Σκόπελος για την 4η αξιολόγηση οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο - Συμφωνία έως τον Ιούνιο και για το χρέος θέλει η κυβέρνηση

Σκόπελος για την 4η αξιολόγηση οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο - Συμφωνία έως τον Ιούνιο και για το χρέος θέλει η κυβέρνηση
Σκόπελος για την δ' αξιολόγηση οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Δημόσιο
Την ατζέντα με τα 88 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο έθεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, ανοίγοντας την αυλαία της δ’ αξιολόγησης, ανάμεσα στα οποία ήταν και η επισκόπηση αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ παρουσίασε την πρόταση της για την επέκταση των ρυθμίσεων και σε επιχειρήσεις με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ. 
Στόχος είναι έως την Πέμπτη (1/3) να εντοπισθεί σε ποια από τα 88 προαπαιτούμενα της δ' αξιολόγησης υπάρχουν προβλήματα τεχνικής φύσεως για να επιλυθούν, δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αξιωματούχο, ο προγραμματισμός έχει τρία σκέλη.
Πώς θα τελειώσουν όλα τον Μάιο, να εντοπιστούν τα εν δυνάμει προβλήματα (π.χ. με το θέμα του Δημοσίου που είναι χρονοβόρο) και πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν.
Από τα προαπαιτούμενα που χαρακτηρίζονται δύσκολα είναι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Δημόσιο  
«Θέλουμε όλα τα κομμάτια του παζλ (συμπεριλαμβανομένου του χρέους) να κλείσουν έως τον Ιούνιο», επεσήμανε.
Σημειώνεται ότι αύριο (27/2)οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Επαφές με τους επικεφαλής των κλιμακίων θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη έως το μεσημέρι, προκειμένου οι επικεφαλής να αναχωρήσουν το απόγευμα της ίδιας ημέρας και να επιστρέψουν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022, που θα κρίνει αν η μείωση του αφορολογήτου ορίου θα εφαρμοστεί από την προσεχή χρονιά αντί για το 2020.
Στο θέμα αυτό το Ταμείο θα έχει τον πρώτο λόγο για το αν θα συμφωνηθεί τον Μάιο  με την κυβέρνηση ότι η μείωση του αφορολόγητου (από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα  5.685 ευρώ για τον άγαμο) θα επισπευσθεί για το 2019 ώστε να εφαρμοσθεί μαζί με τη μείωση των συντάξεων ή θα γίνει το 2020 όπως έχει ψηφίσει η Βουλή το 2017.
Σημειώνεται ότι η μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ θα φέρει έξτρα φόρο 600 ευρώ  σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
Ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη το μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης-δανειστών στην Αθήνα, θα ανοίξει και το θέμα του χρέους στις Βρυξέλλες.
Την Πέμπτη 1/3/2018 οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Εuro Working Group) θα εξετάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της φόρμουλας για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους στην βάση της γαλλικής πρότασης που συνδέει την ελάφρυνση με βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό παρουσιάζοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η ελληνική πλευρά τεκμηρίωσε σε μια πρώτη συνάντηση τη θέση της, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί δέχθηκαν να δώσουν την έγκρισή τους να υποβάλει η ελληνική πλευρά σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς, να ψηφιστεί ρύθμιση από την Βουλή έως τον Απρίλιο.
Στις συναντήσεις που θα έχουν αύριο οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, αναμένεται να συζητηθεί η επέκταση των 120 δόσεων προς ελεύθερους επαγγελματίες και για όφειλες άνω των 50.000 ευρώ, αλλά και οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον νόμο Κατσέλη, η ισχύς του οποίου λήγει ‪στις 31 Δεκεμβρίου 2018‬.
Οι αλλαγές αφορούν στην αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών όπως:
- στην άρση του τραπεζικού απόρρητου όσων αιτούνται την προστασία του νόμου, ενώ αυτό θα επεκταθεί και για εκείνους που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας.
- στην αυστηρoποίηση του πλαισίου των αναβολών εκδίκασης των υποθέσεων στα ειρηνοδικεία
- στην έξωση από τις ευεργετικές διάταξης του νόμου, όσων διαπιστωθεί ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία, ή μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS