Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Λετονία προσπαθεί να περιορίσει τις ζημιές από την κατάρρευση της ABLV Bank

FT: Η Λετονία προσπαθεί να περιορίσει τις ζημιές από την κατάρρευση της ABLV Bank
Ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Maris Kucinskis αναγνώρισε ότι η χώρα αυτή της Βαλτικής δεν είχε κάνει αρκετά για να σταματήσει το ξέπλυμα χρημάτων και άλλες επικίνδυνες πρακτικές.
Έκτακτη συνάντηση συγκαλείται αύριο (26/2/2018) στη Λετονία με εμφανή την προσπάθεια των οικονομικών αρχών της χώρας να περιορίσει τις συνέπειες από την κατάρρευση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζάς της.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε το Σάββατο (24/2/2018) ότι η Λετονική τράπεζα ABLV, η οποία είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες από τις ΗΠΑ ότι συνέβαλε στη χρηματοδότηση του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, θα εκκαθαριστεί αφού αποφάσισε ότι «αποτυγχάνει ή είναι πιθανό να αποτύχει».
Η αποτυχία καλύπτει μια δραματική εβδομάδα κατά την οποία ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Λετονίας έχει δοκιμαστεί έντονα, όπως γράφουν οι Financial Times. 
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας αντιμετώπισε δύο κατηγορίες για διαφθορά ενώ παρατηρητές υπαινίχθηκαν, πως η Ρωσία έχει αναμειχθεί στο θέμα.
Εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Maris Kucinskis αναγνώρισε ότι η χώρα αυτή της Βαλτικής δεν είχε κάνει αρκετά για να σταματήσει το ξέπλυμα χρημάτων και άλλες επικίνδυνες πρακτικές.
Πρόσθεσε ότι η Λετονία «έχει λάβει μέτρα» για να αποτρέψει την εισροή χρημάτων που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Συμπλήρωσε όμως ότι «δεν ήταν επαρκείς για να επιτευχθεί ουσιαστικότερη μείωση του ποσοστού των «επικίνδυνων» πελατών και η συμμετοχή του λετονικού τραπεζικού τομέα σε δραστηριότητες που δεν συμμορφώνονται με τις διεθνείς πρακτικές και νόμους.
Ο πρωθυπουργός διέταξε επείγουσα συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου του χρηματοπιστωτικού τομέα της Λετονίας για να συζητήσει το ζήτημα αύριο (26/2/2018).
Η κυβέρνηση θα συζητήσει επίσης το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι αρχές προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις  στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Kucinskis επανέλαβε την άποψή του πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι σταθερό και πως έχει «τη δυνατότητα να λάβει σημαντικά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο τραπεζικός τομέας θα ανακτήσει τη φήμη του».
Η Λετονία αυτοπαρουσιάστηκε ως «Ελβετία της Ανατολικής Ευρώπης», προσφέροντας ιδιωτικές τραπεζικές υπηρεσίες σε πρώην σοβιετικά κράτη.
Ωστόσο, από καιρό αντιμετώπισε κατηγορίες ότι ήταν χαλαρή στη χρηματοδότηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας Dana Reizniece-Ozola, υπουργός Οικονομικών, προειδοποίησε ότι περισσότερες από1 2 τράπεζες στη Λετονία που ειδικεύονται στην προσέλκυση ξένων καταθέσεων όπως η ABLV θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις συνέπειες,
Πρόσθεσε ότι το επίπεδο των καταθέσεων σε άλλες τράπεζες δεν έχει τροποποιηθεί σημαντικά, ενώ χρειάστηκαν διάφορες διαβουλεύσεις για να βρεθούν τρόποι να ενισχυθεί η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι καταθέτες της  ABLV θα λάβουν την εγγυημένη αποζημίωση μέχρι του ποσού των 100.000 έως τις 8 Μαρτίου.
Η ABLV, η οποία είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 3,6 δισ. δολαρίων, απέρριψε τους ισχυρισμούς του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ υποστήριξε πως συγκέντρωσε το ποσό των 1, 4 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης