Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτός θα είναι ο νέος πανίσχυρος κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας – Θα κινεί τα νήματα της οικονομίας

Αυτός θα είναι  ο νέος πανίσχυρος κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας – Θα  κινεί τα νήματα της οικονομίας
O Liu είναι ήδη από τους ισχυρότερους οικονομικούς αξιωματούχους της Κίνας, δεδομένου ότι είναι ήδη κορυφαίος σύμβουλος της οικονομικής πολιτικής του προέδρου Xi Jinping
Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας αναμένεται να είναι ο ισχυρότερος στην ιστορία της.
Τον Μάρτιο 2018 αποχωρεί από τη θέση του διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας ο  Zhou Xiaochuan,  ο οποίος κατέχει την εν λόγω θέση από το 2002 και ήδη υπάρχει πλήθος εικασιών για  τον διάδοχό του.
Ως επικρατέστερος φέρεται ο Liu He, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος και για πολλά χρόνια φίλος του Κινέζου προέδρου Xi Jinping
Μάλιστα σύμφωνα με ανώτατες πηγές στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, ο Liu φέρεται να έχει παρακάμψει άλλους δύο συνυποψήφιούς του για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό Κόμματος και κυβέρνησης στο συνέδριο του Νοεμβρίου 2017.
Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης ο Liu είναι ήδη από τους ισχυρότερους οικονομικούς αξιωματούχους της Κίνας, δεδομένου ότι είναι ήδη κορυφαίος σύμβουλος της οικονομικής πολιτικής του προέδρου Xi Jinping και αναμένεται να αναλάβει την εποπτεία της κινεζικής οικονομίας από τη θέση του αντιπροέδρου.
Η αλλαγή αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου ανασχηματισμού της κυβέρνησης μετά το 19ο Συνέδριο Κομμουνιστικού Κόμματος το 2017, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Χι ανέπτυξε το όραμά του για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Κίνας και ανέδειξε τους βασικούς συμμάχους του.
O Liu με σπουδές στο Χάρβαρντ δεν θα είναι μόνο υπεύθυνος για τη λειτουργία της κεντρικής τράπεζας αλλά θα είναι και συνολικά ο εποπτεύων της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα, εξέλιξη σπάνια για την Κίνα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, η λειτουργία της  Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας διαφέρει σε σχέση με τις αντίστοιχες στη Δύση, καθώς δεν ασκεί έλεγχο στη νομισματική πολιτική, αφού οι αποφάσεις για τα επιτόκια και το γιουάν εξακολουθούν να διέπονται από πολιτικές που καθορίζονται από την ηγεσία του Κόμματος.
Πάντως ο φερόμενος ως επικρατέστερος για κεντρικός τραπεζίτης τάσσεται υπέρ μίας ανοιχτής , διεθνοποιημένης οικονομίας ενώ στη σύνοδο του Νταβός εξέπληξε το ακροατήριο, κάνοντας λόγο για μέτρα ανοίγματος της αγοράς, που θα υπερβούν τις «διεθνείς προσδοκίες».
Όμως, ο επόμενος ηγέτης της κεντρικής τράπεζας θα αντιμετωπίσει δύσκολες προκλήσεις, καθώς θα πρέπει να διατηρήσει την  ισορροπία ανάμεσα στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και την ώθηση των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων του χρέους.
Αλλά ίσως το πιο σημαντικό από όλα, ο Liu έχει ένα βασικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του ότι, εκτός από τη φιλία του και την υποστήριξη του Xi Jinping, θα συνέδραμε στην εποπτεία μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Ο στόχος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την εξέλιξη με την ασφαλιστική Anbang Insurance, μίας εκ των μεγάλων τεσσάρων υπερχρεωμένων ομίλων της χώρας, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβαν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές για ένα χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης