Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gefira: Θάλασσα πολέμου η νότιο-ανατολική Μεσόγειος λόγω φυσικού αερίου

Gefira: Θάλασσα πολέμου η νότιο-ανατολική Μεσόγειος λόγω φυσικού αερίου
Η Τουρκία είναι έτοιμη να βάλει φωτιά στη Μεσόγειο διεκδικώντας περιοχές που δεν τις ανήκουν
Με καζάνι που βράζει μπορεί να παρομοιάσει κάποιος την περιοχή της νότιο-ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να έχει στραφεί εναντίον όλων και να απειλεί ακόμη και με πολεμικές συγκρούσεις.
«Μήλον της Έριδος» είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου και πιθανώς πετρελαίου τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και σε άλλες περιοχές, με την Άγκυρα να θεωρεί ότι έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των… πάντων.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα (η οποία ειδικεύεται σε πολιτικά και ενεργειακά θέματα) Gefira οι προσπάθειες συγκεκριμένων κρατών να έχουν πρόσβαση στις πηγές φυσικού αερίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο καθιστούν την ευρύτερη περιοχή ευάλωτη σε νέες συγκρούσεις ή ακόμη και έναν πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να οδηγήσουν σε διένεξη εντός του ΝΑΤΟ και να επηρεάσουν αρνητικά την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.
Το πρώτο πρόβλημα στην περιοχή είναι η σχέση μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.
Η Άγκυρα είναι η μοναδική πρωτεύουσα που αναγνωρίζει τη Βόρειο Κύπρο και υποστηρίζει ότι όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται την ΑΟΖ της Κύπρου θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Β. Κύπρου.
Αν και η Κύπρος δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες μεταξύ της Κύπρου και άλλες χώρες αναφορικά με την ΑΟΖ ή την παροχή αδειών για ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα κυπριακά χωρικά ύδατα, η Λευκωσία έχει διαφορετική γνώμη.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι η Turkish Petroleum Corporation (TPAO) έχει το δικαίωμα να διεξάγει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ήδη η Κύπρος έχει κλείσει συμφωνίες με μία σειρά εταιρειών προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες στην ΑΟΖ της.



Οι απειλές Erdogan

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan προειδοποιεί την Κύπρο ότι οι έρευνες που πραγματοποιούν οι ξένες εταιρείες παραβιάζουν τα τουρκικά συμφέροντα και αυτό θα έχει συνέπειες για όλους.
Στα μέσα του Φεβρουαρίου 2018 η απειλή Erdogan έγινε πραγματικότητα, με το πλοίο Saipem 1200 (της ιταλικής εταιρείας Eni) να αποκλείεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, αναγκάζοντας την Ιταλία να στείλει και δικό της πολεμικό σκάφος στην περιοχή.
Τόσο η Ιταλία όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και αυτό αποδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που μπορούν να υπάρξουν στο εσωτερικό της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας.
Φυσικά η Τουρκία δεν περιορίζεται σε παρενοχλήσεις μόνο της Κύπρου αλλά ακολουθεί την ίδια τακτική και στο Αιγαίο, καθώς πριν από μερικές εβδομάδες τουρκικό πλοίο της ακτοφυλακής «έπεσε» πάνω σε αντίστοιχο ελληνικό.

Η Τουρκία εναντίον όλων

Ένα ακόμη «σημείο - φωτιά» είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, αναφορικά με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.
Ο νέος αγωγός, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στη Νότια Ευρώπη είναι απόλυτα ανταγωνιστικός του τουρκικού TANAP.
Όσο για την Τουρκία φαίνεται έτοιμη να τα… βάλει και με την Αίγυπτο για το πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2015.
Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, με την αιγυπτιακή κυβέρνηση να προειδοποιεί την Τουρκία ότι σε περίπτωση που συνεχίσει τις παρεμβάσεις στην περιοχή τότε θα λάβει την κατάλληλη «απάντηση»
Ήδη οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες.

Η «καυτή» περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είναι, επίσης, εκρηκτική, στο σημείο που εκτείνεται σε τρία πεδία φυσικού αερίου που ανήκουν στο Λίβανο.
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2018 ο Λίβανος υπέγραψε συμφωνία για την ανάπτυξη αυτών των κοιτασμάτων με την ιταλική Eni, τη γαλλική Total και τη ρωσική Novatek.
Το Ισραήλ χαρακτήρισε ως «προβοκατόρικη» την απόφαση του Λιβάνου να ξεκινήσει έρευνες στο Block 9, με τον Hassan Nasr Allah (ηγέτη της Hezbollah), απείλησε να επιτεθεί στις χερσαίες πλατφόρμες φυσικού αερίου του Ισραήλ.
Τα ισραηλινά ΜΜΕ δεν κρύβουν την εκτίμησή τους ότι μπορεί να υπάρξει και ένας τρίτος πόλεμος μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, με κάποια εξ αυτών να τον χαρακτηρίζουν αναπόφευκτο.
Το σίγουρο είναι ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των… στρατών Ευρώπης, Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας και ΗΠΑ.
Η Κύπρος έχει μία στρατηγικά σημαντική  θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης