Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωγραφική κάλυψη πλειστηριασμών και αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ζήτησαν οι δανειστές – Δεν συζητήθηκε το αφορολόγητο

Γεωγραφική κάλυψη πλειστηριασμών και αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ζήτησαν οι δανειστές – Δεν συζητήθηκε το αφορολόγητο
Αυτή τη στιγμή συζητούνται τα θέματα του τραπεζικού τομέα, ειδικά η διαχείριση των "κόκκινων δανείων", όπου και συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδος ο κ. Πλασκοβίτης.
(upd3)Η γεωγραφική κάλυψη των πλειστηριασμών, αλλά και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών – φορολογικών θεμάτων.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το πέρας της συνάντησης με τους θεσμούς, η οποία ολοκληρώθηκε περί τις 17:00, επισήμανε τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν, τα οποία είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (γεωγραφική κάλυψη).
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής.
Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές (σύμφωνα με την ίδια πηγή αποτελεί και το πιο δύσκολο τεχνικά θέμα) συζητήθηκε διεξοδικά, ενώ επί τάπητος βρέθηκαν και διάφορα οργανωτικά ζητήματα που αφορούσαν τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (δομή και λειτουργία).
Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν συζητήθηκε το αφορολόγητο (εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 και όχι από το 2020), αλλά και οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά τον Υπ. Οικονομίας.
Εξαιτίας του ότι ο κ. Παπαδημητρίου έχει παραιτηθεί από την κυβέρνηση μετατέθηκε η συζήτηση για τις επόμενες ημέρες.
Αυτή τη στιγμή συζητούνται τα θέματα του τραπεζικού τομέα, ειδικά η διαχείριση των "κόκκινων δανείων", όπου και συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδος ο κ. Ηλ. Πλασκοβίτης.
Η αυλαία των διαπραγματεύσεων θα κλείσει με τα εργασιακά (το νέο πλαίσιο διαιτησίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων).

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Μαραθώνιος 8 ωρών σήμερα (28/2) στο Χίλτον με εφ‘ όλης της ύλης προαπαιτούμενα - Το χρέος στο EWG

Ομαλή χαρακτήρισε τη μέχρι τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, προσερχόμενος στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, σχετική ενημέρωση θα υπάρξει και αύριο στο Euro Working Group αν και το βασικό θέμα στην ίδια συνεδρίαση θα είναι η φόρμουλα για τη ρύθμιση του χρέους στη βάση της γαλλικής πρότασης.
Σημειώνεται ότι την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στο Euro Working Group ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, για τουλάχιστον οκτώ ώρες θα είναι σήμερα (28/2) κλεισμένο μέσα στο «Χίλτον» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Η αυριανή 1/3/2018 αναχώρηση του «κουαρτέτου» από την Αθήνα υποχρεώνει τις δύο πλευρές σε ένα σφιχτό πρόγραμμα συναντήσεων για να μπορέσουν να συζητηθούν όλα τα «ακανθώδη» ζητήματα της 4ης αξιολόγησης, τα οποία όπως διαπιστώνεται δεν είναι και λίγα.
Πρόκειται για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια, το μέτρο της κινητικότητας στο Δημόσιο, τον επανυπολογισμό της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, την υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019, τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τυχόν αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις επικεφαλής (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSM) θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί με πρώτο θέμα συζήτησης τη δημόσια διοίκηση, η οποία από μόνη της περιλαμβάνει συνολικά έξι προαπαιτούμενα.
Τα τρία εξ αυτών αποτελούν εκκρεμότητες της 3η αξιολόγησης: συγκεκριμένα η κινητικότητα, οι επιλογές σε θέσεις ευθύνης (γραμματείς υπουργείων, προϊστάμενοι) και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Ως προς την τελευταία παροχή εκφράζονται φόβοι περί επικείμενης κατάργησης στο πλαίσιο επανασχεδιασμού του επιδόματος από μηδενική βάση που έχουν ζητήσει οι πιστωτές.
Τη σκυτάλη θα πάρουν το μεσημέρι οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά, όπου ξεχωρίζει η εσπευσμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 αντί του 2020 που ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Το «μαχαίρι και το πεπόνι» σε αυτό το θέμα κρατάει το ΔΝΤ που πριν από την ανακοίνωση της οριστικής του απόφασης τον Μάιο, προηγουμένως θα μετρήσει την εισπραξιμότητα των φόρων από το εισόδημα, τον ΦΠΑ, τα έσοδα από τις φορολογικές ρυθμίσεις-κατασχέσεις αλλά και από τον ΕΦΚΑ -το νέο ασφαλιστικό «χαράτσι» που έχει «γονατίσει» 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες-, κάνοντας έτσι και τη διαφορά στα δημόσια ταμεία.
Ενα ακόμη σημαντικό θέμα είναι ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων.
Μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να υπολογιστούν όλες οι παλαιές συντάξεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και να οριστικοποιηθούν οι προσωπικές διαφορές.
Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ευαίσθητο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (γεωγραφική κάλυψη) το οποίο στάθηκε αφορμή ώστε να μην εγκριθεί στο τελευταίο Eurogroup η εκκρεμούσα δόση των 5,7 δισ. από την 3η αξιολόγηση.
Η αυλαία θα κλείσει με τα εργασιακά, καθώς μέχρι τον Μάρτιο η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα πρέπει να επανεξετάσουν τις τρέχουσες διαδικασίες διαμεσολάβησης και διαιτησίας (εργαζόμενοι-επιχειρήσεις).
Στην αυριανή 1/3 σύνοψη οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν για τη δουλειά που πρέπει να γίνει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) και να καθορίσουν το νέο ραντεβού.
Μετά το «Χίλτον» τον δρόμο προς το αεροδρόμιο θα πάρουν από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που θα πάει στις Βρυξέλλες για το ΕuroWorking Group (θα συζητηθεί το θέμα του χρέους) και από τους ξένους ο Αμερικανός  Peter Dolman από το ΔΝΤ, ο  Francesco Drudi από την ΕΚΤ και ο  Nicola Giammarioli από τον ESM.
Ο Declan Costello από την Ε.Ε. θα κατευθυνθεί προς τους Δελφούς προκειμένου να παρευρεθεί σε σχετικό συνέδριο για την οικονομία που διοργανώνεται εκεί.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης