Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλικός Τύπος: Το μπλόκο στο γεωτρύπανο της ENI στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου

Ιταλικός Τύπος: Το μπλόκο στο γεωτρύπανο της ENI στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου
Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της βίαιης συμπεριφοράς με την οποία η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει τα συμφέροντά της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου
Σκληρή είναι η στάση των Ιταλικών ΜΜΕ απέναντι στην Τουρκία εξαιτίας των προκλήσεων της στην Κύπρο μετά και την παρεμπόδιση του ιταλικού πλοίου -πλατφόρμας της Eni σε χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Corriere della Sera υπογραμμίζει ότι «είναι δύσκολο πλέον να μπορέσει να οργανωθεί η συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας η οποία έχει προγραμματισθεί σε περίπου έναν μήνα στην Βάρνα». Και αναφέρεται στην μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε με την στάση της Άγκυρας στο όλο θέμα της ιταλικής πλατφόρμας.
Η La Repubblica σχολιάζει το μπλόκο που επιβλήθηκε στο πλοίο της Eni λέγοντας ότι «είναι εντελώς παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου» και προσθέτει ότι «πρόκειται για το πιο πρόσφατο παράδειγμα της βίαιης συμπεριφοράς με την οποία το καθεστώς της Τουρκίας επιχειρεί να επιβάλει τα συμφέροντά του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».
Όπως αναφέρει, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι τα κέρδη από τις επιχειρήσεις εξόρυξης θα βοηθήσουν και την τουρκική κοινότητα, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Παρόλα αυτά η 'Άγκυρα δεν δέχεται το άνοιγμα αυτό, διότι θέλει να υπάρξει επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων μόνον αν η ίδια θα μπορεί να ελέγχει την κατάσταση».
Η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, τέλος, τονίζει ότι η ένταση παραμένει σε σαφώς υψηλά επίπεδα και ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά όπλα που έχει στην διάθεσή της, ακόμη και την προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια, ώστε να εμποδίσει την προκλητικότητα της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης