Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έως σήμερα ούτε 1 από τα 6 βασικά κριτήρια δεν πληρείται για το clean exit - Οι τραπεζίτες κατά της καθαρής εξόδου

Έως σήμερα ούτε 1 από τα 6 βασικά κριτήρια δεν πληρείται για το clean exit - Οι τραπεζίτες κατά της καθαρής εξόδου
Ποιοι είναι οι 6 όροι για να μπορέσει να υλοποιηθεί το clean exit;
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την λύση του clean exit δηλαδή της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια καθώς πάνω σε αυτό τον σχεδιασμό έχει χτίσει την πολιτική της στρατηγική.
Το clean exit η καθαρή έξοδος σε μια σταθερή και βελτιούμενη οικονομία και αγορά θα ήταν ομολογουμένως μια ξεκάθαρα θετική λύση.
Το clean exit θα αποδείκνυε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ότι έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η καθαρή έξοδος όμως για να μπορέσει να υλοποιηθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η συστημική ευστάθεια της οικονομίας και των τραπεζών και χωρίς να υπάρξει βίαιο πισωγύρισμα θα πρέπει να πληρούνται 6 όροι, 6 προϋποθέσεις…
Πάντως οι έλληνες τραπεζίτες που βρίσκονται πιο κοντά στις αγορές, παρακολουθούν την ΕΚΤ και εξαρτώνται από την εποπτεία της…θεωρούν ότι η Ελλάδα παίρνει μεγάλο ρίσκο επιλέγοντας την λύση της καθαρής εξόδου.
Η πιστωτική γραμμή μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός ασφαλείας και οι τραπεζίτες θεωρούν ότι θα παράσχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε οικονομία και τράπεζες έναντι του clean exit.
Οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν τα οφέλη της καθαρής εξόδου αλλά από την άλλη ανησυχούν και για τους κινδύνους αποσταθεροποίησης εάν κάτι δεν πάει καλά με το clean exit.  

Ποιοι είναι οι 6 όροι για να μπορέσει να υλοποιηθεί το clean exit;

Για να μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια για να επιτύχει το ελληνικό clean exit και το νέο success story θα πρέπει να πληρούνται 6 όροι, 6 βασικές προϋποθέσεις ώστε η μετάβαση από την μνημονιακή Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή να μην αποσταθεροποιήσει την οικονομία και τις τράπεζες.
Οι 6 όροι είναι
1)Επίλυση του χρέους με θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA
2)Εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στα stress tests
3)Ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και των παραδοχών – μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν.
4)Δημιουργία capital buffer κεφαλαιακού αποθέματος 18 με 20 δισεκ.
5)Αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒ- ή ΒΒ δηλαδή 3 έως 4 βαθμίδες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade.
6)Ομαλές συνθήκες στις αγορές καθώς οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές ομόλογων έχουν αλλάξει προς το χειρότερο.

Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο

Για να μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που αποτελεί κεντρική θέση και στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απαιτούνται να πληρούνται 6 βασικά κριτήρια.
Η επίλυση του χρέους είναι προφανώς ζωτικής σημασίας καθώς εάν οι εκθέσεις βιωσιμότητας DSA χαρακτηρίζουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο τότε αλλάζουν άρδην πολλές παράμετροι.
Όμως παρά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος π.χ. 15ετής επιμήκυνση – η οποία θα περιλαμβάνει και ορισμένες πληρωμές σε αυτά τα 15 χρόνια – είναι ασαφές εάν η έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι θετική.
Το πιθανότερο σενάριο είναι το ΔΝΤ να συνεχίσει να θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.
Θα έχουμε τον ESM να θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και το ΔΝΤ να το χαρακτηρίζει μη βιώσιμο έχοντας απαλείψει την λέξη εξαιρετικά....μη βιώσιμο.

Τι θα δείξουν τα πολιτικά stress tests;

Ως προς τις τράπεζες που προφανώς είναι κεφαλαιώδες ζήτημα και κομβικής σημασίας για το clean exit όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα….των stress tests.
Εάν περάσουν τα stress tests οι τράπεζες τότε οι ΑΜΚ θα υλοποιηθούν το 2019 οπότε μέσω των stress tests θα δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει clean exit.
Εάν κάποια ή κάποιες τράπεζες δεν περάσουν τα πολιτικά stress tests και ΕΚΤ και SSM ζητήσουν αυξήσεις κεφαλαίου εντός του διαστήματος Ιουνίου – Αυγούστου του 2018 τότε η ΕΚΤ θα πιέζει για πιστωτική γραμμή μέσω των τραπεζών.
Ο ρόλος των τραπεζών για το clean exit ή την πιστωτική γραμμή θα είναι τουλάχιστον καταλυτικός.

Το τρίτο μνημόνιο θα ολοκληρωθεί

Και ενώ σε χρέος και stress tests υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες στο σκέλος της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης και του τρίτου μνημονίου συνολικά θα πρέπει να αναμένεται θετική κατάληξη.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει νέο κύμα μεταρρυθμίσεων αλλά η 4η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς έως τις αρχές Καλοκαιριού του 2018.
Πάντως οι ευρωπαίοι ενώ δεν ανησυχούν για την ολοκλήρωση του μνημονίου ανησυχούν σφόδρα για το κατά πόσο σε ένα περιβάλλον clean exit η Ελλάδα θα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Το capital buffer των 18-20 δισεκ. είναι επαρκές;

Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει με ίδια μέσα 4,5 δισεκ. και 10 δισεκ. περίπου που θα εισφέρει ο ESM συν άλλα 4-6 δισεκ. από νέες εκδόσεις ομολόγων συνολικά 18-20 δισεκ. ευρώ.
Το βασικό επιχείρημα της αγοράς θα είναι ποια κεφάλαια έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα τα 18-20 δισεκ. που συγκέντρωσε με ίδια μέσα η κυβέρνηση ή τα 20-25 δισεκ. που θα μπορούσα προληπτικά να δοθούν σε μια πιστωτική γραμμή;
Συν τοις άλλοις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και πρόβλεψη 6-8 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες για όρους συστημικής ευστάθειας.

Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω αναβάθμιση

Το έσχατο διάστημα η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των οίκων αξιολόγησης και αναβαθμίστηκε σε Β και χρειάζεται ακόμη 5 βαθμίδες για να φθάσει στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade ή ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Επειδή είναι αδύνατο η Ελλάδα να έχει αναβαθμιστεί σε ΒΒΒ- και υψηλότερα είναι πιθανό η ψαλίδα να κλείσει με ένα νέο κύμα αναβαθμίσεων σε ΒΒ- δηλαδή ακόμη δυο βαθμίδες από τα τρέχοντα επίπεδα.
Όμως ακόμη και εάν υπάρξει αναβάθμιση σε ΒΒ- ή ΒΒ και με clean exit η Ελλάδα θα χάσει ορισμένα προνόμια όπως το waiver, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει την ρευστότητα των τραπεζών μόνο οριακά καθώς εκτιμάται ότι αφορά ρευστότητα 2-3 δισεκ. ευρώ.
Η πιθανότητα νέας αναβάθμισης της Ελλάδος έως το Καλοκαίρι του 2018 είναι βασικό και πιθανότατο σενάριο.
Οπότε τον όρο – κριτήριο της αναβάθμισης η Ελλάδα θα το πληροί.

Ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας – Πορεία αγορών

Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα και η βίαιη πτώση που ακολούθησε δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Οι αγορές δεν στηρίζουν την πιστωτική γραμμή ευδιάκριτα αλλά δεν στηρίζουν και το clean exit.
Υπάρχει προβληματισμός και αυτός αποτυπώνεται στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 4,40%.
Με τα επιτόκια διεθνώς να αυξάνονται, τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για στόχο 2,80% (2,75% με 2,90%) απόδοση στο νέο 10ετές ομόλογο το Καλοκαίρι του 2018 είναι μια τελείως έωλη πρόβλεψη.
Με βάση τις τωρινές συνθήκες το Πορτογαλικό 10ετές έχει απόδοση 2% και το ελληνικό 10ετές 4,40% ή spread 240 μονάδες βάσης.
Εάν κλείσει στις 150 μονάδες βάσης σε ένα καλό σενάριο για την Ελλάδα σημαίνει σε παρούσες αποδόσεις 3,5% για την Ελλάδα έναντι 4,40% (τρέχουσας απόδοσης).
Οι μεγάλες διακυμάνσεις στα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύουν ότι οι αγορές δεν πιστεύουν την καθαρή έξοδο αλλά δεν στηρίζουν την πιστωτική γραμμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης