Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λίστα με τα προαπαιτούμενα – αγκάθια της 4ης αξιολόγησης καταρτίζουν κυβέρνηση και δανειστές

Λίστα με τα προαπαιτούμενα – αγκάθια της 4ης αξιολόγησης καταρτίζουν κυβέρνηση και δανειστές
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό οι επικεφαλής θα επανέλθουν στην χώρας μας μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, 22 - 23 Απριλίου
Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού με έμφαση στα φορολογικά έσοδα, θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα σε τεχνικό επίπεδο στο Χίλτον.
Από αύριο, Τετάρτη, οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές θα γίνουν και πάλι σε επιτελικό επίπεδο. Σε ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν μέχρι την Πέμπτη που το «κουαρτέτο» θα αναχωρήσει από την Αθήνα να κωδικοποιήσουν τα δύσκολα προαπαιτούμενα μέτρα - αγκάθια της 4ης αξιολόγησης. Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους πιστωτές για τις 88 νέες μνημονιακές δράσεις η οποία ήταν καθαρά αναγνωριστική.
Η αυλαία άνοιξε με τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της ενέργειας, συνεχίστηκε με αυτές που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, τα δημοσιονομικά (σ.σ. απλή αναφορά για συντάξεις, αφορολόγητο) και τον χρηματοπιστωτικό τομέα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) και έκλεισε με τις ιδιωτικοποιήσεις που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ως προς το τελευταίο η κυβέρνηση έχει βάλει θέμα να υπάρξουν αλλαγές στις εκκρεμείς ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ).
Επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας δεν προσέλαβαν χαρακτήρα «μπρα ντε φερ», αφού οι δύο πλευρές έπρεπε πρώτα να ψηλαφήσουν τις «γκρίζες ζώνες» με τα πιο δύσκολα σημεία αυτής της αξιολόγησης και μετά να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προαπαιτούμενου με αντικειμενικές δυσκολίες είναι αυτό της δημόσιας διοίκησης. Στο πεδίο αυτό υπάρχουν έξι εκκρεμότητες. Πρόκειται για το μέτρο της κινητικότητας, τις επιλογές σε θέσεις ευθύνης (γραμματείς υπουργείων, προϊστάμενοι), την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Όλα αυτά τα θέματα αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022, στο οποίο θα αποτυπωθεί αν η μείωση στο αφορολόγητο όριο θα εφαρμοστεί από την προσεχή χρονιά αντί για το 2020, θα εξεταστούν αύριο με τους τέσσερις επικεφαλής.  
Στα ενεργειακά μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν την πρώτη μέρα με τους πιστωτές ήταν η νομοθέτηση για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ η οποία θα ρυθμίζει θέματα της απόσχισης των μονάδων καθώς και τον τρόπο διενέργειας των διαγωνισμών. Ο νόμος βρίσκεται στη φάση της προεργασίας και αναμένεται να έρθει στη Βουλή στα μέσα Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό οι επικεφαλής θα επανέλθουν στην χώρας μας μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, 22 - 23 Απριλίου, και αφού έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παραμένει ο στόχος για την την σύναψη της περίφημης τεχνικής συμφωνίας τον Μάιο. Την Πέμπτη θα ανοίξει στις   Βρυξέλλες και το θέμα του χρέους. Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Εuro Working Group) θα εξετάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της φόρμουλας για την περαιτέρω αναδιάρθρωση στην βάση της γαλλικής πρότασης που συνδέει την ελάφρυνση με βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας.  

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης