Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γαλλική φρεγάτα έγραψε στα "παλιά της παπούτσια" τoν τουρκικό αποκλεισμό

Γαλλική φρεγάτα έγραψε στα
Οι Τούρκοι "πουλάνε τσαμπουκά" μόνο όπου "τους παίρνει"-Κίνδυνος σύγκρουσης με το SAIPEM 12000
Μπορεί οι Ιταλοί να μην τόλμησαν να σπάσουν τον τουρκικό αποκλεισμό της περιοχής του οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου το ιταλικών συμφερόντων SAIPEM 12000 θα έπρεπε να πραγματοποιήσει την δοκιμαστική γεώτρηση, οι Γάλλοι όμως το έκαναν και κανένας δεν το έμαθε, παρά μόλις χθες Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η γαλλική φρεγάτα Jean De Vienne (D643) συμμετείχε νωρίτερα σε αεροναυτική Γαλλο-κυπριακή άσκηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου με την ονομασία “CYFRA-01/18”. Μετά την ολοκλήρωση της Γαλλο-κυπριακής άσκησης, συνέχισε την πορεία της νότια και διέσχισε ελεύθερα τη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και ενώ βρισκόταν σε ισχύ η τουρκική NAVTEX. 
Υπενθυμίζεται ότι όταν Γαλλικές εταιρείες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες γεωτρήσεις σε άλλο οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ και οι Τούρκοι είχαν απειλήσει ότι θα προσπαθήσουν να τις διακόψουν, το Παρίσι έστειλε πολεμικά πλοία τα οποία αποθάρρυναν οποιαδήποτε Τουρκική ενέργεια.

Διάλογοι "τρόμου" μεταξύ Saipem 12000 και τουρκικού πολεμικού πλοίου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το τουρκικό με το πρακτορείο Dogan, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: “Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί”.

Κύπρος: Σκηνικό Ιμίων πήγαν να στήσουν οι Τούρκοι - Παραλίγο σύγκρουση με το ιταλικό γεωτρύπανο
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να απάντησε: “Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας”. Ο καπετάνιος του SAIPEM 12000 φέρεται ότι ανταπάντησε: “Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά”. Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: “Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου” και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, όπως πρώτοι από όλα τα ελληνικά ΜΜΕ είχαμε αποκαλύψει (εδώ), η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο το ιταλικό πολεμικό “βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή”.

H Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην Κύπρο - Σκληρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα

Ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, φέρεται να είπε στο πρακτορείο Dogan ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι ελληνοκύπριοι ήταν απεγνωσμένοι. “Οι ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει”.
Δυστυχώς στην περίπτωση της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, η Ρώμη δεν φαίνεται να επιθυμεί να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα και να συγκρουστεί με την Άγκυρα, παρα το γεγονός ότι το Ιταλικό Ναυτικό είναι ίσως το ισχυρότερο στην Μεσόγειο, μια κατάσταση που οι Τούρκοι την αξιοποίησαν επικοινωνιακά δεόντως για να δείξουν στη διεθνή κοινότητα την στρατιωτική τους ισχύ και αποφασιστικότητα.
Το ζητούμενο μετά από αυτή την πειρατική ενέργεια που η Ιταλία αποδέχτηκε χωρίς αντίδραση είναι ποιο θα είναι το επόμενο θύμα της Τουρκικής προκλητικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης