Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ διευρύνει τους νέους κανόνες για τις ξένες τράπεζες για να τους ευθυγραμμίσει με αυτούς των ΗΠΑ

Η ΕΕ διευρύνει τους νέους κανόνες για τις ξένες τράπεζες για να τους ευθυγραμμίσει με αυτούς των ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση  θέλει να χαλαρώσει τους νέους κανονισμούς σχετικά με τις ξένες τράπεζες 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της προεδρία της θέλει να χαλαρώσει τους νέους κανονισμούς σχετικά με τις ξένες τράπεζες εντός της Ένωσης, για να τους ευθυγραμμίσει με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν έγγραφα της ΕΕ την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018.
Το νομοσχέδιο που προτείνει τη λεγόμενη Ενδιάμεση Μητρική Επιχείρηση (IPU), σύμφωνα με την οποία οι ξένες τράπεζες θα έπρεπε να φέρουν τις δραστηριότητές τους στην ΕΕ σε μια ενιαία εταιρεία χαρτοφυλακίου, θεωρείται ευρέως ως μια απάντηση για τους κανόνες που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed, Federal Reserve), απαιτώντας από τις μεγάλες αμερικανικές ξένες τράπεζες να ιδρύσουν εταιρείες χαρτοφυλακίου.
Η πρόταση της ΕΕ θα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στις μεγάλες βρετανικές τράπεζες μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στόχος των κανόνων της ΕΕ, είναι να διευκολυνθούν οι ρυθμιστικές αρχές του μπλοκ να αντιμετωπίσουν μία υποτιθέμενη κρίση σε ξένη τράπεζα.
Θα αυξήσει επίσης τους ρυθμιστικούς ελέγχους των ξένων τραπεζών και σε πολλές περιπτώσεις θα αυξήσει το κόστος τους.
Η Βουλγαρία που έχει την προεδρία της ΕΕ πρότεινε αλλαγές στο σχέδιο κανόνων που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2016, λέγοντας ότι η απαίτηση της IPU πρέπει να ξεκινά όταν μία ξένη τράπεζα έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ στην ΕΕ
Η αρχική πρόταση καθόριζε κατώτατο όριο 30 δισ. ευρώ και την αυτόματη ένταξη των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα ανάγκαζαν 19 μεγάλες ξένους τράπεζες να προσαρμοστούν στους αυστηρότερους κανόνες.
Η αλλαγή θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με το όριο των 50 δισ. δολαρίων που επιβάλλεται από τους κανόνες των ΗΠΑ για τις ξένες τράπεζες.
Η τροπολογία της προεδρίας της ΕΕ, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των τραπεζών και να βοηθήσει την Ευρώπη να φανεί ελκυστικότερη σε μια εποχή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει μειώσει τους εταιρικούς φόρους για τις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις.
Υπάρχουν 30 παγκόσμιες τράπεζες, όπως η HSBC, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Barclays, που θεωρούν οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες πως είναι συστημικές και θα πρέπει να συμμορφώνεται με αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της ΕΕ, οι αλλοδαπές τράπεζες στον παγκόσμιο κατάλογο των συστημικών τραπεζών, θα πρέπει αυτομάτως να δημιουργήσουν IPU, ανεξάρτητα από το πόσα περιουσιακά στοιχεία έχουν εκεί.
Το έγγραφο δείχνει ότι η προεδρία της ΕΕ θέλει να θέσει τέρμα στην αυτόματη ένταξη, κινούμενη σύμφωνα με τους κανόνες των ΗΠΑ, οι οποίες δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ συστημικών και μη συστημικών δανειστών.
Το έγγραφο της προεδρίας προτείνει επίσης ότι σε μια μελλοντική αναθεώρηση των νέων κανόνων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές που έγιναν στους κανονισμούς των ΗΠΑ, δεδομένου ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών,μπορεί να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής των κανόνων του.
Η Ιαπωνία και η Κίνα δήλωσαν επίσης ότι μπορούν να εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα, ανέφερε το έγγραφο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης