογηθεί και η Νavtex της Τουρκίας με ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Εξάλλου, μιλώντας στο CNN Turk, o Akinci ανέφερε πως, "αν δεν υπάρξει συνεργασία στα ενεργειακά και νέο μοντέλο, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με τους δικούς της σχεδιασμούς".

Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Οι διπλωματικές προσπάθειες της Λευκωσίας για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταφέρονται στις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε τα ξημερώματα για την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αύριο θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ.
Ο κ. Αναστασιάδης θα θέσει τα δεδομένα ενώπιον του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Paolo Gentiloni καθώς η τελική απόφαση για τα επόμενα βήματα βρίσκεται σε Ρώμη και ΕΝΙ.
Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το Γάλλο ομόλογό του Em. Macron, και με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Donald Tusk και Jean Claude Juncker αντίστοιχα.
Η Λευκωσία έχει ήδη προβεί σε σχετικά διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο Ν. Αναστασιάδης έστειλε προχθές επιστολή και στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

www.bankingnews.gr


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης