Διεθνή

Γαλλία: Υποχώρησε στο 1,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2018 - Κατώτερος των προβλέψεων

Γαλλία: Υποχώρησε στο 1,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2018 - Κατώτερος των προβλέψεων
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Γαλλίας, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, επιβραδύνθηκε στο 1,3%
Κατώτερος των εκτιμήσεων αποδείχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (28/2) στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, λόγω πτώσης στις τιμές των υπηρεσιών και των τροφίμων.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 1,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2017, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν η άνοδος να διαμορφωθεί στο 1,5%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γαλλίας υποχώρησε κατά 0,1% έναντι άυξησης 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Σε ότι αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτός επιβραδύνθηκε στο 1,3% σε ετήσια βάση, έναντι 1,5% τον Ιανουάριο του 2018.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που εξέδωσε σήμερα η Insee, οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν σημαντική πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο του 2018, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη ζήτηση των νοικοκυριών για τα προϊόντας ενέργειας.
Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 1,9% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 0,1% και 1,2% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο τομέας της ενέργειας, με τις δαπάνες των νοικοκυριών να υποχωρών στον συγκεκριμένο τομέα κατά 7,6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ μειωμένες ήταν επίσης και οι δαπάνες στα ρούχα και τα οχήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης